Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ

 

Μετά το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών ΓΕΛ, ανακοινώθηκε και αυτό για τα ΕΠΑΛ – Ξεκινούν οι αιτήσεις εισδοχής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου για επιτυχόντες σε διεθνείς εξετάσεις

 

 

Σίγουρα η εκπαιδευτική επικαιρότητα κάθε Αύγουστο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πλούσια», παρόλα αυτά, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών ΕΠΑΛ. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις εισδοχής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου για επιτυχόντες σε διεθνείς εξετάσεις, ενώ την ίδια ώρα άρχισαν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Έτσι, λοιπόν, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα «Νέα Ελληνικά». Έπειτα, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 τη σκυτάλη παίρνουν τα «Μαθηματικά». Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ», «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας» και «Οικοδομική». Στη συνέχεια την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα μαθήματα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ)», «Στοιχεία Μηχανών», «Ηλεκτρικές Μηχανές» και «Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές».

 

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 η συνέχεια δίνεται με τα μαθήματα «Υγιεινή», «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», «Δίκτυα Υπολογιστών» και «Ναυσιπλοΐα». Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει η εξέταση των μαθημάτων «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις», «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων», «Ηλεκτροτεχνία 2» και «Τεχνολογία Υλικών». Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 θα εξεταστούν τα μαθήματα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ)», «Προγραμματισμός Υπολογιστών», «Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού». Τέλος, η αυλαία πέφτει τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 με τα μαθήματα «Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης», «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ)», και «Ψηφιακά Συστήματα».

 

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ., ενώ η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται τριάντα λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

 

Το πρόγραμμα για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα ΕΠΑΛ

 

Σχετικά με το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή των υποψηφίων ΕΠΑΛ σε τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε αυτά, υπενθυμίζουμε ότι η αρχή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 με το μάθημα «Αγγλικά». Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 ακολουθούν τα «Γαλλικά» και η «Αρμονία», ενώ την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ο «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων». Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», ενώ τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 στη «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία». Στη συνέχεια ακολουθούν την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 το «Ελεύθερο Σχέδιο, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 το «Γραμμικό Σχέδιο», την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 τα «Γερμανικά» και τέλος την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 η αυλαία πέφτει με τα «Ιταλικά» και τα «Ισπανικά».

 

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται τριάντα λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων, ενώ η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της «Αρμονίας» είναι τρεις ώρες, των «Σχεδίων» (Ελεύθερο και Γραμμικό) έξι ώρες και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» περίπου είκοσι λεπτά. Για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί δύο με έξι λεπτά για κάθε υποψήφιο, ενώ για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Αντίληψης» έχει διάρκεια τριάντα λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια δύο ωρών.

 

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι ως προθεσμία διεξαγωγής επαναληπτικής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων ΕΠΑΛ για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024 ορίστηκε το διάστημα από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Σημαντική αλλαγή για την εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

Τέλος, υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θα ισχύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 η απόφαση, με την οποία αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια που θα συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες προκειμένου να εισαχθούν στα Τ.Ε.Φ.Α.Α..

 

Αίτηση για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τυχόν αδιάθετες

θέσεις φοίτησης σε προπτυχιακά προγράμματα, που θα προκύψουν μετά και την τελευταία κατανομή που γίνεται με βάση τη διαδικασία των παγκύπριων εξετάσεων σε υποψήφιους οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις. Ως εκ τούτου, δέχεται αιτήσεις από υποψήφιους, οι οποίοι παρακάθισαν σε διεθνείς εξετάσεις (Baccalaureate, GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις) και πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που έχουν τεθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της φοίτησής τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστείλουν την αίτηση, μαζί με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, από την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 μέχρι και την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «[email protected]».

 

Ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια

 

Οι εν λόγω υποψήφιοι, θα πρέπει να ικανοποιούν τα ακόλουθα ελάχιστα κριτήρια και πιο συγκεκριμένα να είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένης σχολής μέσης εκπαίδευσης, να είναι έτοιμοι να φοιτήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, να έχουν πετύχει στις εξετάσεις IGCSE/GCE στα Νέα Ελληνικά ή σε άλλες ισοδύναμες εξετάσεις, να παρακάθισαν σε διεθνείς εξετάσεις (GCE, Baccalaureate, ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις) τα τελευταία τρία έτη καθώς και να πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τις διεθνείς εξετάσεις, που έχουν τεθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (πληροφορίες στην ιστοσελίδα «www.ucy.ac.cy/aasw»).

 

 

 

Απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για την υποβολή αίτησης

 

Σχετικά, τώρα, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για την υποβολή αίτησης είναι αναγκαίο να διαθέτει κάθε υποψήφιος πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις IGCSE/GCE/IB στα Νέα Ελληνικά ή άλλο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει τη γνώση της Νέας Ελληνικής γλώσσας, πιστοποιητικά επιτυχίας στα μαθήματα GCE A’ Level ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις ανάλογα με τα κριτήρια που έχει θέσει το τμήμα της επιλογής, απολυτήριο λυκείου ή πιστοποιητικό αποφοίτησης από αναγνωρισμένη σχολήδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα), βεβαίωση αναμενόμενης απόλυσης από την Εθνική Φρουρά (αφορά άρρενες υποψήφιους) και τέλος υπεύθυνη δήλωση πως δεν έχει παρακαθίσει στις παγκύπριες ή πανελλήνιες εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μέχρι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023.

 

 

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ

 

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής

συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για το Σεπτέμβριο. Μετά τα e-Εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη, που αποτελούν μια νέα καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση και το Σεπτέμβριο. Όλοι όσοι, λοιπόν, αναζητούν εργασία και επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους μπορούν να παρακολουθήσουν eΕργαστήρια στις θεματικές ενότητες «Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;», «Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;», «Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;», «Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;», «Πώς να χρησιμοποιήσω τα μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας;».

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ήδη από την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023, στη διεύθυνση «https://www.dypa.gov.gr/workshops». Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

 

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού και της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.