Πανελλαδικές εξετάσεις 2024

 

Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ειδικών και μουσικών μαθημάτων και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

                                                                                                                

 

Μπορεί η σχολική χρονιά για τα σχολεία της Θεσσαλίας να έχει ήδη καθυστερήσει δύο εβδομάδες λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν καθώς ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2024 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, των ειδικών και μουσικών μαθημάτων καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α..

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι η εκκίνηση των πανελλαδικών εξετάσεων για τα γενικά λύκεια (ΓΕΛ) είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 τη σκυτάλη θα πάρουν τα «Αρχαία Ελληνικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τα «Μαθηματικά» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, ενώ οι εκείνοι των σπουδών υγείας θα εξεταστούν στη «Βιολογία».

 

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 σειρά παίρνουν τα «Λατινικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, η «Χημεία» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και η «Πληροφορική» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Τέλος, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 η αυλαία πέφτει με την «Ιστορία» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τη «Φυσική» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και την «Οικονομία» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.

 

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

 

Παράλληλα, όσον αφορά τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ), η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με όλους τους υποψήφιους να εξετάζονται στο μάθημα «Νέα Ελληνικά». Έπειτα, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 τη σκυτάλη παίρνουν τα «Μαθηματικά». Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ», «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ), «Δίκτυα Υπολογιστών» καθώς και στις «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας». Στη συνέχεια την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα μαθήματα «Ηλεκτροτεχνία 2», «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», «Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές» και «Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης».

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 η συνέχεια δίνεται με τα μαθήματα «Υγιεινή», «Προγραμματισμός Υπολογιστών», «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» (ΑΟΔ) και «Στοιχεία Μηχανών». Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ηλεκτρικές Μηχανές», «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις», «Ναυσιπλοΐα ΙΙ» και «Ναυτικές Μηχανές». Έπειτα, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 τη σκυτάλη παίρνουν τα μαθήματα «Τεχνολογία Υλικών», «Οικοδομική», «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II» (ΜΕΚ ΙΙ) και «Ψηφιακά Συστήματα». Η αυλαία πέφτει τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 με τα μαθήματα «Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού», «Κινητήρες Αεροσκαφών» και «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων».

 

 

Το πρόγραμμα για τα

ειδικά και μουσικά μαθήματα

 

Σχετικά με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή των υποψηφίων σε τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε αυτά, η αρχή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 με το μάθημα «Αγγλικά». Στη συνέχεια ακολουθούν την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 τα «Γερμανικά», την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 το «Ελεύθερο Σχέδιο», την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 το «Γραμμικό Σχέδιο», το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 η «Μουσική αντίληψη, θεωρία και αρμονία», την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 η «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 τα «Γαλλικά», την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 τα «Ισπανικά» και τέλος την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 τα «Ιταλικά».

 

Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

 

Εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια

εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

 

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι προϋποθέσεις εισαγωγής αθλητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τα απαιτούμενα προς υποβολή δικαιολογητικά, ο τρόπος και χρόνος υποβολής τους, καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά την εγκύκλιο και εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των αθλητών/τριών, οφείλουν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά να τα αποστείλουν, ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή ή courier έως και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης), αποκλειστικά και μόνο στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την Επιτροπή Επιλογής Αθλητών, στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση: «Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122 – Μαρούσι, Γραφείο 0090. «Επιτροπή Επιλογής Αθλητών έτους 2023».

Αποτελέσματα επιλογής υποψηφίων

Α’ φάσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ.

 

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων επιλογής καταρτιζόμενων Α’ φάσης στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητάς του για το έτος κατάρτισης 2023-2024. Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων υποψηφίων καταρτιζόμενων Ι.Ε.Κ. στο σύνδεσμο: «https://diek.it.minedu.gov.gr». Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν θυμάται το συνθηματικό μπορεί να ζητήσει επαναφορά συνθηματικού στον σύνδεσμο: «https://diek.it.minedu.gov.gr/index.php/basic/reset». Η αποκλειστική προθεσμία εγγραφής των επιτυχόντων είναι από την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Όσοι επιτυχόντες υποψήφιοι δεν ανταποκριθούν εντός της καθορισμένης προθεσμίας, θα θεωρείται αυτόματα ότι δεν αποδέχονται την εγγραφή τους και τίθενται εκτός της διαδικασίας επιλογής. Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των επιτυχόντων της Α’ φάσης και προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε όσα τμήματα προκύψουν, θα ακολουθήσει επιλογή Β’ φάσης από τους επιλαχόντες.

Κλείνοντας, να ευχηθούμε καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της Θεσσαλίας, καθότι αυτή για εκείνους θα ξεκινήσει δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Η αντάμωση, μετά από καιρό, στο χώρο του σχολείου, είναι από μόνη της, ένα χαρούμενο γεγονός. Γι’ αυτό και ελπίζουμε ότι λειτουργώντας όλοι με υπομονή, σύνεση, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, ομοψυχία και ασφαλώς συνεργασία θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του φετινού εκπαιδευτικού ταξιδιού…

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.