Αλλαγές στα τμήματα Μουσικών Σπουδών

 

Καθορίστηκαν οι ειδικότερες προϋποθέσεις, οι όροι εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των Α.Ε.Ι., τα εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων

 

 

Πλησιάζοντας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, η εκπαιδευτική επικαιρότητα δεν σταματάει να «τρέχει». Έτσι, λοιπόν, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκαν οι ειδικότερες προϋποθέσεις, οι όροι εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των Α.Ε.Ι., τα εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων, με την ισχύ της απόφασης αυτής να αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πρώτιστα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η εισαγωγή στα τμήματα: α) Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γ) Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δ) Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ε) Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 και εφεξής, θα γίνεται μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα συγκεκριμένα τμήματα θα έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου λυκείου ή ισότιμου τίτλου σχολείου μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

 

Εξεταζόμενα μαθήματα, μόρια

και προϋποθέσεις εισαγωγής

 

Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται πανελλαδικώς σε συγκεκριμένα μαθήματα. Πρώτο μάθημα είναι η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» όπου αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη. Δεύτερο μάθημα είναι η «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» όπου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων. Το τρίτο μάθημα αφορά τη «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» για τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή «Νέα Ελληνικά» για τους υποψηφίους Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.). Τέλος, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο καθένας (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.) αντίστοιχα ως εξής: «Ιστορία» (για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.), «Μαθηματικά» (για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.), «Φυσική» (για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.), «Πληροφορική» (για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.) και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα) για τους υποψηφίους όλων των τομέων των ΕΠΑ.Λ..

 

Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα συγκεκριμένα τμήματα αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος). Η Ε.Β.Ε. ανά μουσικό μάθημα προκύπτει από το γινόμενο του μέσου όρου της βαθμολογίας των υποψηφίων σε αυτό επί τον συντελεστή που ορίζεται για κάθε τμήμα για το συγκεκριμένο μουσικό μάθημα, ενώ η Ε.Β.Ε. ανά τμήμα προκύπτει από το γινόμενο του μέσου όρου των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα επί τον συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε τμήμα.

 

Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων υπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα μουσικά τμήματα που έχουν προαναφερθεί, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1.000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε τμήμα. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Υποψήφιοι για επιλογή είναι όσοι έχουν εξεταστεί στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», καθώς και σε τουλάχιστον ένα από τα υπόλοιπα μαθήματα που προαναφέρθηκαν.

 

Οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση του τμήματος εντός της προθεσμίας που τάσσεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Διαδικασία συμμετοχής

στις εξετάσεις

 

Οι υποψήφιοι για τα Μουσικά Τμήματα υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικήςπροθεσμίας να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις με σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση. Η προθεσμία, το περιεχόμενο, ο τρόπος και οι υπόχρεοι υποβολής της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης καθορίζονται κάθε έτος με σχετική εγκύκλιο. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων περιγράφεται αναλυτικά στην απόφαση την οποία και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

Δημιουργία κωδικού ασφαλείας

υποψηφίων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.

για την υποβολή μηχανογραφικού

 

Καθότι πλησιάζουμε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλουμε να υπενθυμίσουμε -για ακόμη μια φορά- ότι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι υποψήφιοι (ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ.) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο (Μ.Δ.) ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

 

Σε κάθε περίπτωση, έως και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων. Ειδικότερα, όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕ.Λ.) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ.), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.

 

Επιπλέον, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

 

Παράλληλα, πρέπει να προσέλθουν και οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2023 που δεν συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί λίγο αργότερα.

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.