Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Είναι δεδομένο ότι η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού δελτίου φέτος θα αποτελέσει ένα δύσκολο γρίφο για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουμε σχολιάσει εκτενώς μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr». Παρόλα αυτά μέχρι τότε έχουμε χρόνο γι’ αυτό και σήμερα θα εστιάσουμε στον τρόπο συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου για τα άτομα με σοβαρές παθήσεις.

 

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, από την Τρίτη 17 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 και ώρα 23:59. Φυσικά, η εφαρμογή του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι προσβάσιμη κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες όλο το 24ωρο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://exams-severeillness.it.minedu.gov.gr.

 

 Οι υποψήφιοι θα μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις των σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους. Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες, τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού…

 

Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή τα δύο αρχεία που εμφανίζονται: ένα αντίγραφο του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και την προσυμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση. Προτείνεται, ο υποψήφιος να κρατήσει φωτοαντίγραφο του υπογεγραμμένου μηχανογραφικού του δελτίου και της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης για το προσωπικό του αρχείο. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι πρέπει να υπογράψουν τα δύο ανωτέρω έγγραφα (το μηχανογραφικό δελτίο σε όλες τις σελίδες) κι έπειτα, αποστέλλουν (μέχρι και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης) τα δύο αυτά έγγραφα μαζί με ένα φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μόνο για απόφοιτους). Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΝΕΕΓΥΛ,ΕΑΕ), ο βαθμός απόλυσής τους θα αντληθεί υπηρεσιακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «myschool» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από την έκδοσή του.

 

Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν ένα φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή επιτροπή του νοσοκομείου ή φωτοαντίγραφο απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 13 Νοεμβρίου 2017 καθώς και ένα φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αποστολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά (courier) με τα εξής στοιχεία προς το: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Β’ γρ. 0091, Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα με την ένδειξη: «Για την επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2022» και καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την 27η Μαΐου 2022.

 

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού (26 Μαΐου 2022) δεν θα γίνονται δεκτά εκπρόθεσμα μηχανογραφικά δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα. Παράλληλα, επισημαίνεται στους υποψήφιους να αποστέλλουν μόνο τα έγγραφα και δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω τα οποία και απαιτούνται και όχι άλλες γνωματεύσεις ή πιστοποιητικά αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την ταυτοποίηση με το ηλεκτρονικό αρχείο, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου και τα αποτελέσματα εισαγωγής, μόλις ανακοινωθούν, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «www.minedu.goν.gr».

 

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή στο τμήμα επιτυχίας τους ζητώντας παράλληλα τη διαγραφή τους από προηγούμενο τμήμα επιτυχίας σε περίπτωση που είναι ήδη φοιτητές. Στη συνέχεια καταθέτουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους ή αποστέλλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής, στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος επιτυχίας, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

 

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν απαιτείται η απόκτηση κωδικού αριθμού από το λύκειο του υποψήφιου διότι ο 8-ψήφιος κωδικός υποψηφίου αποδίδεται αυτόματα σε εκείνον κατά τη διαδικασία εγγραφής του στο σύστημα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.