Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

 

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα περισσότερα βλέμματα έχουν στραφεί στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάτι τέτοιο ώστε πρώτιστα να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και στη συνέχεια να κυλήσει η σχολική χρονιά απρόσκοπτα και δίχως… τηλεκπαίδευση για τρίτο συνεχόμενο σχολικό έτος. Επειδή, όμως, μεσολαβεί σχεδόν μια εβδομάδα ακόμη μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και ίσως υπάρξουν αρκετές ακόμη διευκρινίσεις σχετικά μ’ αυτό, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «filologikosistotopos» σήμερα θα παρουσιάσουμε τα κυριότερα εκπαιδευτικά νέα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται.

 

Επίδειξη γραπτών δοκιμίων

πανελλαδικών εξετάσεων

 

Αρχικά, λοιπόν, όπως έγινε γνωστό, όσον αφορά την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των πανελλαδικών εξετάσεων, «οι αιτήσεις των υποψηφίων οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, κάθε χρόνο, αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους κατά το οποίο οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο όπου κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν οι εν λόγω υποψήφιοι.

 

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-Παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» και κωδικό παραβόλου «1389», ποσού πενήντα ευρώ, για την επίδειξη έως τριών γραπτών δοκιμίων και κωδικό «1390», ποσού ογδόντα ευρώ, για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων.

 

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021 και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δ.Ε. ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών».

 

Τέλος, «επισημαίνεται ότι αντίγραφα των αιτήσεων που ζητούν επίδειξη γραπτών δοκιμίων ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσικά μαθήματα) καθώς και του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» των ΕΠΑΛ, θα πρέπει να διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘ, όπου οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν γνώση των αντίστοιχων γραπτών τους σε χρονικό διάστημα το οποίο θα καθορίζεται έπειτα από συνεννόηση μ’ αυτή».

 

 

Κατ’ εξαίρεση ηλεκτρονικές

αιτήσεις εγγραφής – ανανέωσης

εγγραφής για ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

 

Μία ακόμη σημαντική είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τις κατ’ εξαίρεση ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής – ανανέωσης εγγραφής για ΓΕΛ – ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, «από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12.00 έως τις 06 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 23.59, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές θα είναι σε λειτουργία προκειμένου να υποβληθούν κατ’ εξαίρεση ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής – ανανέωσης εγγραφής για ΓΕΛ – ΕΠΑΛ από τους γονείς – κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή τους/τις ίδιους/ες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, σε λειτουργούντα τμήματα.

 

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι «από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 09.00 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 23.59, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές θα είναι σε λειτουργία προκειμένου να υποβληθούν εκπρόθεσμες ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής – ανανέωσης εγγραφής για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Η έγκριση των εκπρόθεσμων εγγραφών πραγματοποιείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι/ες εκτυπώνουν την ηλεκτρονική αίτηση και την καταθέτουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον/στη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, προκειμένου ο/η τελευταίος/α να τα αποστείλει στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: «https://e-eggrafes.minedu.gov.gr» ή μέσω της διαδικτυακής πύλης «https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe–se–skholeio/eggraphe–ananeose–eggraphes–se–geniko–kai–epaggelmatiko–lukeio» συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Οι αιτήσεις για την κατ’ εξαίρεση και εκπρόθεσμη εγγραφή στα πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, στα παραπάνω χρονικά διαστήματα, θα υποβληθούν χειρόγραφα (εκτός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-εγγραφές) στο Π.ΕΠΑΛ προτίμησης»

 

 

Τέσσερα νέα τμήματα

στρατιωτικών σχολών

 

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα, έγινε επίσης γνωστό ότι στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2021 – 2022, θα περιλαμβάνονται τέσσερα νέα τμήματα στρατιωτικών σχολών. Ειδικότερα, τα τέσσερα νέα αυτά τμήματα είναι τα εξής: Ικάρων (ΣΙ) μετεωρολόγων, Ικάρων (ΣΙ) έρευνας πληροφορικής, Ικάρων (ΣΙ) διοικητικών και Ικάρων (ΣΙ) εφοδιαστών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι και τα τέσσερα νέα αυτά τμήματα στρατιωτικών σχολών έχουν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στο 1,20.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.