Συμβουλές στο… παρά ένα!

0
840

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού 

Φτάσαμε, λοιπόν, στη στιγμή που χιλιάδες υποψήφιοι για ακόμη μια χρονιά θα ριχτούν στη «μάχη» για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ερχόμενη Δευτέρα, όταν και η αρχή, όπως είναι γνωστό, θα γίνει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Για το λόγο αυτό κι επειδή, όπως είναι λογικό, το άγχος των περισσότερων «πολλαπλασιάζεται», μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» σήμερα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στο παρά ένα… των εξετάσεων.

 

Η στιγμή που ξημερώνει Δευτέρα φτάνει… Δεν έχει κανένα νόημα τις τελευταίες στιγμές να προσπαθήσετε να μάθετε ό,τι δεν προλάβατε μέχρι τώρα. Περισσότερο θα αγχωθείτε, παρά θα βοηθηθείτε. Καλύτερα είναι να έχετε τελειώσει τη γενική επανάληψη τουλάχιστον μια μέρα πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να κάνετε μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης. Το δε πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξετε καθόλου τα βιβλία. Τις ημέρες αυτές να φροντίζετε να κοιμάστε επαρκώς διότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την απόδοσή σας και να μην ξεχνάτε να κάνετε θετικές σκέψεις.

 

Η «μεγάλη» ώρα έφτασε και «βρίσκεσαι» στην αίθουσα αναμένοντας να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Τα θέματα πλέον είναι μπροστά σου. Πριν απαντήσεις οτιδήποτε, οφείλεις να διαβάσεις προσεκτικά την κάθε ερώτηση, τουλάχιστον δύο φορές, ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος σχετικά με όσα ζητάει η άσκηση και κατά συνέπεια η απάντηση που πρέπει να δώσεις. Ένα τακτοποιημένο γραπτό σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό και είναι ωφέλιμο να απαριθμείς με τον ίδιο τρόπο τις απαντήσεις σου, ώστε στο τέλος να είναι εύκολο να ελέγξεις μήπως και μέσα στο άγχος σου ξέχασες κάποια ερώτηση.

 

Ο χρόνος των εξετάσεων είναι τρεις ώρες. Σίγουρα δεν είναι απεριόριστος, από την άλλη, όμως, δεν είναι και λίγος, γι’ αυτό κλειδί της επιτυχίας, μεταξύ άλλων, είναι να τον αξιοποιήσεις σωστά. Πρώτη κίνηση είναι να ολοκληρώσεις όλες εκείνες τις ασκήσεις για τις οποίες είσαι απόλυτα σίγουρος για τις απαντήσεις τους και κατά συνέπεια τις θεωρείς πιο εύκολες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο τρόπος αυτός θα σε βοηθήσει τόσο να αποβάλλεις το άγχος σου όσο και να αποκτήσεις μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα θέματα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, οπότε δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να απαντήσεις σε όλα με τη σειρά, αν φυσικά είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Αν δεν είναι, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Για όσα θέματα πάλι δεν είσαι εντελώς σίγουρος ότι τα θυμάσαι και έχεις κάποια «κενά», άστα στην άκρη για λίγο. Να είσαι σίγουρος ότι μόλις πιάσεις «ρυθμό», θα σου έρθουν στο μυαλό όλα όσα στην αρχή σε έκαναν να έχεις αμφιβολίες.

 

Όπως τονίσαμε και πιο πάνω ένα τακτοποιημένο γραπτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική βαθμολογία και για να συμβεί κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απουσιάζουν οι πολλές μουτζούρες και να υπάρχει τάξη. Μία καλή λύση στο ζήτημα αυτό που απασχολεί πολλούς υποψηφίους είναι πριν οριστικοποιήσουν τις απαντήσεις τους να έχουν χρησιμοποιήσει το πρόχειρό τους όπου θα έχουν κάνει ένα πλάνο των απαντήσεών τους. Φυσικά δεν είναι δυνατόν και ούτε φτάνει ο χρόνος να τα γράψεις όλα στο πρόχειρό σου και μετά να τα μεταφέρεις, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να σε βοηθήσει στο να παρουσιάσεις ένα καλό γραπτό. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η καλή εικόνα του γραπτού σου είναι συστατικό που μαζί με άλλα οδηγεί στην επιτυχία διότι τα δυσνόητα γράμματα και οι πολλές μουτζούρες σαφώς και δεν βοηθούν αφού προδιαθέτουν αρνητικά τους βαθμολογητές.

 

Έφτασε η στιγμή που ολοκλήρωσες τις ερωτήσεις ανάπτυξης ή παραγωγής λόγου και ξέχασες κάτι να προσθέσεις; Δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Η λύση των παραπομπών πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση αυτής. Προβληματίζεσαι αν πρέπει να προσθέσεις «κι αυτό» στην απάντησή σου; Μην τρως το χρόνο σου άδικα, καλύτερα να το βάλεις αν δεν είσαι σίγουρος, διότι αν όντως χρειάζεται και δεν το έχεις γράψει θα το έχεις χάσει τελείως. Να είσαι σίγουρος ότι για όλα υπάρχει κάποια λύση!

 

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί συχνά τους υποψηφίους σχετίζεται και με το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να μη θυμάται ακριβώς τη διατύπωση του βιβλίου και να διστάζει να απαντήσει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει κάποια ερώτηση αναπάντητη. Αν δεν θυμάσαι ακριβώς τη διατύπωση του βιβλίου, απάντησε με δικά σου λόγια προσπαθώντας να εστιάσεις σωστά στο νόημα δίχως, όμως, να απαντήσεις με ανούσια πράγματα ελπίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσεις κάποια μόρια.

 

Βλέπεις γύρω σου να τελειώνουν οι φίλοι σου και αγχώνεσαι να παραδώσεις κι εσύ το γραπτό σου; Μέγα λάθος! Ο καθένας την ώρα των εξετάσεων δίνει τη μάχη αυτή μόνος του. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις προκειμένου να παραδώσεις γρήγορα το γραπτό σου και να πας να βρεις τους συμμαθητές σου. Μην ξεχάσεις μόλις ολοκληρώσεις τις απαντήσεις σου, να ελέγξεις προσεκτικά όλο το γραπτό σου, ακόμα και δύο φορές, αν είναι δυνατόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητές σου να γλιτώσεις κάποιο λάθος.

 

Αφού τελειώσει η εξέταση, φροντίστε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, όπως για παράδειγμα κάποια βόλτα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει για λίγο, πριν αρχίσετε να προετοιμάζεστε για το επόμενο μάθημα. Να θυμάστε πάντα ότι οι δικοί σας άνθρωποι σας αγαπούν και είναι περήφανοι για εσάς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εξετάσεων! Η στιγμή που τόσο καιρό περιμένατε με ανυπομονησία είναι εδώ. Από καρδιάς καλή επιτυχία!

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.