Cmap Tools

Cmap Tools

Το ελεύθερο λογισμικό Cmap είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο της Φλόριντα για την γνωστική λειτουργία Ανθρώπου και Μηχανής (IHMC). Επιτρέπει στους χρήστες να κατασκευάζουν, να περιηγούνται, να μοιράζονται και να κρίνουν μοντέλα γνώσης που αναπαριστώνται ως χάρτες ιδεών (εννοιολογικοί χάρτες*).

Η ιστοσελίδα που διαμοιράζει δωρεάν το εν λόγω λογισμικό είναι :  https://cmap.ihmc.us/

Η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά εύκολη και η χρήση του φιλική στο χρήστη. Μετά το πέρας της εγκατάστασης ρυθμίζουμε τη γλώσσα εργασίας. Υπάρχει η Ελληνική αλλά για εμάς προτιμητέα σε όλα αυτά τα ελεύθερα λογισμικά είναι η Αγγλική αφού αποδίδονται ορθότερα οι όροι των διαφόρων menu.

Ένας εννοιολογικός χάρτης θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί σε εκπαιδευτική διαδικασία με μεθοδολογία STEM ώστε να καταστεί πιο ενδιαφέρουσα η προσέγγιση για το μαθητή. Τα σχεδιαγράμματα και οι εννοιολογικοί χάρτες κάνουν ευκολότερη τη μάθηση και πιο κατανοητά τα εκπαιδευτικά αντικείμενα. Το ελεύθερο αυτό λογισμικό είναι γνωστό σε αρκετούς  συναδέλφους που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια Moodle του ΠΛΥΝΕΤ Ηλείας. Ήταν μέρος της διδακτέας ύλης.

Στον εννοιολογικό μας χάρτη μπορούμε να προσθέσουμε συνδέσμους που να παραπέμπουν σε εικόνες, κείμενα και video.

Τρία εξαιρετικότατα και αναλυτικά tutorial για τη χρήση του «εργαλείου» Cmap που έχει αναπτύξει η κ. Κωνσταντίνα Κουτσοδήμου είναι αναρτημένα σε μορφή video στις διευθύνσεις :

https://www.youtube.com/watch?v=QQfQKwCgoKk

και

https://www.youtube.com/watch?v=MqlYywb9aTQ

και

https://www.youtube.com/watch?v=GjI74Bg6slA

Σε αυτά τα tutorial γίνεται εκμάθηση όλων των δυνατοτήτων του Cmap.

* Ο εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ εννοιών. Ένας εννοιολογικός χάρτης περιέχει κόμβους και συνδέσμους. Δύο κόμβοι μαζί με το σύνδεσμο που τους συνδέει αποτελούν ένα στιγμιότυπο.

Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μια γραμμή, η οποία μπορεί να έχει και τη μύτη του βέλους αν θέλουμε να δείξουμε τη μονόδρομη ή αμφίδρομη πορεία της σχέσης. Πάνω στη γραμμή γράφουμε τη σχέση της μίας έννοιας με την άλλη.

Τα είδη των εννοιολογικών χαρτών είναι:

  1. Ιεραρχικοί

Σ’ αυτούς τους χάρτες η κεντρική έννοια τοποθετείται στην κορυφή και σταδιακά προς τα κάτω κλιμακώνεται η νοητική δράση.

  1. Αραχνοειδείς

Η κεντρική έννοια τοποθετείται στο κέντρο και γύρω της απλώνονται οι υπο-έννοιες. Σ’ αυτούς τους χάρτες δεν υπάρχει συνήθως μεγάλη κλιμάκωση.

  1. Διαγράμματος ροής

Σ’ αυτούς έχουμε γραμμική κλειστή διάταξη των εννοιών.


  • Αρθρογραφία: STEM 
Πολύδωρος Σταυρόπουλος
• Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ επί 32 έτη
• Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών MSc S.T.E.M. στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ
• Δ/ντης 3ου Εργαστηριακού Κέντρου Πειραιά επί 10 έτη (2007-2017)
• Υποδιευθυντής επί εννέα έτη (1991-1999) στη Τεχνική Σχολή Δραπετσώνας
• Συγγραφέας, μεταφραστής, 35 Μηχανολογικών βιβλίων στον εκδοτικό όμιλο ΙΩΝ
• Πιστοποιημένος στο Μητρώο Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ ως Εκπαιδευτής Μηχανολόγος Μηχανικός και Επιθεωρητής Ασφάλειας, Υγείας και Ποιοτικού Ελέγχου με αριθμό πιστοποίησης ΕΒ08627 (ΣΤΕΠ 2430-3115-3182)
• Εισηγητής σεμιναρίων Moodle.

• Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ επί 32 έτη • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών MSc S.T.E.M. στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ • Δ/ντης 3ου Εργαστηριακού Κέντρου Πειραιά επί 10 έτη (2007-2017) • Υποδιευθυντής επί εννέα έτη (1991-1999) στη Τεχνική Σχολή Δραπετσώνας • Συγγραφέας, μεταφραστής, 35 Μηχανολογικών βιβλίων στον εκδοτικό όμιλο ΙΩΝ • Πιστοποιημένος στο Μητρώο Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ ως Εκπαιδευτής Μηχανολόγος Μηχανικός και Επιθεωρητής Ασφάλειας, Υγείας και Ποιοτικού Ελέγχου με αριθμό πιστοποίησης ΕΒ08627 (ΣΤΕΠ 2430-3115-3182) • Εισηγητής σεμιναρίων Moodle.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.