mona lizaΌσο ανάλαφρο… τόσο και βαρυσήμαντο το θέμα του σημερινού άρθρου. Στην εικονική πραγματικότητα του facebook εξάλλου, όλα είναι πιθανά. Από το να αποκτήσουν σαρκώδη χείλη – όσες και όσοι δε διαθέτουν καν χείλη… μέχρι να υποδυθούν έναν πανέμορφο και καλόψυχο πρωταγωνιστή γεμάτο χαρά, αισθήματα, εμπειρίες και ενδιαφέρον… οι πιο άσχημοι, απολίτιστοι και μίζεροι άνθρωποι, που κυκλοφορούν στην αληθινή ζωή. Ως μέλος του πασίγνωστου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέμαι, πόσο πιο γοητευτικοί και ποθητοί θα απεικονίζονταν οι άνθρωποι, αν απλά χαμογελούσαν και εκφράζονταν αληθινά και αυθόρμητα. Πόσο πιο όμορφοι ψυχή τε και σώματι φαίνονται οι άνθρωποι, αν αληθινά ζουν την κάθε στιγμή και δεν υποδύονται πως τη ζουν;! Πόσο λιγότερο γελοίοι θα καταντούσαν εκείνοι, που στήνουν το δεξί ή αριστερό προφίλ τους, ρουφώντας τα μάγουλα και προβάλλοντας τα χείλη σε στάση «duckface», κοιτάζοντας ταυτόχρονα το φωτογραφικό φακό λοξά… με ύφος μοιραίο και γεμάτο υπονοούμενα;! Ποιος τόσο ανόητος πείθεται από τα εικονικά σχόλια και like, που παρουσιάζουν έναν αντικειμενικά άσχημο, κακό και πεινασμένο σε εμπειρίες και αισθήματα άνθρωπο… ως τον ομορφότερο, καλύτερο και πιο χορτάτο όλων;! Από πότε οι πιο ωραίες και αληθινές κουβέντες, εκφράζονται στη βιτρίνα του facebook από τους υποτιθέμενους ωραίους κι αληθινούς ανθρώπους, που απαρτίζουν τον κάθε κολακευόμενο;!

Όπως διαχωρίζει τη λογική απ’ την παράνοια μία γραμμή… έτσι και τα μέλη του facebook διαχωρίζει η υγεία από την αρρώστια της ψυχής τους. Πόσο πιο αρεστός και συμπαθής μπορεί να αισθανθεί κάποιος εξάλλου, που αρέσκεται στο να χτίζει καλές διπλωματικές σχέσεις με κάποια τούβλα των τοίχων του facebook, ενώ στην πραγματική ζωή πνίγεται στη μοναξιά, τη μιζέρια, και τις κακές εντυπώσεις που σπέρνει ως φίλος, σύντροφος, συνεργάτης ή έστω γνωστός;! Πόσο βολικό είναι να ευθύνονται πάντα οι άλλοι, στην ανικανότητα κάποιων να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη της πραγματικής ζωής, γεμίζοντας παράλληλα την ψυχή τους με ανεκπλήρωτα απωθημένα;! Πόσο πιο πλήρης και λιγότερο υποκριτής με τον εαυτό του πρωτίστως, μπορεί να αισθανθεί εκείνος, που με την ίδια γενναιοδωρία που μοιράζει τα like του… μοιράζει και την αγάπη του εμπράκτως στην αληθινή ζωή;! Πόσο πιο λυτρωτικό και υγιές είναι να απολαμβάνεις τραγούδια στα αντίστοιχα μαγαζιά ή σε σπίτια με παρέα… απ’ το να ακούς τραγούδια μόνος-η σου στο facebook και να ψυχανεμίζεσαι ότι έχεις παρέα και ανταπόκριση σε αυτά που νιώθεις κάθε στιγμή;!

Βάσει του ότι η αξία ή η ευτέλεια ενός ανθρώπου αποδεικνύεται από τα έργα και τη δράση του στην αληθινή ζωή και μόνο, ας συνειδητοποιήσουν έστω κι αργά άπαντες, πως το facebook υπάρχει για να μοιραζόμαστε στιγμές, νέα, αστεία και όσα μας αρέσουν με αυτούς που μας αρέσουν. Ούτε για να πείσουμε ότι είμαστε ωραίοι και αψεγάδιαστοι υπάρχει το facebook, ούτε για να καυχιόμαστε ακόμα και για τον καφέ που πίνουμε σε μαγαζιά της γειτονιάς μας… λες και ο καφές στη γειτονιά μας είναι κάποια άξια λόγου και εντυπωσιασμού στιγμή. Αδιάφορο να κοπιάζουμε να πείσουμε στο facebook, ότι είμαστε καλόψυχοι, ευτυχείς, ώριμοι και σοβαροί… πόσο μάλλον όταν πραγματικά είμαστε όλα τα προηγούμενα και οι εμπειρίες των άξιων ανθρώπων που υπήρχαν και υπάρχουν στη ζωή μας… το αποδεικνύουν. Οι πιο ακομπλεξάριστοι, χορτάτοι και υγιείς πνευματικά και ψυχικά άνθρωποι – χωρίς απωθημένα, αντιμετωπίζουν το εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την αξία που του αρμόζει… της εικονικής ψεύτικης πραγματικότητας δηλαδή. Δεν περιμένουν να αποδείξουν στο facebook, ότι συμπαθούν και αγαπούν, ότι αρέσουν και αγαπιούνται, ότι έχουν φίλους και σύντροφο και ακόμα χειρότερα ότι…. πίνουν καφέ δίπλα στο σπίτι τους.

Το ποιος είναι αληθινά όμορφος, αρεστός, καλός, ευτυχής, επιτυχής και άξιος εξάλλου, αποδεικνύεται από τα μεγαλεία ή τα ψίχουλα της ψυχής και της ζωής του, κάθε στιγμή που του δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξει εμπράκτως. Ας «παρκάρουν» λοιπόν – αυτοί οι λίγοι ποσοτικά και ποιοτικά – την ευτελή τους έπαρση και το φτωχικό τους «είναι»  κι ας μην υποτιμούν άλλο την όραση και την αντίληψη κανενός. Αυτό που μετρά και αποδεικνύεται εξάλλου στη ζωή είναι οι ωραίες, άξιες και πλούσιες ψυχές…. κι αν συνοδεύονται από το αντίστοιχο περιτύλιγμα, ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς που το διαθέτουν και το χαίρονται. Προστατέψτε τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα αναλώσιμα προϊόντα λήξης της εικονικής πραγματικότητας και ζήστε αληθινά ευτυχείς… στην πραγματική ζωή και μόνο, χλευάζοντας στο βαθμό που τους αξίζει τα τραγελαφικά κακέκτυπα, που ζουν για να προκαλούν εντυπώσεις στο facebook κι όχι στον ίδιο τους τον εαυτό. Διαγράψτε εκείνους που στο βωμό των ψεύτικων και κάλπικων διπλωματικών τους σχέσεων πουλάνε ακόμα και τη δισυπόστατη ψυχή τους στο διάβολο και σερβίρετε την αφοπλιστική σας ειλικρίνεια σε όσους υποτιμούν αποκλειστικά και μόνο τη δική τους νοημοσύνη επιτυχώς… με την «προσωπικότητα» που δεν κόπιασαν ποτέ να αποκτήσουν. Τέλος, ας γνωρίζουν άπαντες πως… ιδιωτικό απόρρητο σε οτιδήποτε στο facebook δεν υπάρχει, οπότε ανώφελη οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρυψης οποιουδήποτε ανεπιθύμητου προς κοινοποίηση στοιχείου. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον… του facebook!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.