«Τα λεφτά θα σου αγοράσουν ένα σκύλο, αλλά όχι το κούνημα της ουράς του», John Billings, Αμερικανός χιουμορίστας. «Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι ζωή», William Saroyan, Αμερικανο – Αρμένιος συγγραφέας. «Έχω δει ένα βλέμμα στα μάτια των σκυλιών, ένα φευγαλέο βλέμμα παιχνιδιάρικης περιφρόνησης, που είμαι σίγουρος, πως τα σκυλιά βασικά πιστεύουν, ότι οι άνθρωποι είναι χαζοί», John Steinbeck, Αμερικανός συγγραφέας. Σε περιόδους τόσο ρηχές, όσο είναι η παρούσα, που οι ουσιώδεις έννοιες για τη ζωή και την εξέλιξη, εξευτελίζονται ολοσχερώς στο βωμό της επιφανειακής πραγματικότητας των ματαιόδοξων, η ανάγκη να αντικρίσουμε και κυρίως να αποδεχθούμε την αληθινή πραγματικότητα, γίνεται επιτακτική.

Η λύτρωση, που άπαντες επιζητάμε, κάθε φορά που η μοναξιά σβήνει το φως της ζωής μας, δεν ακούει στο όνομα της απελπισίας, του συμφέροντος, της βαρεμάρας και της κατάντιας, αλλά στο όνομα της αληθινής και ανιδιοτελούς αγάπης. Η αληθινή και ανιδιοτελής αγάπη εξάλλου, δεν είναι ψίχουλα, μικροπρέπεια και εξευτελισμός, αλλά είναι απόλαυση, μεγαλείο και κινητήρια δύναμη. Έχοντας ως βάση λοιπόν, ότι τα αληθινά αισθήματα, είναι αυτά που ΔΕΝ απορρέουν από την απελπισία, την κατάντια και το συμφέρον, αλλά ούτε και από την άρρωστη δίψα για το «φαίνεσθαι», πόσοι από εμάς άραγε, εντοπίζουμε την ουσία στη συναισθηματική διαχείριση; Ποιο σχολείο και ποιο πανεπιστήμιο ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη; Ποιος άνθρωπος και για ποιο λόγο, είναι ικανός να οριστεί πρότυπο συναισθηματικής έκφρασης;

Ό,τι πιο αγνό και καθαρό υπάρχει στον κόσμο, το αντικρίζουμε – αναμφίβολα και κατά γενική ομολογία – στα μάτια ενός παιδιού κι ενός σκυλιού. Βέβαια, κατά πόσο διαθέτουν άπαντες την αντίληψη να παραδειγματιστούν από το εκάστοτε μεγαλείο, αποδεικνύεται από τα διάχυτα κόμπλεξ εκείνων, που προβληματίζουν πρωτίστως τον εαυτό τους και δευτερευόντως όσους τοξικά λερώνουν. Ποιο ανθρωπόμορφο ον εξάλλου, είναι ικανό να εκφράσει και να προσφέρει, όσα πλουσιοπάροχα εκφράζει και προσφέρει στην ουσία κι όχι στην επιφάνεια, ένα σκυλί κι ένα παιδί, χωρίς να πληρώσει γι’ αυτά; Επιστημονικά, η ουσιώδης διαφορά και εξέλιξή μας, σε σύγκριση με τα ζώα, είναι η ομιλία και η ταφή των νεκρών μας. Οπότε, εσφαλμένα, χρησιμοποιείται ο όρος «ζώα», για τα κλάσης ανώτερα όντα από κάποια ανθρωπόμορφα, που… και να μιλήσουν, κάτι ουσιώδες, ειλικρινές και εμπράκτως εφαρμόσιμο δεν έχουν να εκφράσουν.

Ένα παιδί κι ένα σκυλί διδάσκουν, πως τα χρήματα δε φέρνουν όντως την ευτυχία, αλλά η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας και η ψυχή αυτών που συναναστρέφονται μαζί τους. Ένα παιδί κι ένα σκυλί, ουδέποτε θα κοιταχτούν στον καθρέφτη ή θα φωτογραφηθούν, για να νιώσουν όμορφα, γιατί πολύ απλά ΕΙΝΑΙ όμορφα ψυχή τε και πνεύματι. Ένα παιδί κι ένα σκυλί, εκφράζουν ευθέως κι όχι υπόγεια, προσβλητικά, πισώπλατα και με υπονοούμενα, όσα με ειλικρίνεια, γενναιότητα και ισορροπία αντιπροσωπεύουν. Ένα παιδί κι ένα σκυλί, ουδέποτε θα διαπράξουν κακό εις βάρος οποιουδήποτε και ουδέποτε θα καταντήσουν χυδαία στην ίδια τους την τσίπα και τη συνείδηση, καθώς δε διαθέτουν ούτε την πονηριά, ούτε την κακία, αλλά ούτε και την ηλιθιότητα των υποτιθέμενων μεγαλύτερων και ανώτερων τους πνευματικά. Τέλος, ένα παιδί κι ένα σκυλί, θα σου χαρίσουν απλόχερα, με χαρά κι εμπιστοσύνη όσα διαθέτουν, αποδεικνύοντας περίτρανα, πως η φτώχεια της τσέπης, σε σύγκριση με τη φτώχεια της ψυχής, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εξ’ αυτών των απλών διδασκόμενοι, καθιστάμε συναισθηματικά ικανότερο τον εαυτό μας, αναδεικνύοντας το μεγαλείο ενός παιδιού κι ενός σκυλιού, ως χάρτη κι οδηγό της ζωής μας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.