santoriniΌσο υπερβολικός κι αν φαίνεται ο τίτλος αυτής της εβδομάδας, δεν παύει να είναι στατιστικά αληθινός. Στη λίστα του Trip Advisor, εξάλλου, την πρωτιά στα ομορφότερα νησιά της Ευρώπης κατέχει το νησί, στο οποίο θα ταξιδέψουμε σήμερα και δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο… από τη μαγευτική Σαντορίνη! Λένε πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τους ανθρώπους σχετίζεται άμεσα με την αισθητική, την προσωπικότητα, το ψυχικό υπόβαθρο και τις εμπειρίες μας. Στην περίπτωση της Σαντορίνης όμως, όπου η επιφανειακή της ομορφιά ταιριάζει απόλυτα με τον εσωτερικό της πλούτο, κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν καθίσταται ικανό, να στερήσει μέρος του μεγαλείου της. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο η οπτική ικανοποίηση, που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη αυτό το νησί, αλλά ένα πλήθος άλλων παραμέτρων. Η ικανοποίηση μίας και μόνο αίσθησης εξάλλου, αποτελεί το ζητούμενο των φτωχών πνευματικά και ψυχικά ανθρώπων. Οι Έλληνες ως λαός, διαχρονικά φημιζόμαστε για τον πνευματικό και ψυχικό μας πλούτο, όσο κι αν κάποιοι αποτελούν εξευτελιστικά παραδείγματα προς αποφυγήν. Ήρθε λοιπόν, η στιγμή, να ικανοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από το σημερινό μας ταξίδι.

Ως «πέτρα πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη..», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Οδυσσέας Ελύτης στην Ωδή του για τη Σαντορίνη, αποτελεί έναν από τους επικρατέστερους προορισμούς του Αιγαίου Πελάγους, διαχρονικά. Η Σαντορίνη βρίσκεται επάνω στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από μια σειρά ανενεργών κι ενεργών ηφαιστείων κι έχει μήκος περίπου 500 χλμ. και πλάτος 30-40 χλμ. Το τόξο εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, περνάει από το κεντρικό Αιγαίο και καταλήγει στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Το όνομα της, το έδωσαν στο σύμπλεγμα των νησιών οι Ενετοί και αναφέρεται από τον Άραβα γεωγράφο Εδρισή, το 1153. Είναι συνεκφορά των λέξεων Santa Irene (Αγία Ειρήνη), που το πήρε, ή από την ομώνυμη εκκλησία στον κάμπο της Θηρασιάς, ή από την ομώνυμη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Περίσσα, η οποία δε σώζεται. Η Σαντορίνη είναι το μόνο σύμπλεγμα νησιών, στο οποίο οι οικισμοί δεν έχουν κτιστεί στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά στις άκρες των εσωτερικών τοιχωμάτων της Καλντέρας. Είναι, επίσης, ένα από τα ελάχιστα σημεία στον κόσμο, όπου διατηρούνται αρχιτεκτονικά σύνολα σπιτιών στο ηφαιστειογενές έδαφος.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, όνομα που προήλθε από παραφθορά της λέξης «Θήρα» και έχει επικρατήσει έως σήμερα. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαντορίνη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας – άποψη που δικαιολογείται από τη διαχρονική δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και τη γεωλογική μορφολογία του νησιού. Ίχνη ζωής στη Σαντορίνη, έχουμε από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, στα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Η έκρηξη του ηφαιστείου το 1613 π.Χ., που έγινε στο νησί της Στρογγυλής (=πρώτη ονομασία της Σαντορίνης) δημιούργησε την καλντέρα και είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού της Κρήτης και του ιδίου του νησιού. Ο Θήρας ήταν ο πρώτος Σπαρτιάτης άποικος του νησιού και έτσι το νησί πήρε το όνομα του. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Σαντορίνης είναι το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα, που είναι από τα καλύτερα και πιο ξακουστά στον κόσμο.

Μία μαγική παλέτα με όλα τα χρώματα της ίριδας, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο γαλανό Αιγαίο. Πολλοί θεωρούν την Οία, ως το καλύτερο μέρος, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, αλλά και τα Φηρά, το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι είναι κι αυτά ιδανικές τοποθεσίες, για να απολαύσετε αυτές τις ονειρεμένες στιγμές.

Οι Σαντορινιοί λένε, πως το νησί τους έχει μια καρδιά, που χτυπά δυνατά και δονεί τα βουνά, το έδαφος και τη θάλασσα. Έτσι ακριβώς, γίνεται και με τους ανθρώπους. Είτε η καρδιά τους χτυπά δυνατά και δονεί μέχρι και τα βουνά, είτε χτυπά αδιάφορα και μηχανικά. Όπως και να έχει, ο κάθε επισκέπτης του συγκεκριμένου νησιού, αποχωρεί από αυτό με μια καρδιά γεμάτη συναισθήματα, με ένα μυαλό γεμάτο εικόνες και με μια ψυχή γεμάτη τόλμη και δύναμη. Στην προσωπική επιλογή του καθενός είναι από εκεί και πέρα, αν θα διατηρήσει μέσα του τον πλούτο αυτό για πάντα. Ως φημισμένο νησί του έρωτα και της αγάπης, ας γίνει αφετηρία για αληθινή, ανιδιοτελή και ανυπέρβλητη αγάπη μεταξύ μας, όσο δύσκολο κι αν καταντά να γίνεται από τα κακέκτυπα πάσης φύσεως.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.