«Ματιές» στα μηχανογραφικά δελτία

 

Για ακόμη μια χρονιά η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων θα αποτελέσει «γρίφο» για δυνατούς λύτες

 

 

Την ώρα που οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν με τα ειδικά μαθήματα, καλό θα ήταν θα έχουμε μια εικόνα των όσων θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Έτσι, λοιπόν, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουμε την έκδοση των βαθμολογιών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, με τη σκυτάλη, τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, να παίρνουν τα μηχανογραφικά δελτία. Ο κύκλος θα κλείσει με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των υποψηφίων (αλλά και των γονέων), είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο θα τους δώσει σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκέντρωσαν και εν γένει τη διαμόρφωση των Ε.Β.Ε., το εισιτήριο εισαγωγής στις σχολές της προτίμησής τους. Αναντίρρητα, όμως, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και δεδομένα χρειάζεται προεργασία, πληροφόρηση και οργάνωση προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. Κάθε υποψήφιος, λοιπόν, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, οφείλει να έχει κάνει κάποια προεργασία στο μυαλό του προκειμένου να μη βρεθεί να «παλεύει» μόνος σε εντελώς «αχαρτογράφητα νερά».

 

Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο για ακόμη μια χρονιά αποτελεί γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις τα μόρια που θα έχει συγκεντρώσει κάποιος θα διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατασταλάξει ήδη σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τα τμήματα και τις σχολές που τους ενδιαφέρουν προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν τις επιλογές τους.

 

Τα κριτήρια με βάση τα οποία κάθε υποψήφιος αποφασίζει τι θα επιλέξει σίγουρα δεν είναι ίδια για όλους… Παρόλα αυτά κάθε επιλογή -πρώτιστα- πρέπει να έχει ως μέλημα το αν μας αρέσει ένα επάγγελμα ή όχι. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, αργά ή γρήγορα θα βρεις το δρόμο σου ή στην τελική μέσα από αυτό θα βρεις εναλλακτικές διεξόδους προκειμένου να αποκατασταθείς επαγγελματικά. Αντίθετα, αν επιλέξεις κάποιο επάγγελμα το οποίο δεν σου ταιριάζει και κατά συνέπεια δεν σε κάνει χαρούμενο, δεν θα αργήσει να έρθει εκείνη η στιγμή που θα ψάχνεις να βρεις μία διαφορετική διέξοδο στο… πρόβλημα. Και δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια οι ριζικές αλλαγές δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα…

 

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είμαστε σίγουροι για το αν μας αρέσει ένα επάγγελμα, στη συνέχεια βασική προϋπόθεση για να κάνουμε σωστές επιλογές είναι η ενημέρωση… Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε σχολές για τις οποίες έχουμε ελλιπή ενημέρωση ή για παράδειγμα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε ακούγοντας μόνο και μόνο τον τίτλο του τμήματος. Πρώτιστα, λοιπόν, οφείλουμε να μάθουμε το γνωστικό αντικείμενο της σχολής που μας ενδιαφέρει, να εξετάσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από αυτή (υπάρχουν περιπτώσεις σχολών δίχως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα) και στη συνέχεια να δούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πρόγραμμα σπουδών αυτής έχοντας ενημερωθεί ταυτόχρονα για τα μαθήματα ή τις κατευθύνσεις που προσφέρονται κατά περίπτωση…

 

Ακόμη και τμήματα που έχουν ίδιο αντικείμενο σπουδών σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν διότι κάθε σχολή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Άρα, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως κατά τη διάρκεια της φοίτησης ωφέλιμο κρίνεται να γνωρίζουμε από πριν όσα περισσότερα γίνεται σχετικά μ’ αυτή. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να κρίνεις αν η σχολή σου ταιριάζει ή όχι. Μια «επίσκεψη» στο διαδικτυακό τόπο του τμήματος που σε ενδιαφέρει σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει ένας σύγχρονος αναλυτικός οδηγός σπουδών ή ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να διευκολύνουν κατά πολύ τη διαδικασία και να μειώσουν τις πιθανότητες λανθασμένων επιλογών.

 

Δύο ακόμη πράγματα που δεν πρέπει να λησμονήσουμε να λάβουμε υπόψη αφορούν το πλήθος των επιλογών αλλά και τις αντιστοιχίες για ενδεχόμενη μετεγγραφή. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να «γεμίσει» το μηχανογραφικό μας δελτίο από σχολές, «απλά και μόνο για να υπάρχουν». Σε μια τέτοια περίπτωση είναι υπαρκτό ενδεχόμενο το μεγάλο πλήθος επιλογών να προκαλέσει σύγχυση και κατ’ επέκταση λάθη στη σειρά προτεραιότητας. Ένα σωστό μηχανογραφικό οφείλει να περιλαμβάνει ένα λογικό αριθμό από σχολές ευρείας γκάμας, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλόβαθμες προκειμένου να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό ότι ο υποψήφιος δεν θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν μελλοντικά κάποια μετεγγραφή – μετακίνηση, οφείλουν να μελετήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις αντιστοιχίες των μετεγγραφών καθώς και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν και στη συνέχεια να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους…

 

 

Το παράλληλο μηχανογραφικό

 

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε κάποιο δημόσιο Ι.Ε.Κ., για το οποίο φέτος οι θέσεις θα είναι περισσότερες κατά 36%. Ειδικότερα, φέτος διατίθενται 22.436 θέσεις μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, έναντι 16.544 θέσεων της περσινής χρονιάς. Οι εν λόγω θέσεις προσφέρονται από όλα τα δημόσια Ι.Ε.Κ., δηλαδή τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εξ αυτών, οι διατιθέμενες θέσεις του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου στα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αυξάνονται σε 18.460 από 14.200, ποσοστό αύξησης 30%.

 

Το μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

 

Τέλος, καθότι περί μηχανογραφικών ο λόγος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει και η δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία καθώς και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση εισδοχής από 17 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2023. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου το 2023, το 2022 ή το 2021.

 

 

 

 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα μέσω γραπτού μηνύματος

 

Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) θα έχουν και φέτος, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους, αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «smsresults.minedu.gov.gr» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ «results.it.minedu.gov.gr», όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία και τη σχολή εισαγωγής τους.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.