IMAG0909  Αννιζέτα. Ούζο όπως όλα. Άννι και Ζέτα μαζί. Αλλοδαπές ίσως. Μεθυστικό, εθιστικό μυστικό της παρέας στην καντίνα. Ξεκλείδωσε την ανάγκη μου για εξομολόγηση με συντροφιά άγνωστη αλλά οικεία. Λύνει φραγμούς η Αννιζέτα, χαλαρώνει αντιστάσεις, σαγηνευτική γυναίκα που καταβαραθρώνει την παραμικρή υποψία λογικής. ‘Αρχισαν οι αποκαλύψεις, κουβεντούλα χωρίς κατάληξη αλλά με πάθος ενδεδυμένη. Η ατμόσφαιρα γίνηκε οικογενειακή. Αρχίζω να χαζεύω φάτσες γνώριμες, καρέ καρέ η καντίνα με τα άσπρα φώτα σε φόντο δειλινού, καθώς το ποτό καίει το λαρύγγι μου. Τσιγάρα σβήνουν κι ανάβουν, ρουφηξιές καημών. Οι παρειές ερυθριούν, μάτια και χείλη μεταλαβαίνουν την αίσθηση του προσωρινού, στο πόδι.

   Τίποτα επίσημο. Ένα τζουκ μποξ τραγουδά την παρακμή. Βράχνιασε κι ασθμαίνει. Χρόνια τώρα ξερνά τα ίδια βάσανα . Μαγγανοπήγαδο τα δισκάκια . Όπως η ζήση μας. Παραπέρα δεν έχει. Μόνο ένας γερανός στο μώλο κουβαλά βαριές πέτρες και βράχια. Τις εναποθέτει από την άλλη μεριά του λιμενοβραχίονα. Ο ορίζοντας πλάνο για φευγιό. Εν μέσω βακχικής ευεξίας ταξίδι ονειρεμένο στις χαμένες πατρίδες. Για πάντα. Ταξίδι κι ο βυθός που τώρα γίνηκε πηχτό σκοτάδι. Το βούλιαγμα οικείο. Ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται, τα σφουγγάρια καραδοκούν στα βάθη. Απορροφούν τους κραδασμούς από ψυχές ανήσυχες, από πνεύματα διαταραγμένα. Τη ρευστή ύλη μου απορροφούν. Καταδύομαι σε περιβάλλον απόκοσμο.

Σαν τον Νταντίνη που βούτηξε τόσα μέτρα – για ένα φιλότιμο . Για το γαμώτο. Βουτάει και σηκώνεται μισολιπόθυμος. Η μεγάλη πράσινη τον τραβά. Μαγνήτης το έρεβός της. Αλμυρός θάνατος, ο ιδανικός. Φιλότιμο η προαιώνια κατάρα. Από τότε. Ναυτικοί, μυθικά τέρατα, φαντάσματα και Σειρήνες του μυαλού. Οι γραμματιζούμενοι τι να καταλάβουν. Δεν εξηγούνται όλα με τα γράμματα. Το φιλότιμο- πράξη. Χαλάει σα μουχλιασμένο τυρί έτσι και τ’ αναλύσεις. Πηγή και δε συγκρατείται. Δραπετεύει από τους πόρους του δέρματος, της γλώσσας τα αισθητήρια, μια κουταλιά παρθένο μέλι στην πικρή ζωή μας.

  • Αντίο Νταντίνη, καληνύχτα ! Τρόπαιο το κατάμαυρο γυαλιστερό

     σφουγγάρι σου! Ως την επόμενη φορά.

                                                                                       9 του Μάη 2015

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

BY ΜΑΙΡΗ ΚΛΙΓΚΑΤΣΗ (Βιβλιοθήκη Θέρμης )

Μοντερνιστική μεταποίηση του πρωτότυπου ρελιστικού κειμένου του Γιώργου Ιωάννου «Για ένα φιλότιμο».

(Με σεβασμό και θαυμασμό απέναντι στον συγγραφέα, επέλεξα να μεταπλάσσω το ομώνυμο κείμενό του σε μοντερνιστική έκδοση, γιατί πιστεύω ότι η εποχή μας συνάδει περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του μοντερνισμού. Προσπάθησα να κρατήσω την αντισυμβατική σκέψη του, τον απλό αλλά συγκαλυμμένα καυστικό τόνο, την υφέρπουσα στο κείμενο ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και την αίσθηση του κενού.

Δεν ξέρω αν τελικά τα κατάφερα…)

                                                 ——————————–

Προηγούμενο άρθροΗ πνευματική ανάγκη του μυθιστορήματος
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Κορυδαλλού
H Άννα Παπαγιαννάκη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1995 έως σήμερα εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Δράμας, απασχολήθηκε σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ως φιλόλογος σε μαθήματα ειδικότητάς της, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στη ΝΕΛΕ, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο πρόγραμμα του ΑΠΘ , ΔΙΑΠΟΛΙΣ Πράξη 2 «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Διαθέτει πλούσια επιμόρφωση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στην εκπαίδευση ενηλίκων, γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στα ενδιαφέροντά της εμπίπτουν το θέατρο, η δημιουργική γραφή κι η λογοτεχνία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.