Panepisthmio ATHINASΈκθεση βασισμένη στην επιστημονική εργασία μεταπτυχιακών φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Γιορτές και αγώνες στην Αρχαία Αθήνα» εγκαινιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) τη Δευτέρα 29/9/2014. Η έκθεση περιλαμβάνει 12 Αττικές επιγραφές της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής και θα διαρκέσει ως τις 29/10. Οι επιγραφές της έκθεσης και τα κείμενα που τις συνοδεύουν, καταδεικνύουν τη σημασία των γιορτών και των αγώνων σε πολλούς τομείς του αρχαίου ελληνικού βίου αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές αυτών των δραστηριοτήτων. Οι θεματικοί άξονες στους οποίους είναι οργανωμένη η έκθεση, αφορούν πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και διεξαγωγής των γιορτών, την προβολή και τις τιμές για τους οργανωτές και συντελεστές τους, την αμφίδρομη σύνδεση των γιορτών με την πολιτική, τη συνέχεια των γιορτών και των αγώνων κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Για την έκθεση αυτή και τον κατάλογο που την συνοδεύει, δούλεψαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Α’ κύκλου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Γιαννιάς, Σ. Δαμίγος, Ο. Κακλαμάνη, Π. Νικολόπουλος, Χ. Χρυσάφης υπό την καθοδήγηση της Επίκ. Καθηγήτριας Σοφίας Ανεζίρη. Οι φοιτητές βγήκαν από το πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου, την αίθουσα διδασκαλίας και τις βιβλιοθήκες και μπήκαν στο χώρο του Μουσείου. Προσάρμοσαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους έρευνας στις ανάγκες ενός ευρύτερου κοινού συνδυάζοντας την ιστορία με την μουσειολογία και την επικοινωνία, προκειμένου ο επισκέπτης να αποκτήσει μια εύληπτη εικόνα του θέματος. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και στενής συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Μουσείο, οι άνθρωποι του οποίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ν. Θέμος και η Προϊσταμένη Συλλογών Ε. Ζαββού, στήριξαν την προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο ανοίγει το δρόμο μιας καινούργιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που όχι μόνο φέρνει τους φοιτητές σε άμεση επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους αλλά συγχρόνως τους καλεί να το παρουσιάσουν στην ευρύτερη κοινότητα. Μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει από την συνέχιση τέτοιων προσπαθειών.


Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8.30 π.μ.-3 μ.μ.

Τηλ.: 210-8232950, 210-8217637

Από την Πρυτανεία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.