rsz_sinedeuxi2Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Στύλιος, η ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (InternationalSchoolSportFederation – ISF) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα: Α) Διεθνείς συνεργασίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. σε θέματα Άθλησης, Β) «Κοινωνικό Σχολείο» (άξονας «Άθληση – Δια Βίου Άσκηση»), Γ) Παγκόσμιοι Αγώνες «Αθλητικής Παιδείας» που θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 7 Μαΐου 2015 στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία, Δ) Συμμετοχή της Ελλάδας στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα του 2015. Από την ISFπαρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού κ. LaurentPetrynka , ο Γενικός Γραμματέας κ. JanCoolenκαι ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Δασκαλάκης. Από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Παναγιώτης Μανούρης.

Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του Υπουργείου Παιδείας το «Κοινωνικό Σχολείο» στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα σχολεία της χώρας και στόχο έχουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με τον αθλητισμό. «Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μέσα από το Κοινωνικό Σχολείο και κυρίως μέσα από τον άξονα «Άθληση- Δια Βίου Άσκηση» να παρακινήσουμε τους μαθητές να βάλουν στην καθημερινότητά τους την άθληση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Πιστεύουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό προάγονται υψηλές αξίες, όπως ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η κοινωνική ενσωμάτωση και η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βασική επιδίωξη μας είναι με το Κοινωνικό Σχολείο να υπάρξει συνέχεια στη γνώση με ταυτόχρονη επιμόρφωση. Το Κοινωνικό Σχολείο δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην άθληση, την διατροφή, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είναι η πρώτη χρονιά που το πρόγραμμα μπήκε σε ισχύ. Το ελέγχουμε, θα διαγνώσουμε τυχόν παραλείψεις στη διαδικασία εκτέλεσης του και την επόμενη χρονιά θα διορθώσουμε όποια προβλήματα υπάρξουν. Θέλουμε να υλοποιηθεί σε περισσότερα σχολεία».

Για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και τους 2ους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες ο Υφυπουργός δήλωσε:

«Θεσμοθετήσαμε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Αυτή θα πραγματοποιείται την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη. Έτσι την προσεχή Δευτέρα στις 6 Οκτωβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας θα πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Ρατσισμός- Διαφορετικότητα». Τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε διάφορα αθλήματα. Στόχος είναι όχι η νίκη ή η απονομή βραβείων αλλά η συμμετοχή.

Επίσης σημασία δίνουμε στο να χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες στον παγκόσμιο χώρο του αθλητισμού. Η Ελλάδα θα διοργανώσει τους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες «Αθλητικής Παιδείας». Θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 7 Μαΐου 2015 στην Αθήνα και την Ολυμπία. Σχολεία από διάφορες χώρες θα έρθουν στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα του πολιτισμού και της παιδείας. Διαθέτουμε εξαιρετικές υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες. Όπως το αποδείξαμε με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεργαζόμαστε με την Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού για να φέρει τα παιδιά στη χώρας μας. Ανοιγόμαστε στον κόσμο, τους δείχνουμε τον πολιτισμό μας. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι για αυτά τα παιδιά να αγωνιστούν στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας ή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτά τα παιδιά θα γίνουν οι πρεσβευτές του πολιτισμού μας».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF) LaurentPetrynkaεπεσήμανε τη σπουδαιότητα του σχολικού αθλητισμού στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νέων προς ένα υγιή τρόπο ζωής και την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη του σχολικού αθλητισμού.

Επαίνεσε τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για τον ενεργό της ρόλο στη στο σχολικό αθλητισμό σε διεθνές επίπεδο, ως ιδρυτικό μέλος της ISF, με συνεχείς συμμετοχές σχολικών ομάδων σε Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα από το 1972 αλλά και ως διοργανωτής. Τόνισε την πρόσφατη πρωτοβουλία της Διεύθυνσης για την ετήσια διοργάνωση Παγκόσμιων Σχολικών Αγώνων «Αθλητικής Παιδείας» στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία με έμφαση στο συνδυασμό Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη σπουδαιότητα της συμμετοχής έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Αντιπρόεδρος της ISFκαι Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ. Στέλιος Δασκαλάκης χαιρέτησε την καθιέρωση της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» και χαρακτήρισε την 6η Οκτωβρίου 2014 ως μια ημερομηνία – σταθμό για τη Φυσική Αγωγή και το Σχολικό Αθλητισμό στην Ελλάδα. Τόνισε ότι, η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη Φυσική Αγωγή και το Σχολικό Αθλητισμό και αυτό μόνο οφέλη μπορεί να έχει στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών της χώρας.

Αναφέρθηκε στις ευρείες και στοχευμένες συνεργασίες του Υπουργείου Παιδείας με διεθνείς και ελληνικούς αθλητικούς οργανισμούς. Οι συνεργασίες αυτές έχουν ήδη αποδώσει καρπούς και βάζουν τον ελληνικό Σχολικό Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή σε ανοδική τροχιά, σε αρμονία με τα σύγχρονα επιστημονικά και παιδαγωγικά δεδομένα. Κάθε χρόνο πάνω από 200.000 μαθητές και μαθήτριες, από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, συμμετέχουν στις διοργανώσεις του Σχολικού Αθλητισμού.

Ιδιαίτερα η ISF, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος από το 1972, με τους «Παγκόσμιους Αγώνες Αθλητικής Παιδείας» που τελούνται μόνιμα στη χώρα μας κάθε χρόνο, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του Σχολικού Αθλητισμού στη μόρφωση των νέων παγκοσμίως. Οι 2οι «Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας» θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 7 Μαΐου 2015 στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλο τον κόσμο.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.