Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ λυκείου και δη φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Τετάρτη. Το άγχος ολοένα και περισσότερο κάνει την εμφάνισή του, οι επαναλήψεις της ύλης μαζί με τις επισημάνσεις της τελευταίας στιγμής βρίσκονται στην κορύφωσή τους και πλέον άπαντες στρέφονται στην έναρξη των εξετάσεων στις 14 Ιουνίου.

 

Επειδή, λοιπόν, πλησιάζει η μέρα αυτή, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα επιχειρήσουμε να επισημάνουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το κρίσιμο αυτό διάστημα οι υποψήφιοι. Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι είναι υποχρεωμένοι να διενεργήσουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ ανά εβδομάδα εξέτασης. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε θα προσκομίζουν υποχρεωτικά τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος προκειμένου να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε τεστ επαλήθευσης και αν το αποτέλεσμα του νέου ελέγχου είναι κι αυτό θετικό, τότε θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, στις οποίες πρέπει να τονίσουμε ότι ο υποψήφιος εξετάζεται σε όλα τα μαθήματα από την αρχή, ακόμα κι αν έχει εξεταστεί σε κάποια μαθήματα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021. Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την ίδια μέρα μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

 

Όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, και πιο συγκεκριμένα περίπου δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων. Φέτος, όμως, λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή μηχανογραφικού θα ανακοινωθεί -για πρώτη φορά- και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο, ενώ λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων, αναμένεται να ανακοινωθεί και η λίστα με την Ε.Β.Ε. του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος ξεχωριστά.

 

Μόλις, ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες θα έρθει η ώρα της υποβολής του μηχανογραφικού όπου για φέτος το κλειδί στη συμπλήρωσή του θα αποτελέσει η Ε.Β.Ε. καθώς όποιος έχει χαμηλότερη επίδοση από την Ε.Β.Ε. ενός πανεπιστημιακού τμήματος, θα βρεθεί αυτόματα εκτός αυτού. Σε κάθε περίπτωση η διαμόρφωση του φετινού ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη στιγμή που θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στις βάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σχέση με πέρσι, ειδικά στα χαμηλόβαθμα. Παράλληλα, μία ακόμη αλλαγή που θα λάβει χώρα από φέτος αφορά και το διπλό μηχανογραφικό δελτίο. Ειδικότερα, μέσα στον Ιούλιο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά να υποβάλλουν το παράλληλο μηχανογραφικό για να διεκδικήσουν μια θέση στα ΙΕΚ.

 

Οι προκαταρτικές εξετάσεις σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

 

Την ώρα, όμως, που οι φετινοί υποψήφιοι φτάνουν στην ολοκλήρωση της δύσβατης διαδρομής που οδηγεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επόμενη φουρνιά μαθητών που θα δώσει πανελλαδικές δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχη στις εξελίξεις. Η παραπάνω επισήμανση σε κάθε περίπτωση αφορά το γεγονός πως έπειτα από κυβερνητική απόφαση οι μαθητές της σημερινής Β’ λυκείου που του χρόνου θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις πολύ νωρίτερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2021 και όχι τον Ιούνιο του 2022.

 

Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αιφνιδιαστική και έρχεται να προκαλέσει περαιτέρω άγχος στα παιδιά που θα συμμετάσχουν του χρόνου στις πανελλαδικές, την ώρα που οι υποψήφιοι των επόμενων χρόνων θα έχουν το χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν κατάλληλα. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι υποψήφιοι μαθητές να εξεταστούν κάποια στιγμή προς την άνοιξη και όχι τόσο νωρίς. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι ήταν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του με αποτέλεσμα πολλά παιδιά, ακόμη και αυτά τα οποία συμμετέχουν σε αθλητικούς ομίλους, να μην μπορούν να αθληθούν και η φυσική τους κατάσταση να έχει επηρεαστεί αρνητικά.

 

Πιθανότατα, λοιπόν, να χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν, έτσι ώστε να πιάσουν τα όρια εισαγωγής, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε και το πόσο δυσκολότερη μπορεί να γίνει η προετοιμασία τους μέσα στο καλοκαίρι λόγω της ζέστης. Τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές αποφάσεις, όσο και αν έχουν στόχο να εξορθολογήσουν την κατάσταση, δεν λύνουν άμεσα προβλήματα, παρά μόνο δημιουργούν, αλλά δυστυχώς έχουμε συνηθίσει οι περισσότερες αλλαγές να γίνονται με τέτοιο τρόπο και δεν εκπλησσόμαστε.

 

Κάθε αλλαγή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της κάθε παράμετρο και στην προκειμένη περίπτωση σίγουρα θα είναι πολύ άδικο για τα συγκεκριμένα παιδιά να συμβεί κάτι τέτοιο. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση αυτή θα τροποποιηθεί και οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους μεθεπόμενους υποψήφιους που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων όσα ισχύουν και φυσικά θα προετοιμαστούν αναλόγως. Οψόμεθα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.