«Παιδαγωγική Επιστήμη: Παρεμβάσεις στη συμπεριληπτική διδακτική και τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» 

Το παρόν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θέτει ως στόχο να αποκτηθούν διεπιστημονικές δεξιότητες σε μια πολύπλευρη οπτική σε όλους τους τομείς και δραστηριότητες του σύγχρονου σχολείου. 

Στόχος είναι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση μαθητών με ειδικές μαθησιακές διαταραχές και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες (δυσλεξία, ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο, ειδική μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά, διαταραχή προσοχής, κτλ) εφαρμόζοντας μια παιδαγωγική παρέμβαση δια μέσου της μετάδοσης επαγγελματικών και πολιτισμικών δεξιοτήτων στους τομείς της γενικής και ειδικής αγωγής, της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, της εκπαιδευτικής και διδακτικής επικοινωνίας. 

Ως εκ τούτου η θεωρητική γνώση συνδέεται με δεξιότητες παρέμβασης προκειμένου να εντοπιστούν δυσκολίες που σχετίζονται με την σχολική μάθηση και συναφείς γνωστικούς, συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς τομείς. 

 Δομή Προγράμματος 

1. Νομοθεσία , κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για την συμπερίληψη 8 ECTS 

2. O εκπαιδευτικός: ρόλος και αρμοδιότητες 8 ECTS 

3. Η κοινωνικο – σχεσιακή ανάπτυξη. Αξιολόγηση, πρόληψη και παρέμβαση στις συγκρούσεις στο σχολικό πλαίσιο 8 ECTS 

4. Μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: δυσλεξία , ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο, ειδική μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά, ΔΕΠΥ 8 ECTS 

5. Παιδαγωγικές πτυχές της σχολικής συμπερίληψης 6 ECTS 

6. Σχεδιασμός της εκπαιδευτικής παρέμβασης 6 ECTS 

7. Προγράμματα πρόληψης 6 ECTS 

8. Ειδική αγωγή και εκπαίδευση 4 ECTS 

9. Τεχνολογίες για τα άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες 3 ECTS 

10. Πτυχιακή Εργασία 3 ECTS 

Σύνολο 60 ECTS 

Το παρόν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με μέθοδο και προσοχή τα προβλήματα ή τις διαταραχές που συναντάει ο μαθητής, προκειμένου να τα ξεπεράσει και να αναδιοργανώσει τη μελέτη και την προσοχή του σύμφωνα με το δικό του χρονοδιάγραμμα. Τον βοηθάει επίσης να ανακαλύψει τα θέλω του, τα κίνητρα και τις σχέσεις του με τους άλλους (εκπαιδευτικοί, οικογένεια, συμμαθητές). 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.