Περιληπτικά για το σεμινάριο

Με τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναθεωρήθηκαν πολλές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Η τηλεκπαίδευση δημιούργησε προβλήματα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ μέσα στη σχολική αίθουσα. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή της νευροεκπαίδευσης. Η νευροεκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων και ιδιαίτερα του STEM. Το STEM είναι μια ιδιαίτερα προηγμένη μέθοδος διδασκαλίας που συνδυάζει διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους με την διευρευνητική-ανακαλυπτική μάθηση. Για την επίτευξη των στόχων του STEM είναι απαραίτητη η νευροεκπαίδευση.

Το εν λόγω webinar αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το νέο εκπαιδευτικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία. Στο δεύτερο μέρος θα προταθούν τρόποι αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων με βάση τις αρχές της μάθησης συμβατής με τον εγκέφαλο. Στο τρίτο μέρος θα περιγραφούν η STEM μεθοδολογία και οι προοπτικές της για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στο τελευταίο μέρος θα παρουσιαστούν ορισμένα πολυβραβευμένα STEAM πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν σε διαφορετικούς γνωστικούς τομείς όπως φυσική, αστροφυσική, σωματιδιακή φυσική, αστρονομία και διδασκαλία ξένης γλώσσας.

 

Σκοπός

Ο στόχος της επιμόρφωσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς απέναντι στις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Ένας από τους στόχους της επιμόρφωσης είναι και η μετάδοση των αρχών των γνωστικών νευροεπιστημών και των εφαρμογών τους στην εκπαίδευση. Επιπλέον, στόχος της επιμόρφωσης είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη STEAM εκπαίδευση και τη μεθοδολογία της.

Καθώς η μεθοδολογία του STEAM είναι ιδιαίτερα απαιτητική και βάζει υψηλούς στόχους για τον μαθητή, οι αρχές της νευροεκπαίδευσης είναι απαραίτητες. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα δοθεί έμφαση στην αναγκαιότητα της εφαρμογής των αρχών της νευροεκπαίδευσης ώστε οι εκπαιδευτικοί να συνειδητοποιήσουν την αξία των γνωστικών νευροεπιστημών και τη σημασία της συμβολής τους στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση της νευροεκπαίδευσης και της εκπαίδευσης STEM.

 

 

Τι θα κερδίσω με τη συμμετοχή μου;

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, αναμένεται οι συμμετέχοντες:

α. να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των αρχών της νευροεκπαίδευσης.
β. να γνωρίσουν την μεθοδολογία του STEM και τους στόχους της.
γ. να κατανοήσουν την αξία της εφαρμογής των αρχών της νευροεκπαίδευσης στην εκπαίδευση STE(Α)M.

Θεματικές ενότητες

employ.edu.gr