Ασκήσεις (Τρόποι & μέσα πειθούς, σημεία στίξης)

Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Λυκείου: Ασκήσεις στις αναφορικές προτάσεις (Προσδιοριστικές – προσθετικές)

Να διακρίνετε τις δευτερεύουσες αναφορικές προτάσεις σε προσδιοριστικές (αποτελούν αναγκαίο προσδιορισμό στον όρο που προσδιορίζουν και δεν χωρίζονται με κόμμα) και σε προσθετικές (δεν αποτελούν απαραίτητα συμπλήρωμα στον όρο που προσδιορίζουν  και χωρίζονται με κόμμα)

 

1.Το δεύτερο που σημαίνει το κήρυγμα του Καλαβρύτων, το οποίο αυτή τη φορά έγινε στο δικαστήριο, όχι από άμβωνος, είναι ότι ο Θεός, ο πανάγαθος και πάγκαλος Θεός, είναι ικανός να σιχαίνεται.

Π.Μπουκάλας, Καθημερινή (Βδελύγματα και σιχάματα), 17/3/2018

 

2.Κατάφερε να προσφέρει πολλά· τόσο πολλά που σίγουρα κάλυψαν την επένδυση που έκανε το βρετανικό κράτος για τη σωτηρία εκείνου του άσημου φοιτητή τη δεκαετία του ’60.

Π. Μανδραβέλης, Καθημερινή (Η «τύχη» του Στίβεν Χόκινγκ), 15/3/2018

 

3. Από τους χιλιάδες ή τα εκατομμύρια που επιβιώνουν και μορφώνονται χάρη στις δομές του κοινωνικού κράτους, ελάχιστοι θα προσφέρουν όσα ο τεθνεώς αστροφυσικός·

Π. Μανδραβέλης, Καθημερινή (Η «τύχη» του Στίβεν Χόκινγκ), 15/3/2018

 

4. Ο Στίβεν Χόκινγκ που “ταξιδεύει” από χθες στα αστέρια που τόσο αγάπησε και μελέτησε, δεν ήταν μόνο μια επιστημονική ιδιοφυϊα, που με τις ανακαλύψεις του άλλαξε την αντίληψη μας για τον κόσμο.

Το Βήμα, Ένα σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης, 15/3/2018

 

5. Ταυτόχρονα, μιας και το θέμα του σόου ήταν «The Fabric of Politics», εμφανίστηκαν επί σκηνής άντρες μοντέλα και περπάτησαν, κρατώντας στα χέρια τους πανό, στα οποία ήταν σημειωμένα διάφορα πολιτικά μηνύματα.

Το Βήμα, Φιλανθρωπικό Fashion Show από φοιτητές του Κέιμπριτζ, 16/3/2018

 

6. Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης του Μουσείου της Ακρόπολης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης», από την Πέμπτη 22 Μαρτίου έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, τις ώρες 10 π.μ. έως 12 το μεσημέρι και 1 μ.μ. έως 3 μ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο Κινέζους καλλιτέχνες από το Μουσείο της Σαγκάης, οι οποίοι θα ζωγραφίζουν έργα με την παραδοσιακή κινεζική τεχνική και θα γράφουν με την περίφημη κινεζική καλλιγραφία. Για την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.

Το Βήμα, Με ελεύθερη είσοδο γιορτάζει το Μουσείο της Ακρόπολης την 25η Μαρτίου, 15/3/2018

 

7. Μπορεί κάποιοι να βρίσκουν απολύτως ασύμβατες τις έννοιες της επιστήμης και της τέχνης και όμως η αλήθεια είναι ότι τα «μυστήρια» του σύμπαντος και της ζωής που εξιχνιάζουν οι επιστήμονες, αλλά και οι ίδιοι ως πρότυπα, γοητεύουν τόσο ώστε να καταργούν αυτό το στερεότυπο. Και ο σπουδαίος Στίβεν Χόκινγκ κατόρθωσε να διαρρήξει και αυτό το όριο, να συναρπάσει δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης. Ακόμα και αν κάποιοι οδηγήθηκαν σε αποτελέσματα που απώθησαν, εκνεύρισαν, κατακρίθηκαν.

Το Βήμα, Ο Στίβεν Χόκινγκ ως ιδανικό μοντέλο της σύγχρονης τέχνης, Ανέστη Κατερίνα Ι., 15/3/2018

 

8. Υπενθυμίζουμε ότι η Μύρτις ήταν ένα κορίτσι του 5ου αιώνα π.Χ., θύμα του λοιμού των Αθηνών, του οποίου το πρόσωπο αναπλάστηκε στο επιστημονικό πρόγραμμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Βήμα, Παρουσιάζεται η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Μύρτις», 14/3/2018

9. Εχει μάλλον φθάσει η ώρα να πάει ο καθένας εκεί όπου πραγματικά ανήκει, όπου και αν είναι αυτό.

Α. Παπαχελάς, Καθημερινή, 14/2/2017

 

10. Οι σύμμαχοί μας, οι οποίοι είχαν αντίστοιχα περιστατικά με δικούς τους πολίτες, πρέπει να πάρουν θέση.

Καθημερινή, 17/3/2018

11. Ως αντίδοτο προτείνουν την επάνοδο στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συνεργασίας, τον σεβασμό στις άγραφες δημοκρατικές νόρμες, που προστάτευσαν τη χώρα στο παρελθόν, αλλά και την επέκτασή τους στο σύνολο της κοινωνίας, χωρίς φυλετικούς αποκλεισμούς. Αυτή η πρόκληση, όμως, δεν αφορά μόνο την Αμερική. Τα διδάγματα από τη διεθνή εμπειρία για τις πιέσεις που δέχεται η δημοκρατία στις μέρες μας και την εγρήγορση που απαιτείται για την προστασία της πρέπει να ενστερνισθούμε όλοι μας.

Καθημερινή, Αχιλλέας Παπαρσένος (Δολοφονώντας τη δημοκρατία με τα ίδια της τα «όπλα»), 18/3/2018

 

12. Επιστήμονες του Τμήματος Γήινων και Πλανητικών Επιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο μελετώντας τα δεδομένα από την δεύτερη φάση της αποστολής Kepler εντόπισαν 15 νέους εξωπλανήτες οι οποίοι κινούνται γύρω από άστρα που ανήκουν στην κατηγορία των ερυθρών νάνων.

Το Βήμα, Θοδωρής Λαϊνάς (Μια ακόμη «νέα Γη» εντόπισαν οι αστρονόμοι), 13/3/2018

 

 

 

Κατεβάστε το αρχείο: Ασκήσεις στις αναφορικές προτάσεις – Προσδιοριστικές – προσθετικές

 

 

Δείτε επίσης

Νεοελληνική Γλώσσα Β´ Λυκείου: Αναφορικές προτάσεις(θεωρία)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.