Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Γυμνασίου: Τα οφέλη του τουρισμού(Κριτήριο αξιολόγησης)

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ:

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τουρισμό δηλαδή ταξιδεύουν σε περιοχές της χώρας τους ή σε ξένα κράτη θέλοντας να γνωρίσουν νέους τόπους, συνήθειες, τρόπους ζωής. Όλα αυτά γίνονται με στόχο να καλλιεργηθούν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Οι ωφέλειες του τουρισμού για μια χώρα είναι αμέτρητες. Πρώτα από όλα αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας, αφού δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον βελτιώνονται τα έργα υποδομής όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια τα οποία διευκολύνουν εκτός από τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη με τον τουρισμό επιτυγχάνεται η επαφή και η γνωριμία ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι πολιτιστικές ανταλλαγές αλλά και η ανάπτυξη συναισθημάτων όπως ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, η συναδέλφωση αλλά κι η αλληλεγγύη. Τέλος η χώρα κι ο πολιτισμός της προβάλλονται, ενώ η ιστορία της κι ο ρόλος που έπαιζε στη δημιουργία παγκόσμιου πολιτισμού γνωστοποιούνται.

Βέβαια ο τουρισμός εκτός από οφέλη έχει κι αρνητικές συνέπειες. Πρώτα από όλα καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον από υπερεκμετάλλευση. Συγκεκριμένα μολύνονται οι παραλίες, το νερό, ο αέρας, η γη ενώ καταστρέφονται βιότοποι με το χτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων διαταράσσοντας έτσι την οικολογική ισορροπία. Ακόμη παραγκωνίζεται η αξία της μόρφωσης κυρίως στις τουριστικές περιοχές λόγω των ευκαιριών που υπάρχουν για εύκολο πλουτισμό. Εκτός αυτού, συχνό είναι το φαινόμενο της ξενομανίας, δηλαδή της αλλοτρίωσης των κατοίκων, αφού μιμούνται τον τρόπο ζωή και τις συνήθειες των ξένων υποτιμώντας δηλαδή την πολιτιστική τους κληρονομιά, συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με την ιδιοσυγκρασία και την ψυχοσύνθεση των κατοίκων. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι γίνονται αισχροκερδείς και άπληστοι, διότι εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, τους οποίους βλέπουν σαν πηγή εσόδων κι αυξάνουν υπερβολική τις τιμές για να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας ο τουρισμός για μια χώρα δεν έχει μόνο θετικά αλλά κι αρνητικά, γεγονός το οποίο ισχύει και για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως, με σωστή λειτουργία κι οργάνωση του κράτους, με κατάλληλες υποδομές αλλά και με αυστηρούς νόμους, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην ευεργετική επίδραση του τουρισμού στη χώρα μας.

Β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ :

  1. Με μια σύντομη παράγραφο να αποδώσετε περιληπτικά (70-80 λέξεις) και χωρίς δικά σας σχόλια το περιεχόμενο της δεύτερης και τρίτης παραγράφου του κειμένου.         

                                                                                                                                                      Μονάδες 2

 

  1. Να βρείτε το είδος της σύνδεσης στις παρακάτω προτάσεις.

α. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, όμως ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα του.

β. Φοβόταν ότι κανείς δεν τον εμπιστευόταν και ότι όλοι τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία.

γ. Οργίστηκε, φώναξε, έκλαψε και στο τέλος ηρέμησε. 

δ. Αφού επιμένεις, θα σου πω λοιπόν όλη την αλήθεια.                                                                Μονάδες 1

 

  1. Να βρείτε το είδος των υπογραμμισμένων δευτερευουσών προτάσεων  και τον συντακτικό τους ρόλο.          

α. Ξέρω πως νιώθεις άσχημα.

β. Πρέπει να του πούμε όλη την αλήθεια.

γ. Τον ρώτησε πότε θα γυρίσει σπίτι.

δ. Ένα πράγμα με ανησυχεί, μην έρθεις και δεν είμαι σπίτι.  

ε.  Μπορούμε να πάμε όπου θέλετε εσείς, κανένα πρόβλημα.    

στ. Ο λόγος που ήρθε στη δουλειά ήταν για να κερδίζει περισσότερα χρήματα.  

ζ.   Σε πήρα στο τηλέφωνο γιατί ήθελα να μιλήσουμε σοβαρά.                                                   

                                                                                                                                             Μονάδες 3.5

 

  1. Να σχηματίσετε προτάσεις με τις λέξεις : ψυχαγωγούμαι, ισορροπία, οργάνωση, υπερεκμετάλλευση, επίδραση.                        

 

                                                                                                                                                   Μονάδες 2

       

  1. Να βρείτε τα συνώνυμα των παρακάτω λέξεων: αμέτρητες, προβάλλονται, συνέπειες, ανακεφαλαιώνοντας.                                                                                                              Μονάδες 1.5                                                                                                                                

 

Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ:

Η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο πλαίσιο, λοιπόν, μια ομιλίας στην τάξη στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας να παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας τα οφέλη του τουρισμού για τη χώρα μας, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτόν.

Μονάδες 10 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.