Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, oι Όμιλοι Λογοτεχνίας του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου και τα μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας: Ενοχλώντας τις λέξεις διοργανώνουν «Εργαστήριο για την Αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στην πεζογραφία και στην ποίηση» με εισηγητές στο α΄ μέρος τον Ανδρέα Καρακίτσιο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. (ώρα εργαστηρίου 10:00-12:00), και στο β΄ μέρος τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα και φιλόλογο, δρ Παιδαγωγικής (ώρα εργαστηρίου 12:00-14:00).

 Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:00-14:00 (α΄& β΄ μέρος), στην Αίθουσα Ο. Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, Μ. Αγκαράθου 9 (πίσω από τον Αγ. Δημήτριο) με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων εκπαιδευτικών σαράντα (40). Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς που πρόκειται να εκπονήσουν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2016-2017 ή project με συναφή θεματολογία, καθώς και στα μέλη του Δικτύου: Ενοχλώντας τις λέξεις. Το Εργαστήριο πραγματοποιείται με τη στήριξη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Α΄ ΜΕΡΟΣ

 

Περιγραφή Εργαστηρίου Α. Καρακίτσιου (ώρα 10:00-12:00)

Αντικείμενο: Ποίηση

Ιστορική μέθοδος κατά Κ.Π.Καβάφη και οι εφαρμογές στη Δημιουργική Γραφή

 

Υποσχέσεις και όχι δηλώσεις (καθότι το τελευταίο ριμάρει με λαϊκό στίχο και παραπέμπει σε εφορία) περί μικρών επισκέψεων (άμα δε και ταξιδίων) στο εργαστήριο του Αλεξανδρινού, ιδιαίτερα στις εντυπωσιακότερες σκηνές, εικόνες και περιγραφές των έργων του. Στόχος, η ανακάλυψη και εξοικείωση με τις κλασικές τεχνικές και επιλογές κλπ και όσων συνθέτουν την επονομαζόμενη  «ιστορική μέθοδος» του Κ.Καβάφη με απώτερο στόχο την δυνητική τους χρήση, τόσο στην ανάγνωση και κατανόηση του ποιητικού του έργου, όσο και στην αναμενόμενη και πιθανή τους εφαρμογή στα πρώτα και βασικά σκαλιά /επίπεδα ποιητικής γραφής των ασκουμένων συγγραφέων /μαθητών.

Βιογραφικό Σημείωμα Α. Καρακίτσιου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος σπούδασε Φιλολογία και Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και  Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το 1992 διορίστηκε  στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., και διδάσκει Θεωρία και Κριτική της Παιδικής Λογοτεχνίας. Στα πλαίσια της διδασκαλίας της λογοτεχνίας διδάσκει  δημιουργική γραφή για παιδιά και μεγάλους. Τα κυριότερα επιστημονικά του συγγράμματα είναι: Ποίηση για μικρά παιδιά: το limerick, Προμηθεύς, Θεσσαλονίκη, 2002, Σύγχρονη Παιδική Ποίηση, εκδόσεις Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2007, Πέντε βήματα για δράση: από τη λογοτεχνία στη δραματοποίηση, Διάπλαση, Αθήνα, 2008, Παιδική Λογοτεχνία και μορφές ετερότητας, Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2008, Παιδική Μικροαφήγηση: ειδολογικές εξελίξεις, Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2009, Παιγνίδια  Φιλαναγνωσίας και Αναγνωστικές Εμψυχώσεις, Gutenberg, Αθήνα, 2011, Περί Παιδικής Λογοτεχνίας, Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2012, Διδασκαλία Λογοτεχνίας και Δημιουργική Γραφή, Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2013, Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μέσω του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών και της παιδικής  λογοτεχνίας σε νηπιαγωγεία με παιδιά Ρομά, copycity, Θεσσαλονίκη 2015.

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Περιγραφή Εργαστηρίου Σ. Νικολαΐδου (ώρα 12:00-14:00)

Αντικείμενο: Πεζογραφία

Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο: μαθαίνουμε παίζοντας

 

Διδακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων: α) Ο λογοτεχνικός ήρωας, β) φτιάχνω το δικό μου βιβλίο, γ) συγγραφέας για μια μέρα.

Βιογραφικό Σημείωμα Σ. Νικολαΐδου

Η Σοφία Νικολαΐδου είναι συγγραφέας και φιλόλογος (δρ Παιδαγωγικής). Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια διδάσκει δημιουργική γραφή σε μεταπτυχιακά προγράμματα, σεμινάρια εκπαιδευτικών και ενηλίκων, αλλά και σε πιλοτικά προγράμματα και ομίλους στο σχολείο. Βιβλία της με θέμα τη δημιουργική γραφή: Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο (επιμέλεια), Μεταίχμιο 2016,  Πώς έρχονται οι λέξεις. Τέχνη και τεχνική της Δημιουργικής Γραφής, Μεταίχμιο 2014.

 

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο https://goo.gl/forms/Zl5b6H494QrHxfAP2 έως και την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016. Τα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και θα σταλούν στα e-mails των σχολείων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 2810-333778 & κιν. 6971899843 (Αγγελική Ζαχαράτου).

Παρακαλούνται οι κκ. Διευθυντές για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                                         Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου 

                                    

                        

  

           Αγγελική Ζαχαράτου                                                                            Νικόλαος Γιγουρτάκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.