NeoArxaiologikoMouseioHrakleiouΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολυμέσων, Δικτύων και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Κρήτης, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα μουσειακής αγωγής το Σάββατο 23 Απριλίου.
Σκοπός της ημερίδας αποτελεί η παρουσίαση των οργανωμένων εκπαιδευτικών δράσεων του Α.Μ.Η., καθώς και του θεωρητικού πλαισίου μουσειακής αγωγής στο οποίο βασίστηκαν. Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν δύο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ομάδα Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση” του ΕΣΠΑ (πράξη “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα”). Απευθύνονται σε μαθητές Γ΄και Δ΄Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίου, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία. Σχεδιάστηκαν από ομάδα αρχαιολόγων, μουσειολόγων και τεχνικών πληροφορικής, και υποστηρίζονται από ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablets, οθόνες αφής) και ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό. Το πρόγραμμα που απευθύνεται στο Δημοτικό έχει ως θεματική «Μια γιορτή στο παλάτι» και στοχεύει να μυήσει τους μικρούς μαθητές στο θαυμαστό μινωικό κόσμο. Στο πρόγραμμα που απευθύνεται στο Γυμνάσιο αναπτύσσεται η θεματική “Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο”, με σκοπό την ανάδειξη του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραμάτισε η αρχαία Κρήτη στη διακίνηση του εμπορίου από τους μινωικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα. Ήδη στην πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015 συμμετείχαν περισσότεροι από 600 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι αξιολογήσεις και οι παρατηρήσεις των συνοδών εκπαιδευτικών συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των εφαρμογών. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ημερίδα, η οποία θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και στο σχεδιασμό νέων εκπαιδευτικών δράσεων με την υποβολή προτάσεων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις σχολικές ανάγκες. Ο γόνιμος διάλογος που θα αναπτυχθεί, θα λειτουργήσει προς όφελος της ιστορικής παιδείας των νέων γενικότερα.

                                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9.00 -9.30 : Προσέλευση

9.30 – 9.40 : Εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΜΗ (Στέλλα Μανδαλάκη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου)

9.40 – 9.50 : Συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην υλοποίηση βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων (Αθανάσιος Μαλάμος, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης)

9.50 – 10.20 : Ανοιχτά Μουσεία – ανοιχτά σχολεία : το Μουσείο ως εκπαιδευτικό εργαλείο (Στέλλα Μαλλιαράκη, Ειρήνη Μαραβέλια, Έλενα Σίγουρα, αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι)

10.20 – 10.40 : Η πληροφορική στην υπηρεσία της μουσειοπαιδαγωγικής (Μιχάλης Καλοχριστιανάκης, Μηχανικός Πληροφορικής, Ερευνητής ΤΕΙ Κρήτης)

10.40 – 11.10 : Διάλειμμα για καφέ

11.10 – 11.50 : “Μια γιορτή στο παλάτι” : το νέο πρόγραμμα του ΑΜΗ για μαθητές Γ΄και Δ΄Δημοτικού (Κώστας Γεωργακόπουλος, αρχαιολόγος)

11.50 – 12.30 : “Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο” : το νέο πρόγραμμα του ΑΜΗ για μαθητές Γυμνασίου (Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Μάριος Μυλωνάς, αρχαιολόγοι)

12.30 – 13.30 : Συζήτηση, υποβολή προτάσεων

13.30 – 14.30 : Επίδειξη των προγραμμάτων στους εκθεσιακούς χώρους του ΑΜΗ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ξανθουδίδου & Χατζιδάκη
71202 Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.:  2810 279 064
Fax:   2810 279 001
email: [email protected]
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3327
πληροφορίες:Κλειώ Τζανάκη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.