Spiros MalliosΣτην εποχή μας ακούμε αρκετές ομιλίες. Κάποιες μας αρέσουν πολύ και τις θυμόμαστε για χρόνια. Άλλες είναι αδιάφορες και τις ξεχνάμε μετά από λίγες ημέρες. Ποιά είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά μιας καλής ομιλίας;

Μιλήστε για 1 συγκεκριμένο θέμα και αναπτύξτε το σε 3 παραγράφους. Οι ακροατές θυμούνται λίγα βασικά σημεία από κάθε ομιλία, κυρίως όμως την γενική εντύπωση που τους άφησε. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αναφέρετε πλήθος στοιχείων, επιχειρημάτων και θεμάτων, αλλά μπορείτε να επιλέξετε 3 βασικά υπο-θέματα και να τα αναπτύξετε αναλυτικά. Μπορείτε να παρουσιάσετε ένα υπο-θέμα, να το επαναδιατυπώσετε, να το επεξηγήσετε και να παραθέσετε ένα παράδειγμα. Ο καλός ρήτορας δίνει έμφαση στην ποιότητα, και όχι στην ποσότητα, των ιδεών που θα εκφράσει.

Μείνε στο θέμα. Είναι σημαντικό να μένουμε στο θέμα και να μην κάνουμε παρεκβάσεις. Ο καλός ομιλητής καλλιεργεί την ικανότητα συγκέντρωσης και μένει προσηλωμένος στο θέμα του. Γνωρίζει ότι για να κατανοήσουν οι ακροατές τα λεγόμενα του χρειάζεται να μιλήσει για ένα θέμα, να το αναπτύξει, να το επεξηγήσει και να παραθέσει παραδείγματα. Η αναδιατύπωση είναι ισχυρό προσόν για έναν ομιλητή και χρησιμοποιείται για να δώσει την ευκαιρία στους ακροατές να κατανοήσουν όσα είπε. Εν τέλει, σημασία δεν έχει πόσα θα πει ο ομιλητής, αλλά πόσα θα θυμάται ο ακροατής.

Ξεκινήστε με έναν ωραίο πρόλογο. Εφ’ όσον έχουμε οργανώσει το κυρίως μέρος της ομιλίας μας, είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε έναν καλό πρόλογο. Ο πρόλογος είναι καθοριστικός για την επιτυχία μιας ομιλίας, καθώς είναι η πρώτη εντύπωση του ομιλητή στους ακροατές. Είναι σημαντικό να προσελκύσει την προσοχή των ακροατών και να τους δώσει μια γενική εικόνα της ομιλίας. Ένας καλός πρόλογος βοηθάει τόσο τους ακροατές να κατανοήσουν το θέμα, όσο και εμάς τους ίδιους να οργανώσουμε τις σκέψεις μας. Έτσι νοιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά για το υπόλοιπο της ομιλίας μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.