Ο Ησίοδος, στη “Θεογονία” αναφέρει, ότι το 10.000 π.Χ. έγινε ένας πολύ μεγάλος κατακλυσμός, που κράτησε 9 ημέρες και πνίγηκαν όλοι οι άνθρωποι.

Ο γιος του Προμηθέα, ο Δευκαλίωνας, με τη συμβουλή του θείου του Επιμηθέα, έφτιαξε ένα πλοίο και μπήκε μέσα με τη γυναίκα του Πύρρα και τα υπάρχοντά του.

Την δεκάτη ημέρα, το πλοίο άραξε στη νότια πλαγιά του Παρνασσού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή του, που ονομάστηκε Λυκόρροια, γιατί εκεί φώναζαν οι λύκοι πριν πνιγούν.

Σήμερα το όνομα αλλοιώθηκε και η κορυφή που έχει ύψος 2.457 μ. λέγεται Λιάκουρα.

Με εντολή του Δία πέταξαν δύο αετοί· ένας από την Ανατολή και ο άλλος από τη Δύση. Στο σημείο που αντάμωσαν οι αετοί, έκτισαν Μαντείο προς τιμήν της πρώτης και μεγαλύτερης θεότητας· της Γης και το μέρος εκείνο το ονόμασαν “Δελφούς”, γιατί δελφύς λεγόταν η γυναικεία μήτρα, που γεννά τα παιδιά και γι’ αυτό τα παιδιά που γεννιούνται από την ίδια μήτρα τα λέμε αδέλφια!

Η μήτρα της θεάς Γης, θεωρήθηκε το κέντρο του κόσμου και ο ομφαλός της Γης. Η θεότητα Γη, το Μαντείο το χάρισε στην κόρη της, τη Θέτιδα και εκείνη στο Φοίβη, αλλά και αυτή στον Απόλλωνα, ο οποίος ονομάζεται και Φοίβος.

Τότε έκτισαν πολυτελή ναό προς τιμήν του Απόλλωνα. Στο σημείο του Μαντείου υπήρχε μια σχισμή στο έδαφος, που έβγαζε αναθυμιάσεις από τα σπλάχνα της γης, τα οποία προκαλούσαν παραισθήσεις. Πάνω από τις αναθυμιάσεις καθόταν σε τρίποδα η ιέρεια του Απόλλωνα, η Πυθία1 και έβγαζε ασυνάρτητες φράσεις, τις οποίες οι ιερείς μετέτρεπαν σε χρησμούς και τους έδιναν στους ενδιαφερόμενους με αλληγορική έννοια. Επαιρναν δε γι’ αυτό μεγάλες προσφορές και ακριβές αμοιβές.

Το Μαντείο ήταν πολύ πλούσιο και δεχόταν ονομαστούς άρχοντες και βασιλείς. Το ιερατείο το 600 π.Χ. πήρε την Αμφικτιονία2 των Θερμοπυλών και δημιούργησε τη μεγάλη και δυνατή Αμφικτιονία των Δελφών. Αργότερα έκανε τέσσερους αδελφοκτόνους δεκαετείς πολέμους, τους λεγόμενους “ιερούς”, γιατί ήθελε να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή, την οποία κατέλαβε ο κατερχόμενος Φίλιππος της Μακεδονίας!

Στους Περσικούς πολέμους το ιερατείο “μήδισε”, αλλά αργότερα ξεχάστηκε…!

Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών έχουν εντοπιστεί στο Κωρύκειο Άντρο και χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.)

Οι Ρωμαίοι Σύλλας και Νέρωνας λεηλάτησαν τους Δελφούς, αλλά ύστερα οι επόμενοι αυτοκράτορες το ξαναλειτούργησαν. Ο Ισπανός αυτοκράτορας του Βυζαντίνου, Θεοδόσιος Α’ όταν απαγόρευσε την ελληνική θρησκεία και έθαψε το ελληνικό πνεύμα, έκλεισε το Μαντείο και το Ναό. Το 1892 Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους Δελφούς και από το 1987 οι Δελφοί προστατεύονται από την Unesco.

Στους Δελφούς υπάρχει υπέροχο Μουσείο που πρέπει όλοι οι Ελληνες να το επισκεφθούν.

Φαίδρα Φραγκομανώλη-Κοκκόλα

Πηγή:www.ebdomi.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.