pelasgoi«Ζεῦ ἄνα, Δωδωναῖε, Πελασγικέ, τηλόθι ναίων, Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου, ἀμφί δέ Σελλοί σοί ναίουσ᾽ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμαιεῦναι».

(Ομήρου, Ιλιάς Π 233-235)

Ο γερο-παππούς μας ο Ομηρος βάζει τον Ελληνα ήρωα Αχιλλέα να προσεύχεται στο ΔωδωναίοΠελασγικό Δία.

«Τούς δέ Πελασγούς, τι μέν ρχαόν τι φλον κατά τήν λλάδα πσαν πιπολάσαν καί μάλιστα παρά τος Αολεσι τος κατά Θετταλίαν, μολογοσιν παντες σχεδόν τι.

(Στράβωνος, Γεωγραφικά 5, 2)

Ο Μέγας Γεωγράφος Στράβων, ο οποίος ξε-στραβώνει όποιους τον μελετήσουν αναφέρει πως οιΠελασγοί ήταν αρχαίο φύλο που επικράτησε, κυριάρχησε σε όλη την ελληνική τότε επικράτεια και κυρίως στα αιολικά φύλα της Θεσσαλίας, καθώς απαξάπαντες το ομολογούν.

«τς νν λλάδος, πρότερον δέ Πελασγίης καλεομένης»

(Ηρόδοτος ΙΙ, 56)

Ο πατέρας της Ιστορίας, Ηρόδοτος, αναφέρει πως η Ελλάς παλαιότερα (πόσο δεν το γνωρίζουμε, αλλά ασφαλώς εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν) ΠΕΛΑΣΓΙΑ ονομαζόταν.

«Ἦν γάρ δή καί τό τῶν Πελασγῶν γένοςἑλληνικόν ἐκ Πελοποννήσου τό ἀρχαῖον, ἐχρήσατο δέ τύχαις δυσπότμοις εἰς πολλά μέν καί ἄλλα, μάλιστα δ᾽εἰς τήν πολύπλανόν τε καί οὐδενός τόπου βέβαιον οἴκησιν, πρῶτον μέν γάρ περί τό καλούμενον νῦν Ἀχαϊκόν Ἄργος ὤκησαν αὐτόχθονες ὄντες, ὡς οἱ πολλοί περί αὐτῶν λέγουσι».

(Διονύσιος Αλικαρνασσέας, Ρωμαϊκή Αρχαιολογία Α, 17)

Ο Διονύσιος Αλικαρνασσέας, Έλληνας ιστοριογράφος και ρητοροδιδάσκαλος της εποχής του Αυγούστου άγνωστος στο ελληνικό κοινό, θα καταλάβετε όμως τους λόγους, γιατί έγραψε εκτός από τα πολλά του έργα, που χάθηκαν!!! τη “Ρωμαϊκή Αρχαιολογία” το σπουδαιότερο σύγγραμμά του αποτελούμενο από 20 βιβλία από τα οποία σώθηκαν!!! μόνο τα 11. Η αφήγησή του αρχίζει από τους μυθικούς χρόνους και καταλήγει στο 264 π.Χ. αρχή του Α’ Καρχηδονιακού πολέμου και σημείο αφετηρίας για την ιστορία του μεγάλου ιστορικού Πολυβίου.

Ο Διονύσιος “πασχίζει” να αποδείξει πως οι Ρωμαίοι είναι Ελληνες από την Αρκαδία που οδηγήθηκαν στιην Ιταλία από το γιο του Λυκάονος, Οινωτρό, που είχε πατέρα τον Πελασγό.

Επειδή συγγράφει την ιστορία του με καθαρά Ελληνικό πνεύμα και χωρίς αμεροληψία ως “εθνικιστής” δεν γίνεται αποδεκτός από το πανεπιστημιακό κατεστημένο που δεν μπορεί να χωνέψει τις δύσπεπτες αλήθειες του πώς ο Πελασγός ήταν Έλλην αυτόχθων.

«τογεγενος γάρ εμ᾽ἐγώ Παλαίχθονος ἶνις Πελασγός, τῆσδε γῆς ἀρχηγέτης ἐμοῦ δ᾽ἄνακτος εὐλόγωςἐπώνυμον γένος Πελασγῶν τήνδε καρποῦται χθόνα».

(Αισχύλος, Ικέτιδες 250-253)

Ο Αισχύλος ο τραγικός ποιητής διεκτραγωδεί «γιατί είμαι του αυτόχθονα εγώ παλαίχθονος φυάδα, οΠελασγός αρχηγός αυτής εδώ της γης και όσο εγώ είμαι βασιλιάς, είναι λογικό και δίκαιο να διαχειρίζεται αυτή τη χώρα το φημισμένο / ξακουστό γένος των Πελασγών».

Και “γεωγραφίζει” προσδιορίζοντας τα όρια της γης του, την Ελλάδα στίχ. ως 273.

Αμα διαβάσουμε και παρακάτω τους στίχους, τί δίδασκε-κήρυττε από το θέατρο ο ιερός Μύστης Αισχύλος απορούμε πως «οι περισπούδαστοι» διδάχοι μάς δίδασκαν το παραμύθι πως οι Δαναοί ήρθαν από την Αίγυπτο!!!

«Μόνοι

(Δημοσθένης, περί παραπρεσβείας, 261)

Σήμερα ανοίγουμε ένα μεγάλο φάκελο κεφαλαιώδους σημασίας για την ιστορία μας, που αφορά στην προσπάθειά μας να εξ-ιχνιάσουμε και να προσ-πελάσουμε το “άλυτο” θέμα της φυλετικής μας καταγωγής, της ιστορικοπολιτισμικής μας ταυτότητας και της εθνικοπολιτικής μας συνείδησης.

Αν ξέρουμε από πού ερχόμαστε, θα ξέρουμε πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε.

Θα αντιληφθείτε ότι ερχόμαστε από μακριά και μπορούμε να πάμε ακόμα μακρύτερα…

Αλλά η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα

Πέτρος Ιωαννίδης

φιλόλογος καθηγητής 2ου ΓΕΛ Βούλας

Πηγή:www.ebdomi.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.