ΙΖ΄ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Τομέα ΝΕ και Συγκριτολογικών Σπουδών Τμ. Φιλολογίας ΑΠΘ: Βία και εξουσία: ίχνη στο σώμα της λογοτεχνίας

 

Ο Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη ΙΖ ́ Διεθνή Επιστημονική Συνάντησή του, με θέμα «Βία και εξουσία: ίχνη στο σώμα της λογοτεχνίας» το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου 2023. Συμμετέχουν περισσότεροι από 80 σύνεδροι, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, και υποψήφιοι διδάκτορες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εργασίες της Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης θα γίνουν διαδικτυακά μέσω zoom.

Η βιοπολιτική, ο έλεγχος του σώματος και του λόγου, οι τεχνολογήσεις της βίας, η βία που απορρέει ή και δομεί σχέσεις εξουσίας απέναντι σε υποκείμενα/αποκείμενα ή απέναντι σε
συλλογικότητες που στερούνται την πολιτική τους ταυτότητα ή διεκδικούν πολιτειότητα (citizenship), έχουν μακρά ιστορία που ανάγεται και πέραν της εισαγωγής των θεωρητικών όρων με τους οποίους περιγράφονται σήμερα. Το Συνέδριο επιχειρεί να καλύψει διαφορετικές ιστορικές τομές και όψεις των σχέσεων μεταξύ βίας και εξουσίας και την αποτύπωσή τους στη λογοτεχνία (αλλά και σε διαμεσικές προσεγγίσεις μεταξύ λογοτεχνίας και άλλων τεχνών).
Αρθρώνεται στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:

1. Πόλεμος/ εκδιώξεις, μνήμη, τραύμα.
2. Τεχνολογίες της βίας.
3. Κανονιστικές πειθαρχίες.
4. Η βία ως θέαμα.
5. Έλεγχος της γλώσσας και των σωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου (https://sites.google.com/view/violenceandpower/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE).

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: [email protected]

Πρόγραμμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.