Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία: «48.863 έτη από την γέννηση της Φιλοσοφίας στην Ελλάδα».

Μία ομιλία για το “πότε” και “πού” γεννήθηκε η Φιλοσοφία, βασισμένη στο «Προοΐμιον» του βιβλίου «Βίοι Φιλοσόφων» του Διογένους Λαερτίου. Με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο Διογένης Λαέρτιος είναι γνωστός για το βιβλίο του «Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων » (Βίοι Φιλοσόφων), το οποίο αναφέρεται στην ζωή και το έργο 84 αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων, αποτελώντας μία από τις πλέον έγκυρες και αξιόπιστες πηγές που διαθέτουμε. Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινάει με ένα «Προοΐμιον» στο οποίο, ο συγγραφέας του αισθάνεται την υποχρέωση να προσδιορίσει χρονικά το πότε αλλά και το πού γεννήθηκε η Φιλοσοφία. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας αποκαλύπτει ο Διογένης Λαέρτιος, η Φιλοσοφία εμφανίζεται για πρώτη φορά στον πλανήτη μας, 48.863 έτη πριν από την συγγραφή αυτού του βιβλίου, από τους Έλληνες. Επομένως, η Φιλοσοφία, όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την λέξη, είναι ένα επίτευγμα των Ελλήνων, από τους οποίους ξεκινάει επίσης και το ίδιο το ανθρώπινο γένος!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη. Σπούδασε «Ελληνικό Πολιτισμό» στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Από το 2010 παραδίδει ανελλιπώς σεμινάρια και διαλέξεις φιλοσοφικού περιεχομένου και αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών. Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα «Theratree» (Awakening the Senses of the Soul) που έχει σκοπό την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν» μέσα από την σύζευξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με την ψυχοθεραπεία. Συνεργάζεται επίσης με το κέντρο «Βιομιμητισμός Ελλάδος – Έρευνα και Καινοτομία» ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: http://www.georgecharalampidis.gr

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.