Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ».

Με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.

Μία ανάλυση βασισμένη σε απόσπασμα του βιβλίου «Περί Διαίτης» του Ιπποκράτη

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση των Σπαρτιατών ήταν μία εξαιρετικά ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη διαδικασία, για την οποία όμως, σήμερα, πολύ λίγα ξέρουμε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Στο βιβλίο του Ιπποκράτη «Περί Διαίτης», ο Πατέρας της Ιατρικής μας περιγράφει τον τρόπο εκπαίδευσης των αρχαίων Σπαρτιατών. Αν και ο τρόπος αφήγησης του Ιπποκράτη είναι απολύτως συνοπτικός, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα ως προς την Σπαρτιατική Αγωγή και το εκπαιδευτικό σύστημα της Αρχαίας Σπάρτης, που σήμερα, χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας, φαντάζει να είναι τελείως εξωπραγματικό.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη. Σπούδασε «Ελληνικό Πολιτισμό» στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Από το 2010 παραδίδει ανελλιπώς σεμινάρια και διαλέξεις φιλοσοφικού περιεχομένου και αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών. Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα «Theratree» (Awakening the Senses of the Soul) που έχει σκοπό την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν» μέσα από την σύζευξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με την ψυχοθεραπεία. Συνεργάζεται επίσης με το κέντρο «Βιομιμητισμός Ελλάδος – Έρευνα και Καινοτομία» ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: http://www.georgecharalampidis.gr


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.