Προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού.

Ένα ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να αποτελεί μια ρουτίνα και μια εμπειρία συνηθισμένη για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο για κάποιους άλλους μπορεί να είναι πρωτόγνωρη -ειδικά για τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)  και τους συνοδούς τους, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το στρες που προκαλούν όλες οι τυπικές διαδικασίες μιας πτήσης, από το check-in και την πρόσδεση της ζώνης, μέχρι την απογείωση του αεροπλάνου.

Με την «προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού» δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά / εφήβους με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και τις οικογένειές τους, να εξοικειωθούν αλλά και να προετοιμαστούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση, το πλήθος των ερεθισμάτων, από τους πίνακες με τις αναγγελίες αναχωρήσεων-αφίξεων μέχρι τις ηχητικές ανακοινώσεις και τις πολλαπλές σημάνσεις, τον ατομικό έλεγχο του κάθε επιβάτη και της χειραποσκευής του κτλ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, και οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

1) Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ),  μέσης και υψηλής λειτουργικότητας, ηλικίας 4 έως 16 ετών.
2) Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά που θα συνοδεύονται απαραίτητα από τον θεραπευτή τους και έναν κηδεμόνα.
3) Η αίτηση υποβάλλεται από τον επόπτη θεραπευτή του παιδιού στο [email protected], παραθέτοντας μικρή περιγραφή του προφίλ του. Ο θεραπευτής είναι υποχρεωμένος να παρευρίσκεται σε όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που θα προηγηθούν της εκπαιδευτικής δράσης.
4) Τη διαδικασία επιλογής των παιδιών επιβλέπει η επιστημονική ομάδα συνεργατών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5) Η δράση ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις.
6) Η δράση απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό παιδιών και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
7) Η εκπαιδευτική δράση της προσομοίωσης του αεροπορικού ταξιδιού θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου 2018, πρωινές ώρες.

8) Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 7 Μαρτίου 2018.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την ευγενική υποστήριξη της AEGEAN.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.