Saying hi to the cute animals, sweetie

 Αθήνα | Κυριακή 01/10/2017

Τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη θεραπεία είναι σημαντικό οι επαγγελματίες να αξιοποιούν τις πρακτικές εκείνες που προάγουν την δουλειά τους αλλά έχουν και αποτέλεσμα. Στο σεμινάριο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις βασικές αρχές και λειτουργικές πρακτικές για μια αποτελεσματική παρέμβαση.

Στο σεμινάριο υπάρχει το θεωρητικό μέρος και βιωματικές δραστηριότητες.

1η Ενότητα: Θεωρητικό μέρος σεμιναρίου:

Υποενότητα 1:

-Εισαγωγή στην φιλοσοφία της Παράλληλης Στήριξης και Κατ’ οίκον θεραπείας:

α) Γιατί Παράλληλη στήριξη και Κατ’ οίκον θεραπεία;

β) Αναγκαιότητα και οφέλη της παρέμβασης στο περιβάλλον του εκπαιδευόμενου- θεραπευόμενου.

Υποενότητα 2:

-Σημεία αναφοράς στην Παράλληλη Στήριξη και Κατ’ οίκον θεραπεία, καλές πρακτικές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική παρέμβαση.

α) Αναγκαιότητα – σχεδιασμός – δημιουργία – εφαρμογή του πλαισίου: Το σχολείο, οι συνάδελφοι , η οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον, ο χώρος, το πρόγραμμα, ο χρόνος, οι συνθήκες.

β) Αναγκαιότητα – σχεδιασμός – εφαρμογή του ημερολογίου αναστοχασμού: Καθημερινότητα, γεγονότα, ιδιαιτερότητες και πέντε παράμετροι παρατήρησης. γ) Αναγκαιότητα – σχεδιασμός – εφαρμογή της εξατομικευμένης παρέμβασης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

δ) Πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων στην Παράλληλη Στήριξη και Κατ’οίκον θεραπεία: Οι αιτίες κ οι αφορμές.

ε) Ο ρόλος και το προφίλ του Συνοδού Παράλληλης Στήριξης και του θεραπευτή Κατ’ οίκον παρέμβασης: Οι δεξιότητες, οι συνεργασίες, η εικόνα, η συμβουλευτική, η δεοντολογία.

2η Ενότητα: Βιωματικό μέρος σεμιναρίου:

Το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου θα αναδείξει τις διαφορετικές καλές πρακτικές.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της σχολής, Υπατίας 6, Σύνταγμα.

Ημερομηνία: Κυριακή 1 Οκτώβριου στις 11:00 το πρωί.

Διάρκεια: 4 ώρες

Επιστημονική υπεύθυνη και υπεύθυνη διδασκαλίας:

Δρ. Αντωνία Λ. Ποθουλάκη, Ψυχοθεραπεύτρια LBT, μεταδιδακτορική ερευνήτρια εφαρμοσμένης φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, συνεργάτης της Εθνικής Αμερικάνικης Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής Εταιρίας (NPCA).

Το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου διεξάγεται με την συνεργασία του: Καρπενησιώτης Στάθης – Κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής ομάδας, οικογένειας.

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα: Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών
Επόμενο άρθροΔιαπολιτισμική εκπαίδευση: σύγχρονες εφαρμοσμένες ψυχολογικές και κοινωνικές θεωρίες στη σχολική τάξη
Η Αντωνία Λ. Ποθουλάκη γεννήθηκε στην Καλαμάτα και αποφοίτησε από το 5ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Είναι Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου στη σχολή ΦΠΨ, τομέας Φιλοσοφίας. Οι βασικές της σπουδές είναι στην Φιλοσοφία, τμήμα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακή ειδίκευση, στην Ηθική Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την οποία ολοκλήρωσε με Άριστα. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου εξειδικεύτηκε και πιστοποιήθηκε στον τομέα της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής, ως Διεθνής Φιλοσοφικός Σύμβουλος. Ολοκλήρωσε με Άριστα την πρακτική της άσκηση, ως Διεθνής Φιλοσοφικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, στο Institute of Critical Thinking Center in Logic- Based Therapy των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά την διαμονή της στην Αμερική ήταν ενεργό μέλος του Διαπολιτισμικού Σχολείου του νομού New Hampshire Αμερικής και στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου ανέλαβε και παρουσίασε project με θεματικές ενότητες που αφορούσαν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα καθώς προγράμματα διδασκαλίας, ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής σε νέους μετανάστες (mentoring). Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια έχει πάρει μέρος σε δεκάδες Διεθνή και Παγκόσμια Επιστημονικά Συνέδρια ως εισηγήτρια και έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά παγκόσμιων συνεδρίων Φιλοσοφίας και Βιοηθικής με πιο πρόσφατη δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό “SKEPSIS”. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, η επιστημονική της συγγραφή και αρθρογραφία, απαντώνται στον χώρο της Συμβουλευτικής και Θεραπευτικής Φιλοσοφίας, Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας, Βιοηθικής, Διδακτικής, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Σχολικής Ψυχολογίας. Διδάσκει σε επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια στην Αθήνα και την επαρχία και εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτρια στον σύλλογο ατόμων με εμπειρία στον καρκίνο, Ξαναρχί-ΖΩ. Από το 2015 είναι επίσημος συνεργάτης για την Ελλάδα, της Αμερικάνικης Εθνικής Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής Εταιρείας (NPCA).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.