Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μύηση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία των Persona Dolls και η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της στην εκπαιδευτική διαδικασία για την προσέγγιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων όπως το ζήτημα της Διαφορετικότητας το οποίο μπορεί να αφορά ποικίλους τομείς της ανθρώπινης ζωής, την Πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και την προσέγγιση του Προσφυγικού ζητήματος.

Η μεθοδολογία των Persona Dolls είναι μια πρωτοποριακή μεθοδολογία όπου γίνεται  χρήση κούκλων οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η μεθοδολογία της κούκλας Persona με ένα συστηματικό και βιωματικό τρόπο.

Στο σεμινάριο αρχικά οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στη θεωρητική προβληματική της μεθοδολογίας και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν ένα βιωματικό εργαστήριο  όπου θα εκπαιδευτούν στη χρήση της κούκλας Persona στη διδακτική πρακτική. Ειδικότερα, θα κληθούν να δημιουργήσουν την ιστορία της κούκλας καθώς και τον προσδιορισμό της προβληματικής κατάστασης που θα τεθεί προς επίλυση. Το πρόβλημα που θα τεθεί από την κούκλα θα αποτελέσει και το έναυσμα για το σχεδιασμό μιας διδακτικής δράσης που θα συντελέσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των παιδιών γενικότερα σε ζητήματα διαφορετικότητας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κάνοντας χρήση μεθόδων και τεχνικών όπως της διάλεξης, συζήτησης, εργασίας σε ομάδες, υπόδυσης ρόλων και εμψύχωση κούκλας και χρήσης των persona dolls.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Επιμορφώτρια: Κατερίνα Καζέλα, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών, Σχολική Σύμβουλος

Δίδακτρα: 30€, Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 20€

Παρέχονται:

  • Βιβλιογραφία
  • Σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
  • Φάκελος
  • Βεβαίωση

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Σύντομο Βιογραφικό

Η Κατερίνα Καζέλα είναι Σχολική Σύμβουλος. Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Κύπρο και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει  με σύμβαση Π.Δ 407/80 στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα  εστιάζουν σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας με έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων αναπτυξιακών περιβαλλόντων που βασίζονται στις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, διδακτικής των Φ.Ε, καθώς και στην πειραματική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και διαθέτει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε δημόσιους και άλλους επιστημονικούς φορείς. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση βιβλίου, συμμετοχές σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.