Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί, λένε, είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του. Κι αυτό γιατί ,όπως είναι φυσικό, οι γονείς έχουν προσδοκίες για τα παιδιά τους. Οι προσδοκίες αυτές συχνά αφορούν και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και άλλοτε εκφράζονται με τη μορφή συμβουλής, άλλοτε πάλι κατευθύνουν τις επιλογές των εφήβων.

Η μόρφωση αλλά και οι αντιλήψεις των γονιών μεταδίδονται με ή χωρίς τη θέληση των ίδιων στα παιδιά τους και επηρεάζουν ,κάποτε θετικά και κάποτε αρνητικά, τις επαγγελματικές τους επιλογές. Έτσι, ο γιος πρέπει να γίνει δικηγόρος ,ώστε να συνεχιστεί το κύρος της οικογένειας και το επάγγελμα του πατέρα, ενώ η κόρη θα πρέπει να ασχοληθεί με κάτι λιγότερο χρονοβόρο για να μπορέσει να κάνει οικογένεια. Τι γίνεται όμως με τα πραγματικά ενδιαφέροντα και τα προσωπικά όνειρα των παιδιών;

Η κατευθυντήρια γραμμή των γονιών, τις περισσότερες φορές υποδηλώνει την ανάγκη πραγμάτωσης των δικών τους ονείρων. Δυστυχώς, κάποιες φορές τα παιδιά ακολουθούν πιστά αυτήν τη γραμμή, αγνοώντας τις κλίσεις και τις δικές τους επιθυμίες. Κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των γονιών τους, παραγκωνίζοντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η επιλογή ενός επαγγέλματος ακατάλληλου για κάποιον άνθρωπο μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο στο ίδιο το άτομο, αλλά και την κοινωνία. Στην καλύτερη περίπτωση το άτομο δεν θα νιώθει επαγγελματική ικανοποίηση. Στη χειρότερη θα προκαλέσει «ζημιές» στον επαγγελματικό του κλάδο.

Οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους τα εφόδια για να χτίσουν το μέλλον τους. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο θα αξιοποιηθούν είναι στα χέρια του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι ευτυχία των παιδιών για τους γονείς τους. Ας ξεχάσουν ,λοιπόν, τα στερεότυπα και τις επιθυμίες τους και ας αναλογιστούν τι πραγματικά θέλουν τα παιδιά. Ας φροντίσουν ώστε το παιδί τους να διαλέξει το επάγγελμα που εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο ,τα ταλέντα του και το κάνει ισορροπημένο άτομο, τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. Ας το αφήσουν να επιλέξει τον δρόμο που θα του δώσει φτερά για να πετάξει μόνο του. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και τη ρήση ότι η επιθυμία είναι το μοναδικό μυστικό της καριέρας!!

Καλογεράκη Γωγώ, Φιλόλογος –ΜSc Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή

ipaideia.gr

Διαβάστε περισσότερα: ΑΣΕ με να γίνω αυτό που θέλω! – iPaideia.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.