H καθηγήτρια κ. Βάσω Κιντή* γράφει στη σελίδας της στο Facebook:
Διαβάζω στη σελίδα του ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας που βρίσκεται τόσο μπροστά στην κατάταξη PISA (3η παγκοσμίως μετά τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία και πρώτη στην Ευρώπη). Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την απόσχισή τους από τη Σοβιετική Ένωση, αποκέντρωσαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα.
“Στους διευθυντές των σχολείων δόθηκε σημαντική αυτονομία που περιελάμβανε την αρμοδιότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό, να διαπραγματεύονται συνθήκες εργασίας, και συμβόλαια, να αποφασίζουν για τα οικονομικά των σχολείων, τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες και τα αναπτυξιακά σχέδια για το σχολείο. Ο διευθυντής του σχολείου προσλαμβάνει δασκάλους, υποστηρίζει την ανάπτυξή τους και τους απολύει εάν είναι απαραίτητο. Το 2006 Το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας καθιέρωσε την υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση των σχολείων τουλάχιστον μά φορά κάθε τρία χρόνια”.
Εδώ ψηφίζει η Βουλή ακόμη και πότε θα κάνουν 5λεπτο ή 10λεπτο διάλειμμα τα σχολεία.”
Όλη η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εσθονία εδώ
*Η Βάσω Κιντή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

sep4u.gr

Προηγούμενο άρθροΓραμματική: Κλίση ανώμαλων ουσιαστικών
Επόμενο άρθροΤα παιδιά μένουν πλέον αγράμματα!
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.