epidavros_teatroΗ κριτική σκέψη αποτελεί βασικό και διαχρονικό στόχο της παιδαγωγικής επιστήμης, ενώ δεν απουσιάζει από τη στοχοθεσία των εκπαιδευτικών αντικειμένων όλων των σχολικών βαθμίδων. Ειδικά για το σημερινό έφηβο μαθητή, η ανάπτυξη και καλλιέργεια της κριτικής του σκέψης είναι καθοριστική τόσο για την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία όσο και για την παράλληλη ανάπτυξη άλλων εξίσου σημαντικών οριζοντίων δεξιοτήτων. Αυτή είναι ίσως και η σημαντικότερη πρόκληση του σύγχρονου εκπαιδευτικού.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τη Λογοτεχνία και ειδικότερα το Αρχαίο Δράμα ως πρόσφορο μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων, λόγω των πολλαπλών ερμηνειών που μπορεί να λάβει και του σύνθετου τρόπου σκέψης που απαιτείται για την προσέγγισή του. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί διδάσκοντες αρχαίου δράματος (Γ’ Γυμνασίου, Β᾽Λυκείου) θα έρθουν σε επαφή με τρόπους οι οποίοι αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης, αλλά και με τις διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει η οργάνωση του μαθήματος προς αυτή την κατεύθυνση, δίχως να μειώνεται η έμφαση στη διάσταση της γλώσσας του κειμένου.
Το σεμινάριο χρηματοδοτείται και δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Περιλαμβάνει παρακολούθηση διαλέξεων, εφαρμογή του υλικού στην τάξη και συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης – επιμόρφωσης συνολικής διάρκειας 150 ωρών (15-20 ώρες δια ζώσης συναντήσεις και 125-130 ώρες μελέτη-εφαρμογή-αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού).

Σε ποιους απευθύνεται

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα διδάξουν Αρχαίο Δράμα στην Γ’ Γυμνάσιου ή στη Β΄Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Πρακτικές Πληροφορίες

-Περίδος διεξαγωγής Σεμιναρίου: Σεπτέμβριος 2016- Απρίλιος 2017
-Διά ζώσης συναντήσεις (15-20 ώρες, ημέρα: Σάββατο, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και μία κοντά στη λήξη του Σεμιναρίου).
-Θα διανεμηθεί σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και ερωτηματολόγια.
-Το Σεμινάριο διοργανώνεται από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αρμόδιο επιστημονικό φορέα για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων, και θα διεξαχθεί στα γραφεία της Ένωσης: Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι (Στάση μετρό Πανόρμου). Εκπαιδεύτρια θα είναι η Ευφροσύνη Κωσταρά.

Για πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Ε. Κωσταρά ([email protected])

Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί.

Φόρμα συμμετοχής

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.