uoiΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Τμήμα Φιλολογίας του Π. Ι. πενθεί για την απώλεια του ομότιμου Καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη, (ΑΠΘ).
Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μεταφραστής και διανοούμενος, υπηρέτησε την αρχαιογνωσία αλλά και τις νεοελληνικές σπουδές με συνέπεια και πάθος. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φιλολόγους της γενιάς του. Η συμβολή του στις ομηρικές σπουδές γνώρισε μεγάλη απήχηση τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο. Οι μελέτες του για νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους άνοιξαν δρόμους γόνιμου προβληματισμού γύρω από τη σχέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ιστορία και την πολιτική ηθική. Ο δημόσιος λόγος του σε συνδυασμό με το δημοκρατικό του ήθος, δοκιμασμένο ήδη στα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας, αποτέλεσε πρότυπο κριτικής παρέμβασης και διανοητικής εγρήγορσης.
Η απώλειά του Δ. Ν. Μαρωνίτη είναι μεγάλη για τη χώρα, τα γράμματα, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Το Τμήμα Φιλολογία του Π. Ι. θα τιμήσει τη μνήμη του με σχετικές επιστημονικές δράσεις.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Ιωάννης Μαυρομάτης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.