afisa epikaΟ Όμι­λος Με­λε­τών ορ­γα­νώ­νει την Κυ­ριακή 3 Απρι­λίου στις 4:30 μ.μ. στο Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο του Δή­μου της Νέας Ιω­νίας, ανοι­χτή ομι­λία με θέμα:

Επικά στην αρ­χαία Ελ­λάδα και Ιν­δία.

Την ομι­λία θα δώ­σει ο κος Νι­κό­λαος Κα­ζά­νας, Ιν­δο­λό­γος, κα­θη­γη­τής Φι­λο­σο­φίας και Σαν­σκρι­τι­κών.

Λίγα λό­για για την ομι­λία:
Τα δυο Επικά του Ομή­ρου Ιλιάδα και Οδύσ­σεια λει­τούρ­γη­σαν ως φα­νο­στά­τες τόσο για την κλα­σική αρ­χαιό­τητα όσο και για την Ανα­γέν­νηση και τον σύγ­χρονο κό­σμο μέ­χρι και τον 19ο αιώνα. Από πίσω τους, μα κο­ντά, ακο­λου­θού­σαν τα δυο έργα του Ησιό­δου Θε­ο­γο­νία κι Έργα και Ημέ­ραι.

Πολλά στοι­χεία σε αυτά τα ποι­ή­ματα (αγώ­νες, γά­μοι, γε­νε­α­λο­γίες, θε­ό­τη­τες, μά­χες, πε­ρι­γρα­φές και πε­ρι­στα­τικά) ακόμα και λε­ξι­λό­γιο βρί­σκο­νται στα Επικά της Ιν­δίας Μα­χα­μπα­ράτα Mahābhārata (Μα­χα­μπ­χά­ρατα) και Ρα­μα­γιάνα Rāmāyaṇa (Ρα­μά­γιανα). Το πρώτο ανι­στο­ρεί σε μυ­θο­λο­γικό πλαί­σιο έναν εμ­φύ­λιο πό­λεμο και τον ρόλο του με­γα­λό­χα­ρου βα­σι­λιά Krishna, που ήταν εν­σάρ­κωση του θεού Vishnu. Το δεύ­τερο τις πε­ρι­πέ­τειες του πρί­γκιπα Ράμα που ήταν κι αυ­τός εν­σάρ­κωση του θεού Vishnu.

Στην διά­λεξη θα εξε­τα­στούν οι συ­νά­φειες και οι πα­ραλ­λη­λι­σμοί στις δυο επι­κές πα­ρα­δό­σεις που έχουν με­γάλη συγ­γέ­νεια – μα, όπως εί­ναι φυ­σικό, και πολ­λές δια­φο­ρές.

Στην εκ­δή­λωση θα ακου­στεί μου­σική:
πιάνο από τον κ. Χρή­στο Ξε­νάκη και μα­ντο­λίνο από την κα Βιβή Κυ­τούδη Γκέκα.

Το Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο βρί­σκε­ται στην οδό Πα­τριάρ­χου Ιω­α­κείμ 4, πολύ κο­ντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιω­νίας. Πίσω από το Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο υπάρ­χει το δη­μο­τικό, ελεύ­θερο πάρ­κινγκ της Νέας Ιω­νίας.

ΕΙ­ΣΟ­ΔΟΣ ΕΛΕΥ­ΘΕΡΗ

Προηγούμενο άρθροΆσκηση 4η-(Συνώνυμα-αντώνυμα)
Επόμενο άρθροΞενοφώντας, Κύρου Ανάβασις 2.4.15-16
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.