psakse-psakse-kai-tha-to-vreisΨΑΞΕ, ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ

Παίζοντας με τη Δημοσιογραφική Πράξη

Ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
από την ομάδα Λόγου Παίγνιον και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ

Παράταση υποβολής ενδιαφέροντος μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις – Παίζοντας με τη Δημοσιογραφική Πράξη» προσφέρεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, από την ομάδα Λόγου Παίγνιον (http://bit.ly/logoupaignion) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (http://www.esiea.gr/organizer/morfotiko-idryma-esiea/).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής παρέμβασης του Ιδρύματος, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κι προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα δύο πρώτα έτη παρουσίασής του, το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει ήδη περισσότεροι από 1500 μαθητές από 38 σχολεία εντός κι εκτός Αττικής. Για φέτος προγραμματίζονται 24 συναντήσεις, με πάνω από 1000 μαθητές της Αττικής αλλά και της επαρχίας.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και στην ανάπτυξη του κινήτρου μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Σκοπός είναι οι μαθητές να αντιληφθούν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφικής πληροφορίας και να αναπτύξουν αντανακλαστικά απέναντι στην αβασάνιστη, πολλές φορές, διασπορά ειδήσεων, ειδικά στο διαδίκτυο. Έτσι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια δημιουργική και ηθική στάση σχετικά με τη

δημοσιογραφία, αλλά και να αντιληφθούν πως η δημοσιογραφική πράξη μπορεί να επηρεάσει, ακόμα και να διαμορφώσει την πραγματικότητα και τον κόσμο μας. Τέλος, στόχος του προγράμματος είναι ακόμη να συμβάλει στην άρση των αρνητικών στερεοτύπων που αφορούν στη δημοσιογραφία και στους δημοσιογράφους.

Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος εργάζεται μια διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και ψυχολόγοι. Από τις παρατηρήσεις της παραπάνω ομάδας και από τη μελέτη των αξιολογήσεων των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων, φάνηκε πως οι μαθητές μπόρεσαν να δουν ως θετική και απαραίτητη τη δημοσιογραφική πράξη. Αν και προβληματίστηκαν σε σχέση με την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφίας, αν και συνειδητοποίησαν πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, αν και βίωσαν την απάτη μιας ψεύτικης είδησης μέσω διαδικτύου, παρόλα αυτά αντιλήφθηκαν βιωματικά, πως δίχως τη δημοσιογραφική πράξη καταλήγουμε και πάλι σε λάθος συμπεράσματα.

Τα θετικά σχόλια των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει ήδη το πρόγραμμα ήταν πολλά. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτών είναι: «Πιστεύω πως θα είχε μεγάλη σημασία αν παρακολουθούσε το πρόγραμμα και ένας μεγάλος από την οικογένειά μου, γιατί έτσι θα μπορούσε να αλλάξει όλο το κλίμα μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε να μπορώ και εγώ να ζω μέσα σε μια πιο αληθινή πραγματικότητα».

Η ομάδα Λόγου Παίγνιον:

Η ομάδα Λόγου Παίγνιον (http://bit.ly/logoupaignion) σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά κάθε ηλικίας, καθώς και για ενήλικο κοινό. Τα δύο σημαίνοντα της ταυτότητάς μας, ο λόγος και το παιχνίδι, αποτελούν σε συμπυκνωμένη μορφή όλη τη φιλοσοφία της ομάδας: Επιζητούμε την καλλιέργεια του λόγου, του ψυχικού και πνευματικού δηλαδή κόσμου του κοινού που απευθυνόμαστε, κι ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι το παιχνίδι. Έτσι, αναπτύσσουμε δράσεις με ψυχαγωγικό και βιωματικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία τα παιχνίδια σε ομάδες, τη βιωματική μάθηση, καθώς και τις τέχνες. Κοινός τόπος όλων των δράσεων είναι η ανάπτυξη μίας ηθικής όπου η προσωπική έκφραση, η δημιουργία και η αποδοχή των άλλων έχουν το σημαντικότερο ρόλο. Ακολουθώντας πιστά τις παραπάνω αρχές, αλλά και όντας ανοικτοί σε νέες δημιουργικές περιπέτειες, στα τρία χρόνια της μέχρι τώρα λειτουργίας μας έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας μία πληθώρα δράσεων, καθώς και αξιοσημείωτων συνεργασιών (Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Impact Hub Athens κ.ά.).

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς:

Προσοχή! Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας! Σας παρακαλούμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέχρι τις 15 Μαρτίου!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ιδρύματος (Ακαδημίας 20, Αθήνα).
Η περίοδος πραγματοποίησής του τοποθετείται από τις 15 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2016.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 1,5 ώρα και οι σχολικές μονάδες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ωρών 08:30 – 10:00 και 10:00 – 10:30 για την παρακολούθησή του.
Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν από 20 έως 45 μαθητές.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5241624και 6973823425 (ομάδα Λόγου Παίγνιον)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.