to_anoixto_sxoleio_-_poster_web_0Η Συντονιστική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και το Γραφείο Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας του Πανεπιστημίου διοργανώνουν, στις 22-26 Φεβρουαρίου 2016, την «Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας» στο Πανεπιστήμιο. Σκοπός της προσπάθειας είναι να ενημερώσει, αλλά και να διαμορφώσει νοοτροπίες όσον αφορά την εργασιακή ασφάλεια και υγεία στην κοινότητά μας. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρξει πλήθος εκδηλώσεων για την ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των μελών του Πανεπιστημίου σε θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, έρευνας και εκπαίδευσης. Οι εργασίες της «Εβδομάδας» θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, στο Α΄ κτίριο, ενώ την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00-20.00, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο η κεντρική εκδήλωση, με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Πατρών». Το πλήρες πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://osh.upatras.gr/index.php/healthandsafety/training/events(link is external)

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, Αεροναυπηγός Μηχανικός που ειδικεύεται στη δυναμική ανάλυση κατασκευών, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών. Ο κ. Σταυρινίδης, με ιδιαίτερο ερευνητικό έργο την ανάπτυξη και πιστοποίηση δορυφόρων και πυραύλων, είναι διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού, Ανάλυσης, Πιστοποίησης και Κατασκευής Διαστημικών Κατασκευών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10.00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Βασίλειος Κωστόπουλος, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή Κ. Σταυρινίδη, με θέμα: «Σύγχρονες Προκλήσεις στην Ανάπτυξη Διαστημικών Οχημάτων». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/5760.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD

Η μακρόχρονη και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Harvard συνεχίζεται, και την περίοδο αυτή προκηρύχθηκαν δύο υποτροφίες για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο θερινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη το διάστημα: 27 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2016. Οι υποτροφίες, ύψους 5.000 δολαρίων Η.Π.Α. έκαστη, προσφέρονται από κοινού, από το ΚΕΣ του Πανεπιστημίου Harvard και από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΛΚΕ), και απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πρόγραμμα, που είναι από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα του Harvard (ξεκίνησε το καλοκαίρι του έτους 2002), συμμετέχουν φοιτητές τόσο από το Πανεπιστήμιο του Harvard όσο και από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές παρακολουθούν καθημερινά σεμινάρια, εργάζονται σε εβδομαδιαίες και τελικές εργασίες με τα πρότυπα που θέτει το Harvard, συμμετέχουν σε εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στο τέλος του προγράμματος παραλαμβάνουν την επίσημη βαθμολογία τους μέσω του Πανεπιστημίου Harvard. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.upatras.gr/el/node/5757

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ eCLASS

Με την ευκαιρία έναρξης του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην περίπτωση που επιθυμείτε να ανανεώσετε ή να τροποποιήσετε το υλικό του μαθήματός σας στην ιδρυματική πλατφόρμα του eClass, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ετοίμασε ένα σύντομο βίντεο, όπου με απλά βήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε την νέα ταυτότητα του μαθήματος που μας ενδιαφέρει (καινούργιο υλικό, διαφάνειες, ασκήσεις, θεματικές ενότητες, οι ανακοινώσεις προς τους φοιτητές κ.λπ.). Το βίντεο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου: http://media.upatras.gr/?p=606(link is external)

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS+

Σας υπενθυμίζουμε ότι, προκειμένου να καταγραφεί με όσον το δυνατόν καλύτερο τρόπο η κινητικότητα του Πανεπιστημίου μας και να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα των εισερχομένων μέσω του προγράμματος Erasmus+, δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων δύο αντίστοιχα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, που αφορούν στις κατηγορίες συμμετεχόντων που δεν υποχρεούνται να μετακινηθούν μέσω του αρμοδίου Γραφείου. Αν οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ ή εργαστήριο του Πανεπιστημίου μας φιλοξενεί: (1) φοιτητή για πρακτική άσκηση ή (2) μέλος ΔΕΠ / ερευνητή (για διδασκαλία ή επιμόρφωση), παρακαλούμε να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα. Έχει λίγες ερωτήσεις και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο σας! Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5423

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Y

Η Ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας, που αποτελείται από τους: Ανδρέα Κομνηνό (Επισκέπτη Μεταδιδακτορικό Ερευνητή), Τζέριες Μπεσαράτ και Ειρήνη Λάγιου (Υποψήφιους Διδάκτορες) και Γιώργο Παπαδημητρίου (Μεταπτυχιακό Φοιτητή), υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ι. Γαροφαλάκη, διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» με θέμα τον τουρισμό, που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2016, καταλαμβάνοντας την 1η θέση με την εφαρμογή HotΘess. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ερευνητική Μονάδα URENIO του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Foundation Greece, OKF Greece). Η εφαρμογή HotΘess επιτρέπει στο χρήστη να βρίσκει τις πολυσύχναστες περιοχές της πόλης και, χρησιμοποιώντας έναν απλό τυπωμένο χάρτη Google map, μπορεί να δει να ζωντανεύουν πάνω του μέσω του κινητού του, τα δημοφιλέστερα σημεία ενδιαφέροντος στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τέλος, η εφαρμογή έχει την δυνατότητα να προτείνει στο χρήστη τις βέλτιστες θεματικές διαδρομές (π.χ. μουσεία, αξιοθέατα κλπ.) ανάλογα με τις επιλογές του, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να σχεδιάζει τις διαδρομές του όπως επιθυμεί. Η ομάδα κλήθηκε και παρουσίασε την διακριθείσα εφαρμογή στο 22ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού «IMTM 2016» που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ στις 9 – 10 Φεβρουαρίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και την εφαρμογή μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://hotcities.gr(link is external) και επίσης στην παρουσίαση http://tinyurl.com/j6x6g24(link is external). Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην έρευνά τους!

ΤΟ «ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) διοργανώνουν το δεύτερο «Καφενείο της Επιστήμης» στην Πάτρα, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό καφέ της πόλης μας, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ. Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και διευθύντρια του ΝΕΟ, κ. Karin Holmgren, με θέμα συζήτησης: «The hidden secrets of the underworld! Peloponnesian caves as story tellers of past climate». Το ΝΕΟ βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών, με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. Τα «καφέ της επιστήμης» είναι ανοικτοί τόποι συνάντησης, όπου όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην Επιστήμη και την Τεχνολογία. Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος στο «café-NEO» είναι ελεύθερη και ανοικτή στον κάθε ενδιαφερόμενο, με μόνη υποχρέωση να πληρώσει το ρόφημά του! Περισσότερα στο «Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας», τηλ.: 2610 997549.

«ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Στην Αγορά Αργύρη το διάστημα 16-20 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται έκθεση Αρχιτεκτονικών Προτάσεων, που είναι αποτέλεσμα της έρευνας και σχεδιασμού των φοιτητών και της διδακτικής ομάδας του τρίτου έτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2015-16. Οι ολοκληρωμένες μελέτες για το «Ανοικτό Σχολείο» προτείνουν σειρά κτηρίων και δημόσιων χώρων, σε απόσταση ολιγόλεπτου περιπάτου μεταξύ τους, σε μια περιοχή της Πάτρας που εκτείνεται από τα Ψηλά Αλώνια μέχρι το παραλιακό μέτωπο, μεταξύ των οδών Γούναρη και Τριών Ναυάρχων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις, τοπία, χώρους και υποδομές που υποστηρίζουν, πλαισιώνουν και επεκτείνουν υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, εξυπηρετούν και εμπλουτίζουν την καθημερινότητα των ίδιων των μαθητών, των οικογενειών τους και της τοπικής κοινωνίας. Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, οργανώνεται από τους διδάσκοντες και υλοποιείται από τους τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Υπεύθυνοι των διδακτικών ομάδων είναι οι αρχιτέκτονες Κώστας Γρίβας, Κωνστάντιος Δασκαλάκης, Πέτρος Μπαμπασίκας, Αγάπη Πρώιμου, Νίκος Σμυρλής, Αλεξάνδρα Στράτου. Λειτουργεί τις ώρες 9.00-21.00 και σας την προτείνουμε για τη Σαββατιάτικη βόλτα σας, καθώς, εκτός από τις ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές προτάσεις της, πρόκειται για μια κίνηση που συνδέει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την πόλη.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΟ

Τις ημέρες αυτές, θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, οι εξής εκδηλώσεις:

  • Η τελετή έναρξης του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, που διοργανώνεται από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών. Πρόκειται για ένα τριήμερο Συνέδριο (19-21/2/2016) Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων τού ΟΗΕ – MODEL UNITED NATIONS (MUN), που λειτουργεί ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκπαιδευτικός σκοπός τού Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά. Το φετινό συνέδριο έχει ως κεντρικό άξονα την «Ξενοφοβία». Περισσότερα: http://atsmun.arsakeio.gr/(link is external)
  • Χορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, με τίτλο: «40 Χρόνια Λύκειο Ελληνίδων Πατρών», που θα πραγματοποιηθεί απόψε, Παρασκευή, 19/2/2016, ώρα 19.00.
  • Αύριο, Σάββατο, 20/2/2016 θα δοθούν δύο παραστάσεις του Ρωσικού Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας «Η λίμνη των Κύκνων», με την αξεπέραστη μουσική του Τσαϊκόφσκι, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόϊ το 1877 και εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Οι παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν ώρες 17.30 και 20.30, διοργανώνονται από το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας 2016. Πληροφορίες: 6977 347098.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Σας υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας:

  • Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μπορείτε να δηλώνετε  τις βλάβες των εγκαταστάσεων και των δικτύων στο τηλέφωνο 2610996666
  • Κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες μπορείτε να δηλώνετε βλάβες των εγκαταστάσεων και των δικτύων στην ομάδα επιφυλακής ή και στο τηλέφωνο 2610996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής )
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882
  • Ο αριθμός κλήσης της ομάδας επιφυλακής είναι 6978188888

Καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 19 Φεβρουαρίου 2016
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα:
Υπεύθυνος:
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο:
2610996610

www.upatras.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.