mouseioΤο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά και επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκεια του 2015, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις που ξεπέρασαν τους 3000 μαθητές σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξακόσιοι από τους παραπάνω μαθητές παρακολούθησαν τη δράση «Ρώτα τον Επιστήμονα», η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρώτα τον Επιστήμονα», αφορά διαθεματικές παρουσιάσεις  που στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με τη σύγχρονη πρακτική των επιστημών και την ιστορία τους.

Από το Μάρτιο έως τον Μάιο 2015 φιλοξενήθηκε η έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Rowena Hughes «LiquidLibrary»,υπότροφο του Arts Council, συνεχίζοντας έτσι το δημιουργικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και των ιστορικών εκθεμάτων του Μουσείου.

Για τα παιδιά των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ διοργανώσαμε το Πάσχα εργαστήριο κατασκευής λαμπάδων. Τα Χριστούγεννα, σε συνεργασία με το Νεανικό Παιδικό Πανεπιστήμιο Ελλάδας, διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη γιορτή, στην οποία πραγματοποιήθηκε εργαστήριο χαρακτικής και αφήγηση παραμυθιού από καταξιωμένους συντελεστές.

Στις αρχές του καλοκαιριού, το Μουσείο Ιστορίας συντόνισε τη διεξαγωγή της 16ης Συνάντησης του Δικτύου για την Ευρωπαϊκή Ακαδημαϊκή Κληρονομιά Universeum (11-13 Ιουνίου 2015), η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με αφορμή τη συνάντηση του Universeum, το Μουσείο μας οργάνωσε την επανέκθεση των επιστημονικών οργάνων της μόνιμης συλλογής και εκδόθηκε κατάλογος με την τεκμηρίωση και παρουσίαση της παραπάνω έκθεσης. Ως συμπληρωματική δράση της επανέκθεσης προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα την ιστορία των φυσικών επιστημών, ο οποίος είναι σε εξέλιξη για το 2016.

Το Σεπτέμβριο του 2015 το Μουσείο μας εντάχθηκε με το σύνολο των δραστηριοτήτων του στο ηλεκτρονικό περιοδικό Τέχνη και Αρχαιολογία. Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ICOM, πραγματοποίησε θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες.

Κορυφαία πολιτιστική δραστηριότητα του Μουσείου υπήρξε η φιλοξενία για τέταρτη χρονιά της παράστασης Socrates Now, την οποία έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 10.000 θεατές στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πλήρης κινηματογράφηση της παράστασης από το επαγγελματικό συνεργείο της σειράς ντοκυμαντέρ National Geographic για διεθνή προβολή του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της επανέκθεσης των εκθεμάτων του, προετοιμάζει έκθεση με θέμα την ιστορία του κτηρίου, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.