OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχαν σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, Ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Δημαρχείο.

Οι Ευρωβουλευτές, Silvia Costa (Πρόεδρος της Επιτροπής – Ιταλία), Andrea Bocskor (Αντιπρόεδρος – Ουγγαρία), Julie Ward (Βρετανία), Γιώργος Γραμματικάκης και Θοδωρής Ζαγοράκης, συζήτησαν με τον Δήμαρχο ζητήματα ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αφορμή και τον χαρακτηρισμό του 2018, ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να αναδείξει τον ιστορικό πολιτισμό και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, που από τη μια μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην προσέλκυση τουριστών. «Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίσαμε ότι η πόλη δεν μπορεί να χτίσει το μέλλον της, αν δεν γνωρίζει το παρελθόν της. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει χαρακτήρα ευρωπαϊκό, βυζαντινό, εβραϊκό και οθωμανικό. Η εξωστρέφεια που επιδιώξαμε είχε ως αποτέλεσμα την τόνωση της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα από τη γειτονική μας Τουρκία, αλλά και από το Ισραήλ και τον διεθνή εβραϊσμό, δεδομένου ότι παράλληλα επενδύουμε στην ανάδειξη της εβραϊκής παρακαταθήκης της πόλης, τόσο επειδή το οφείλουμε στους πολίτες και στην πόλη όσο και για λόγους αντιμετώπισης του ρατσισμού».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής και για τις προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Βενιζέλου, με αφορμή τις εργασίες του Μετρό, που όπως είπε χαρακτηριστικά, μαρτυρούν την αδιάλειπτη ιστορία της πόλης. Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε μία συνοπτική αναδρομή σε σημαντικές διοργανώσεις του Δήμου, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, που ανέδειξαν το σύγχρονο προφίλ της Θεσσαλονίκης και έφεραν σε πρώτο πλάνο τους νέους ανθρώπους και τη σημασία του εθελοντισμού.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Silvia Costa, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη, πύλη ανάμεσα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια και αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάδειξης του πολιτιστικού στοιχείου. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά και τις χρηματοδοτήσεις και πολύ μικρή για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις ανθρωπιστικές έρευνες, που είναι βασικά στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε εδώ, σε μία ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία, με στόχο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά και να τονίσουμε τη συμβολή του πολιτισμού στην εξέλιξη της Ευρώπης» κατέληξε η Silvia Costa.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνόδευσε η πρώην Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:

PHOTOS

Προηγούμενο άρθρο«Inscriptions: Their Contribution to Byzantine and Post-Byzantine History and History of Art»
Επόμενο άρθροΔιαβάζω για να διαβάζω…
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.