11421468_10207021753286296_332851685_nΤην τελευταία  πενταετία ο όρος έρευνα-δράση κάνει την εμφάνισή του  σε επίσημα κείμενα εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορούν κυρίως την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα, νέες μεθόδους διδασκαλίας, την εξοικείωση των εκπαιδευτικών στα καινοτόμα προγράμματα, κλπ. Μια πιο προσεκτική ματιά σε πολλές από αυτές τις αναφορές στην έρευνα δράσης αποκαλύπτει προβλήματα στην νοηματοδότηση του όρου. Υπό τον όρο αυτό κατηγοριοποιούνται ποικίλες προσεγγίσεις, κάποιες φορές με διαφορετικούς προσανατολισμούς. O όρος χρησιμοποιείται και για να «εκσυγχρονίσει» μια παραδοσιακή πρακτική σε ένα πλαίσιο θεσμικής νομιμοποίησης, που ουσιαστικά αλλοιώνει και τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της έρευνας δράσης.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πλαίσιο διοργανώνετε ένα επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο “Ορίζοντας την εκπαιδευτική έρευνα δράση στην Ελλάδα: Στην προοπτική διαμόρφωσης μιας επαγγελματικής κοινότητας εκπαιδευτικών ερευνητών”.

Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει με δύο σύντομες προκλήσεις  από τον Βασίλη Τσάφο (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και την Ελένη Κατσαρού (Πανεπιστήμιο Κρήτης), οι οποίοι θα θέσουν ερωτήματα και διλήμματα προκειμένου να προκαλέσουν μία ζωντανή και ολοκληρωμένη συζήτηση. Γι’ αυτό το λόγο έχουν οργανωθεί δύο στρογγυλά τραπέζια, στα οποία συμμετέχουν / συνομιλούν ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί ερευνητές, που έχουν εμπλακεί είτε θεωρητικά είτε πρακτικά με την έρευνα δράσης. Θα δράσουν με αλληλεπιδραστικό και διαλογικό τρόπο σε ζητήματα που αφορούν την έρευνα δράσης και τους τρόπους που αξιοποιείται ή μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα το στρογγυλό τραπέζι των νέων ερευνητών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την διδακτική και ερευνητική τους εμπειρία και να συζητήσουν ή/ και να αντιπαρατεθούν.

Το συμπόσιο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 (09:30-19:00) στην αίθουσα 5 της Φιλοσοφικής Σχολής της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη.

Αναλυτικές Πληροφορίες για το Επιστημονικό Συμπόσιο

Ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για την εκπαιδευτική έρευνα δράσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.