Όπως κάθε χρόνο η δυσκολία των θεμάτων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, αλλά και ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται και φέτος να είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση των βάσεων.

Έμπειροι καθηγητές επισημαίνουν ότι, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι υποψήφιοι αναμένεται να προτιμήσουν το τόπο διαμονής τους, θυσιάζοντας ακόμα και τις πρώτες προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό. Η ανακοίνωση, πάντως του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα για τις σχολές που περιμένουμε να δούμε αυξήσεις ή μειώσεις των βάσεων.

Λιγότερο κερδισμένοι θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, καθώς οι εισακτέοι από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο μειώθηκαν κατά 465 θέσεις. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη μείωση, αφού πέρυσι οι εισακτέοι είχαν συρρικνωθεί κατά 1.430 θέσεις. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα να «πιεστούν» οι υψηλόβαθμες νομικές σχολές, όπου ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και οι βάσεις μοιραία θα ανέβουν.

Σαφώς πιο ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, καθώς υπάρχει η «στρατηγική» από το υπουργείο Παιδείας να δώσει περισσότερο «χώρο» σε αυτές τις επιστήμες. Δηλαδή, περισσότεροι φοιτητές θα απορροφηθούν σε πολυτεχνικές σχολές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, σε τμήματα Φυσικής και Χημείας, Μαθηματικών, του 2ου πεδίου, αλλά και στις οικονομικές σχολές. Η αύξηση των θέσεων των εισακτέων είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς φέτος ισχύουν και οι ελεύθερες μετεγγραφές.

Αυτή ουσιαστικά είναι η μεγάλη αλλαγή της φετινής εξεταστικής διαδικασίας. Καταργούνται οι ειδικοί αριθμοί που δίνονταν τις προηγούμενες χρονιές στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και οι μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων θα γίνονται πλέον ελεύθερα.

Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος, λόγω των ευρωεκλογών, στις 27 Μαΐου.

Πηγή: ΟΕΦΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.