EL GRECOΤο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Greco, προχώρησε στη δημιουργία του Θεματικού Δικτύου σχολείων Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου με τίτλο: Δίκτυο Greco, με συντονίστρια την κα Ζαχαράτου Αγγελική, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου (Το Δίκτυο Greco έχει σταλεί για έγκριση στο ΥΠΑΙΘ ως τοπικό Θεματικό Δίκτυο). Στόχος του Δικτύου είναι η ενασχόληση και η γνωριμία των μαθητών με τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Έλληνα / Κρητικού καλλιτέχνη, καθώς και η παραγωγή πρωτότυπου υλικού και η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Δικτύου Greco στην εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινότητα.

Οι θεματικοί άξονες που τέθηκαν και πάνω στους οποίους θα εργαστούν τα συμμετέχοντα σχολεία τόσο κατά το τρέχον σχολικό έτος όσο και κατά το επόμενο είναι οι εξής:

1. Η θεματική προσέγγιση υπό μορφή ενοτήτων της ζωής και του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου – η ζωή του Greco στην Κρήτη / η ζωή του Greco στη Ρώμη / Ο Greco στην Ισπανία. 

2. Η ανάδειξη του ιστορικού / κοινωνικού / καλλιτεχνικού περιβάλλοντος του μεγάλου δημιουργού (ελληνικού –ευρωπαϊκού).

3. Οι παράλληλοι διάλογοι του Greco με άλλους σημαντικούς κρητικούς αγιογράφους/καλλιτέχνες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες πχ. εικαστικές / γλωσσικές / μουσικές  / θεατρικές.

4. Ο Χάνδακας και η ζωγραφική του Greco: η πόλη ως σημείο συνάντησης και συνύπαρξης πολιτιστικών παραδόσεων της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

5. Ο Greco και το εργαστήριό του – Tα καλλιτεχνικά εργαστήρια τον 16ο και τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη.

6. Η απήχηση της καλλιτεχνικής παρουσίας του Greco και του εργαστηρίου του σε έργα μεταγενέστερων ζωγράφων πχ. ο Greco και η μοντέρνα τέχνη.

7. Η σύνταξη Γλωσσαρίου για την κατανόηση όρων σχετικά με τα ρεύματα και τις σχολές της εποχής του Greco.

Στο Δίκτυο Greco συμμετέχουν είκοσι πέντε (25) σχολεία του Ν. Ηρακλείου και συγκεκριμένα:

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 9o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 12o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΓΕΡΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΛΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΕΦΕΛΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 5o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 8o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 10ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 11ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ  ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΑΚΑ, 4ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΠΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η πρώτη επιμορφωτική / υποστηρικτική δράση για τα μέλη του Δικτύου την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με ξενάγηση στην Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή / πίνακες του Γκρέκο και παρουσίαση στους εκπαιδευτικούς της ψηφιακής Εφαρμογής «El Grecο: Το μεγάλο ταξίδι». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την κα Φανή Καμπάνη στο Αμφιθέατρο του ΙΜΚ.

Επίσης, προγραμματίζονται μία σειρά δράσεων με τίτλο: «Ο El Greco τον Μάρτιο» όπως:

Α) Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Διερευνώντας πίνακες του Δ. Θεοτοκόπουλου με Artful Thinking» με εισηγητή τον σχολικό σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης κ. Γιώργο Στριλιγκά (15 & 22 Μαρτίου 2014, ώρα 10:00 – 13:00, στο 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου).

Β) Εσπερίδα Greco με θέμα: «Εl Greco: ο καλλιτέχνης, η εποχή και το έργο του» με συντονίστρια την κα Ζαχαράτου Αγγελική και ομιλητές την κα Χατζάκη Αικατερίνη, Δρ. Ιστορίας, την Δρ. Πουλή Παρασκευή, ερευνήτρια Iνστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ι.Τ.Ε., τον κ. Ιωάννου Παναγιώτη, Επικ. Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν/μιου Κρήτης και τον κ. Χαρωνίτη Λευτέρη, σκηνοθέτη (13 Μαρτίου 2014, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου – Αίθουσα Καστελλάκη, ώρα 18:30).

Γ) Παρουσίαση για τον El Greco με θέμα: «Παρατηρήσεις πάνω στην ‘ιδιαιτερότητα’ της πλαστικής γλώσσας του Δ. Θεοτοκόπουλου στα έργα της Ισπανικής περιόδου. Φως – χρώμα – και διαπραγμάτευση  χώρου και χρόνου» από τον εικαστικό Βιδάκη Αθανάσιο (17 Μαρτίου 2014, ώρα 19:00 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού).

Θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για κάθε δράση ξεχωριστά. Ήδη εστάλη το σχετικό έγγραφο για το Επιμορφωτικό Σεμινάριο με τον κ. Στριλιγκά Γεώργιο (Αρ. Πρωτ. Φ.23/4287/4-03-2014).

Το Δίκτυο Greco θα κάνει διάχυση των δραστηριοτήτων / εργασιών των μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων από 23 Ιουνίου 2013, στο Μικρό Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

 4 -03-2014

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.