Να ξαναγράψετε τις παραγράφους που ακολουθούν, αντικαθιστώντας καθεμία από τις υπογραμμισμένες λέξεις με μια αντώνυμή τους και κάνοντας όλες τις αναγκαίες αλλαγές.

 

Όμως, δεν υπάρχουν ήρωες χωρίς κρίση. Όταν τα φώτα της ανάγκης σβήσουν, τους καταπίνει η σκόνη της λήθης. Στην πανδημία, ήρωες ήταν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Τους ανυψώσαμε σε βάθρα πλατιά, τους χειροκροτήσαμε, κι όταν η σκιά του φόβου υποχώρησε, λησμονήσαμε και αυτούς και τις θυσίες τους· έχασαν τη θεϊκή τους υπόσταση, έγιναν ξανά άνθρωποι κοινοί. Το ίδιο και οι διασώστες. Όταν ο συναγερμός στην Τουρκία λήξει, η απόδοση των πράξεων για τις οποίες κινδύνεψαν θα γίνει απόδοση στιγμών χαμένων στον χρόνο. Δεν θα επιζήσει. Είναι η μοίρα των «ανώνυμων» ηρώων. Να πέφτουν θύματα της αδυσώπητης αλλαγής σκηνικού που μετράει τα βήματα της ανθρωπότητας προς το αδιάλειπτο αύριο.

Τασούλα Καραϊσκάκη, Καθημερινή

 

Στις υλιστικές ανταγωνιστικές κοινωνίες, με εξασθενημένους τους θεσμούς που χαλιναγωγούσαν την υπερχειλίζουσα νεανική ορμή, είναι βαθιά εγκατεστημένη η εμπορία του φανατισμού, η παράδοση της οπαδικής μισαλλοδοξίας. Και συνεχώς πλουτίζεται ο καμβάς όπου εκτρέφεται η βία. Αυξανόμενες πιέσεις σε ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο ανθρώπινο τοπίο, αίσθηση στασιμότητας ή απομάκρυνσης από μια ζωή που φάνταζε προσιτή. Αίσθημα διάψευσης ή αποτυχίας. Τραυματισμένη ανδρική ταυτότητα, κοινωνική ανωριμότητα, νοσηρές φαντασιώσεις εξουσίας και κυριαρχίας, εγωκεντρισμός, σεξισμός, ρατσισμός, εξτρεμισμός. Δυνατή η φωνή της συνωμοσιολογίας και των άκρων στη Βαβέλ των κοινωνικών δικτύων, συρρικνωμένα όσα θα έπρεπε να έχουν τη μέγιστη σημασία.

Τασούλα Καραϊσκάκη, Καθημερινή

 

 

Η ανθρωπότητα, στο σύνολό της, τιμά και ορέγεται την εναρμόνιση των θελημάτων, νοημάτων και στοχεύσεων, κατορθώνει κατά κανόνα τη σύγκλιση, αλλά ταυτόχρονα την υπονομεύει. Η υπονόμευση βεβαιώνει ψευδαισθητικές εκδοχές ελευθερίας, αλλά ευτυχώς η ελευθερία παραμένει άθλημα αυθυπέρβασης του εγώ, πραγμάτωση της συνύπαρξης ως «κοινωνίας».

Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή

 

Ο κανόνας είναι ότι οι συλλογικότητες βραδυπορούν, η ωρίμανση συλλογικών επιγνώσεων εμφανίζει ανυπόφορηκαθυστέρηση. Χρειάζεται χρόνος πολύς, μετρημένος με τη διαδοχή γενεών, για να γίνουν κοινή συνείδηση δεδομένα που η οξυδέρκεια των ολίγων εύστοχα και έγκαιρα εντοπίζει.

Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή

 

Η κοινωνική ωρίμανση σε καίριες συνειδητοποιήσεις θέλει χρόνο πολύ, δεκαετίες ή και αιώνες. Ωρίμανση σημαίνει σοβαρή, απροκατάληπτη πληροφόρηση, ανιδιοτελή κριτική και έντιμη αξιολογική αποτίμηση του ήθους, άτεγκτηανιδιοτέλεια, άγρυπνο αυτοέλεγχο της εντιμότητας και αξιοπρέπειας

Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή

 

Η κουλτούρα ακύρωσης μπορεί να γίνει το εργαλείο διαμόρφωσης μιας δημοκρατίας χωρίς λογοκρισία και χωρίς δεσμά.Παρά τον διαστρεβλωμένο τρόπο με τον οποίο έχουν προσπαθήσει να την παρουσιάσουν οι επικριτές της, η κουλτούρα ακύρωσης δεν έχει να κάνει με το «ψηφιακό bullying» ή με το «doxing».

lifo.gr

 

Όσο η τηλεοπτική κάμερα προβάλλει τον πόνο ως θέαμα, όσο εξατομικεύει την περίπτωση ως ακραία, ξένη και παθολογική, όσο δραματοποιεί την ανθρώπινη δυστυχία, τόσο θα στιγματίζει και θα διαπομπεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσο θα διαιωνίζει τα προβλήματα· τόσο θα καλλιεργεί τη διάκριση του εμείς-αυτοί, το φόβο και την αποξένωση.

Βάσω Αρτινοπούλου, Ελευθεροτυπία

 

 

Η Ιστορία διδάσκει ότι παντού και πάντα υπήρχαν άπληστοι άνθρωποι και είναι βέβαιον ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον. Αν πράγματι έτσι είναι τα πράγματα, το ερώτημα είναι, τι κάνουμε ως κοινωνία; Πώς μειώνουμε την πιθανότητα η απληστία να μεταφράζεται σε παρανομία; Οι επιστήμονες ίσως έχουν πολύπλοκες εξηγήσεις και απαντήσεις, που καλό είναι να τις ακούσουμε. Πάντως, οι οικονομολόγοι έχουν μία απάντηση: αυστηρή τιμωρία.

Protagon.gr

 

Η ανάγνωση βιβλίων είναι πολιτισμικό κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή για κάτι που τοκίζεται και αποδίδει μακροπρόθεσμα. Η όποια προσωπική, συναισθηματική, επαγγελματική εξέλιξη ωθείται και ενισχύεται από την ανάγνωση βιβλίων. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας της πραγματικότητας, η προσπάθεια αποκωδικοποίησής της ή, έστω, προσανατολισμού μέσα σε αυτή, διευκολύνεται από την ανάπτυξη ενός τρόπου σκέψης που δεν είναι μονοδιάστατος. Και αυτό ακριβώς προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων. Ένα πρίσμα που αναδεικνύει τις διάφορες αποχρώσεις σε μία μονόχρωμη για το απαίδευτο μάτι εικόνα.

Protagon.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.