1923 – 2023: Εκατό χρόνια από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών

Ομιλία

 

Ζεϊνέπ Σουντά, Η οικογένεια Suda από τη Σούδα στα Δαρδανέλλια

 

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, ώρα 11.30-12.30, στην Αίθουσα 3 των Διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγέλας Καστρινάκη «Οι πρόσφυγες στη λογοτεχνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», θα γίνει ανοικτό μάθημα με προσκεκλημένη την Τουρκάλα ακαδημαϊκό Ζεϊνέπ Σουντά που θα μιλήσει για την ιστορία της οικογένειάς της, η οποία έφυγε το 1898 από τη Σούδα των Χανίων για την Τουρκία και συγκεκριμένα για το Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια).

 

Η κυρία Ζεϊνέπ Σουντά είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Η πρόσφατη έρευνά της αφορά την κοινωνική και συλλογική μνήμη, την οπτική κουλτούρα και την προφορική ιστορία. Καθότι μέλος τουρκοκρητικής οικογένειας από τη Σούδα του νομού Χανίων που μετανάστευσε στην Τουρκία το 1898, ενδιαφέρεται ερευνητικά για θέματα σχετιζόμενα με τουρκικές οικογένειες που κατάγονται από την Κρήτη. Τώρα δουλεύει σε ένα πρόγραμμα για τη συλλογική μνήμη της Κρήτης σε κοινότητες Τουρκοκρητικών προσφύγων και για την έννοια “Τραύμα της Κρήτης” στην τουρκική συλλογική μνήμη κατά την εκατονταετία από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

 

Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.