Πρόσκληση στο 16ο Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία)

 

Πρόσκληση στο 16ο Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία)

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 16oυ Διεθνούς Συνεδρίου «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία) στις 29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022 («Αμφιθέατρο 1», ΚΕΔΕΑ), το οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου William & Mary, Williamsburg, Virginia, με τίτλο:


«Memory, Ritual, and Identity in Greece and Rome»

Tο θέμα του συνεδρίου αφορά την έννοια της ταυτότητας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Παρόλο που το ζήτημα των ταυτοτήτων δεν είναι καινούριο, πρόσφατα κυριαρχεί ξανά στον επιστημονικό διάλογο. Οι ταυτότητες δημιουργούνται μέσω συγχώνευσης ποικίλων απόψεων, αξιών και δεσμών. Τα άτομα ορίζουν την αντίληψη του εαυτού τους ή την ταυτότητά τους μέσω των προσωπικών τους αξιών, μέσω της ένταξής τους σε εθνικές, θρησκευτικές, οικογενειακές ή άλλες κοινωνικές ομάδες ή/και μέσω της προσήλωσης σε ορισμένες πολιτικές απόψεις ή ιδεολογίες, οι οποίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας κοινότητας. Οι τελετουργίες ως επαναληπτικές δράσεις διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτή τη διαδικασία συνενώνοντας τα μέλη της κοινότητας με την απόκτηση ισχυρών αναμνήσεων, στοιχείο καθοριστικό για τη διαμόρφωση των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και των σχέσεών τους με την κοινωνία και τους θεούς. Όπως η μνήμη, έτσι και η τελετουργία αποτελεί μηχανισμό μέσω του οποίου οι κοινωνίες καθιερώνουν, πραγματοποιούν και ενισχύουν τη συλλογική τους ταυτότητα. 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν (διά ζώσης και διαδικτυακά) 30 διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και τα πλέον σημαντικά Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στις ανθρωπιστικές επιστήμες στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Διευθυντές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (https://www.ascsa.edu.gr) και της Βρετανικής Σχολής (https://www.bsa.ac.uk) στην Αθήνα.
 
Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό. Θα χορηγηθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο και διαδικτυακά στους ακόλουθους συνδέσμους:
 
https://www.auth.gr/video/video-diethnes-synedrio-sygchrones-taseis/
 
https://authgr.zoom.us/j/91233827984?pwd=WTNrMXhBVDBxQm9ta29oSlJmbTlpZz09
Password: trends2022

Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Βασιλική Πανούση, William & Mary
William Hutton, William & Mary
Αντώνιος Ρεγκάκος, ΑΠΘ & Ακαδημία Αθηνών
Σταύρος Φραγκουλίδης, ΑΠΘ
 
Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «William & Mary Office of the Provost, του Reves Center for International Studies», του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ)», και τις χορηγίες της «Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ», του Δήμου Θεσσαλονίκης, του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του εκδοτικού οίκου «University Studio Press».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.