Νεοελληνική Γλώσσα Β´ Λυκείου: Ασκήσεις στις αναφορικές προτάσεις

Να διακρίνετε το είδος των αναφορικών προτάσεων (προσδιοριστική ή παραθετική, ονοματικές ή επιρρηματικές)

  1. Το πόσο μοιάζει να έχει κακογεράσει αυτή η «γενιά» στην κοινή συνείδηση προκύπτει και από τις δύο δημοσκοπήσεις για την «κληρονομιά» του Πολυτεχνείου πενήντα χρόνια μετά, που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Δ.Πολιτάκης, lifo.gr

 

  1. Μου φαίνεται όμως λίγο άδικο να τσουβαλιάζονται μέσα σ’ αυτήν τη δυσφημισμένη κατηγορία εκείνοι οι αφανείς ήρωες της εξέγερσης που ακολούθως αποτραβήχτηκαν, μαζεύτηκαν, «κάηκαν», χάθηκαν ανάμεσα στις σκιές και τις ματαιωμένες προσδοκίες της μακράς μεταπολίτευσης.

Δ.Πολιτάκης, lifo.gr

 

  1. Ένα συγκεκριμένο πλέγμα προγραμμάτων και εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης που το «τρέχουν» ακόμα άνθρωποι παρουσιάζεται ως μια απρόσβλητη δομή που υπερβαίνει ήδη κάθε δυνατότητα να πει κανείς «όχι», να απορρίψει κάτι, να επιλέξει το ένα και να μην επιτρέψει το άλλο.

Ν.Σεβαστάκης, lifo.gr

 

  1. Είναι θύματα που μόνο σπάνια μετατρέπονται σε θύτες.

kathimerini.gr

 

  1. «Τι είναι η ευτυχία;» αναρωτιούνται διαρκώς οι σπουδαίοι λογοτέχνες και δημιουργοί, οι οποίοι συνήθως προτιμούν, όπως ο Όρσον Γουελς στο Rosebud, να αφήνουν το ερώτημα για το νόημα της ευτυχίας αναπάντητο.

lifo.gr

 

  1. Σύντομα, όσα συνέβησαν και με τον τρόπο που συνέβησαν μοιάζει να αποτελούν μακρινό παρελθόν. Άλλωστε, ένα νέο, μεγάλο γεγονός μάς περιμένει προσεχώς, που θα σκεπάσει το προηγούμενο, δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τα παλιά και ας συνέβησαν πριν από λίγους μήνες και ας προκάλεσαν μικρές ή μεγάλες τραγωδίες.

Γ.Παντελάκης, lifo.gr

 

  1. Σε όλα αυτά συμμετοχή έχουν και πολλά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τηλεοπτικά, που μεταδίδουν όσα συμβαίνουν με ένα περιγραφικό και επιδερμικό τρόπο, αρκεί αυτός να εντυπωσιάσει τους αποδέκτες. Αρκετά από αυτά αποφεύγουν την έρευνα και την παράθεση στοιχείων που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί συνέβη ό,τι συνέβη, αποφεύγουν να δώσουν συνέχεια σε ένα σημαντικό γεγονός, εμποδίζοντας, όσους ενδιαφέρονται, να δουν τη μεγάλη εικόνα. Έτσι, αρκούνται στις μικρές και εντυπωσιακές.

Γ.Παντελάκης, lifo.gr

 

  1. Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την περίεργη ομοιότητα μεταξύ των Παλαιστινίων, που τους στερούν την πατρίδα τους, και των εβραίων, των οποίων η ιστορία χαρακτηρίζεται από την ίδια εμπειρία.

Σλάβοϊ Ζίζεκ, Protagon.gr

 

  1. Πολυώροφη βιοτεχνία όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη από λάκα κατέρρευσε.

Protagon.gr

 

  1. Οι τομείς της οικονομίας, όπου η λαϊκή παράδοση δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είναι οι δημιουργικές βιομηχανίες (παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες) και η διατροφή (μεσογειακή διατροφική παράδοση).

kathimerini.gr

 

  1. Η πρώτη αφορά μια είδηση, που προβλήθηκε τουλάχιστον από έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και αναπαράχθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες μικρής αλλά και μεγάλης επισκεψιμότητας και επιρροής, αφορά έναν διάσημο άνθρωπο και μια υποτιθέμενη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του. Η δεύτερη είναι διαφορετικού χαρακτήρα, με αυτήν αναδεικνύεται ο σεξισμός που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ο οποίος προκαλείται και ενισχύεται και από τα μέσα ενημέρωσης, για την ακρίβεια από πολλά εξ αυτών.

lifo.gr

 

  1. Τα επόμενα χρόνια, όσες γυναίκες προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια απαλλάχθηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες.

lifo.gr

 

  1. Αν και πολλά ΜΜΕ απ’ όσα είχαν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τις φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία των γυναικών αυτών υποχρεώθηκαν, βάσει νόμου, να κατεβάσουν αυτά τα δεδομένα, ακόμα και σήμερα οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν στο διαδίκτυο για να μας θυμίζουν ότι σε αυτήν τη χώρα η διαπόμπευση είναι διαρκής…

lifo.gr

 

  1. Η κωμωδία μας κάνει ιδανικά να γελάμε με τα πιο ταμπού ζητήματα και με τις πιο αμήχανες καταστάσεις όσο και με τις πιο σκληρές αλήθειες της ζωής, που συχνά μόνο με την απελευθέρωση ψυχικής ενέργειας που φέρνει το πηγαίο γέλιο αντιμετωπίζονται.

lifo.gr

 

  1. Η πιο πρακτική και αποτελεσματική συνταγή για τη βέλτιστη χρήση όλων αυτών των πραγμάτων μάλλον αποτελεί η συμπεριφορά του ενήλικα, ο οποίος καθημερινά, με τη στάση του, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα.

lifo.gr

  1. Το θρυλικό σχολείο όπου φοιτά το «αύριο» της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

www.protothema.gr

 

  1. Οποιοσδήποτε ζητήσει κάτι, πάντα θα προσπαθήσει να δώσει τη λύση!

 

  1. Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι.

 

  1. Για οτιδήποτε θέλετε είμαστε στην διάθεση σας.

 

  1. Όποια παιδιά έχουν μαζί τους ταυτότητα να μείνουν στην αίθουσα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.