Νεοελληνική Γλώσσα: Ασκήσεις στη συνοχή κειμένου(διαρθρωτικές λέξεις)

Τι δηλώνουν ως προς το νόημα οι υπογραμμισμένες διαρθρωτικές λέξεις των παρακάτω αποσπασμάτων;

 

Ορισμένοι εκ των επαγγελματιών ή επιφανών ομογενών που συνωστίζονται στα λόμπι κεντρικών ξενοδοχείων κυνηγούν απλώς ένα καλό ντιλ, αλλά με τη λογική του «θείου από την Αμερική» που τα θέλει όλα φθηνά. Ή εξαντλούν την επιρροή τους «πουλώντας» πρόσβαση σε κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ.

Α.Παπαχελάς, Καθημερινή

 

 

Στην ελληνική πρωτεύουσα της άναρχης οικιστικής πύκνωσης ούτε τα διόδια ευδοκιμούν μολονότι συζητούνται εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς προϋποθέτουν ισχυρούς άλλους όρους, ούτε οι ποδηλατόδρομοι και οι περίπατοι· είναι τυφλές μικρές διαδρομές χωρίς σχέδιο και συνέχεια. Ούτε μοιάζουν άμεσα εφικτές οι γειτονιές των 15 λεπτών. Επιπλέον, η στενή λόγω των συγκοινωνιακών και κοινωνικο-οικονομικών παραμέτρων, σχεδόν υπαρξιακή σχέση των ανθρώπων με το Ι.Χ., το ασφαλές κινητό σπίτι, καθιστά την πύλη προς νέα μοντέλα κινητικότητας πολύ στενή. Έτσι, η κοινωνία δεν είναι ποτέ έτοιμη για αλλαγές και η πολιτεία δεν τολμά κάτι άλλο από ημίμετρα που παραβιάζονται.

Τ.Καραϊσκάκη, Καθημερινή

 

Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Λυκείου: Ασκήσεις στη συνοχή κειμένου

Η ιδέα ότι ο δημόσιος χώρος, συγκεκριμένα οι παραλίες, μπορεί ατιμώρητα να καταπατηθεί και να αναλωθεί, πολεμιέται οργανωμένα για πρώτη φορά στη χώρα. Στις παραλίες εγκαταβιώνει ό,τι υλικό και άυλο συγκροτεί το ελληνικό καλοκαίρι. Εκεί, λοιπόν, δίνεται η μάχη όχι μόνο για τα ιδιοποιημένα στρέμματα άμμου από τους θρασείς εμπόρους του κοινού κτήματος, αλλά και για το ποιος εντέλει ελέγχει τη ζωή μας. 

Τ.Καραϊσκάκη, Καθημερινή

 

Tο μεγάλο αφεντικό της Vivendi και ιδιοκτήτης της ιστορικής κυριακάτικης εφημερίδας, επέβαλε φέτος ως διευθυντή τον ακροδεξιό Ζοφρέ Λεζέν, προκαλώντας την οργή του συντακτικού προσωπικού που κήρυξε απεργία διαρκείας, δίχως, ωστόσο, να πετύχει την απομάκρυνσή του.

Protagon.gr

 

 

Η σύνδεση των πανελλήνιων εξετάσεων με την εισαγωγή  στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Δηλαδή κανονικά να απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών/φοιτητριών στις πανελλήνιες και να ανακοινώνονται δημόσια οι βάσεις που απαιτούν.

Protagon.gr

 

 

Η τεχνολογία, εξάλλου, αλλάζει διαρκώς αναδιαμορφώνοντας ταχύτατα τα δεδομένα. Η γνώση που έχουμε σήμερα θα είναι ξεπερασμένη σε λίγα χρόνια. Συνεπώς, δεν αρκεί να αναζητούμε τους ανθρώπους με την απόλυτα ταιριαστή γνώση, αλλά εκείνους με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, τον διαρκή ενθουσιασμό για το νέο και το διαφορετικό. Αυτό είναι εξάλλου και ένα δεδομένο που προκύπτει από την εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Protagon.gr

 

Ο Τζάνκο μελετά τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Μπρεντ Σιλς, διευθυντή του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Σιλς χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση. Αρχικά, το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους και στη συνέχεια ανέλυσε αρχαίους παπύρους με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας.

www.lifo.gr

 

Ευτύχησα στη ζωή μου να δημιουργήσω ισχυρές φιλίες με πολλούς από τους συγγραφείς και καλλιτέχνες που εκδίδουμε και να μου έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη πολλές στιγμές. Για παράδειγμα, το ταξίδι μου το 2011 στη νότια Γαλλία στο εξοχικό του Ίρβιν Γιάλομ. Το πρωί παίξαμε πινγκ – πονγκ και τον κέρδισα. Το ίδιο βράδυ ήρθε με σκεπτικό ύφος να μου προτείνει να παίξουμε μια παρτίδα σκάκι, όπου με ξεπέταξε σε λίγα δευτερόλεπτα, αφού οι γνώσεις του ήταν σε επίπεδα πρωταθλητισμού. Αυτό, όμως, σκιαγραφούσε την οικειότητα που είχαμε αναπτύξει αλλά και το ανταγωνιστικό του πνεύμα. Από τον Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο II θυμάμαι καταρχάς ότι έχω «συνάψει» το καλύτερο συμβόλαιο μαζί του, όταν πίνοντας αυτός μια κόκα κόλα κι εγώ μια μπίρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας μού πρότεινε να αναλάβω όλα τα μυθοπλαστικά του έργα στην Ελλάδα με αντίτιμο ένα ευρώ. Επίσης, ήθελε πάντα να του δίνουμε όλα τα χρήματα σε μετρητά και όχι να κάνουμε κατάθεση στην τράπεζα. Μια φορά, μάλιστα, που είχε έρθει στην Ελλάδα του δώσαμε ένα σεβαστό ποσό. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι όταν τα πήρε, τα τύλιξε με λαστιχάκι και τα έκανε μασούρι. Στο εσωτερικό του δερμάτινου μπουφάν είχε διάφορα παρόμοια ποσά που είχε λάβει από τους εκδοτικούς οίκους άλλων χωρών. Δεν εμπιστευόταν τις μεξικάνικες τράπεζες. Είναι σαν να βγαίνει από τον κόσμο των βιβλίων του.

www.lifo.gr

 

Δεν πρόκειται, φυσικά, να ξεχάσω ποτέ και μία από τις αλησμόνητες βραδιές της ζωής μου σχετική με τον υπερρεαλιστή ποιητή.

www.lifo.gr

Η τηλεόραση έχει ασφαλώς τη θετική της συμβολή, γιατί διευρύνει τις γνώσεις μας, τον ορίζοντα μας, μας ψυχαγωγεί. Όμως, πάσχει από εγγενείς αδυναμίες με βλαπτικές επιπτώσεις. Ειδικά, όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, ενοχοποιείται, μεταξύ άλλων, για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούμε γύρω μας.

www.mednutrition.gr

 

Δεν παύουν, βέβαια, στο τέλος της ημέρας αυτά να είναι μια νέα «on demand» μορφή επικοινωνίας, προσαρμοσμένη στον εξατομικευμένο χρόνο του καθενός.

www.kathimerini.gr

 

Ο συνδυασμός των χώρων πρασίνου με άλλους ανοιχτούς χώρους και με πιθανές διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στις άκρες των δρόμων, καθιερώνουν έναν περιβαλλοντικά ευχάριστο υπαίθριο χώρο, που λειτουργεί ανταγωνιστικά και προσελκύει χρήστες, προτρέπει σε αειφορικές μετακινήσεις, εξοικονομώντας ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση των ρύπων, ενισχύοντας την αυτονομία κίνησης ατόμων με κινητικές δυσκολίες και συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική υγεία. Ειδικότερα δίνεται χώρος για τη χρήση ποδηλάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι διαδρομές ποδηλάτων, όπως και οι διαδρομές για πεζούς, αποτελούν, παράλληλα, αναψυχή και εξυπηρέτηση μετακινήσεων, ενώ η χάραξή τους εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες.

www.proinos-typos.gr

 

 

Τέλος, η παγκοσμιοποίηση των φορέων πληροφόρησης, συμβάλλει στην υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό συμβαίνει, διότι τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για γιγάντωσή τους, κυρίως μέσα από μεγάλες συγχωνεύσεις, προκειμένου να επεκταθούν, να παγιώσουν τη δύναμή τους υπό τη σκέπη ενός ισχυρού ομίλου. Παρατηρείται επίσης και το φαινόμενο πολλά ΜΜΕ να βρίσκονται στην κατοχή πολιτικών προσώπων, όπως λόγου χάρη στην Ιταλία, με τον Μπερλουσκόνι. Εύλογα, λοιπόν, καθίσταται αντιληπτό, ότι μέσα από αυτόν τον μονοπωλιακό έλεγχο της παρεχόμενης πληροφόρησης, καταργείται η πολυφωνία προς όφελος λίγων και ισχυρών, καθώς και εμποδίζεται το άτομο να οδηγηθεί στην αλήθεια, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της δημοκρατίας.

amarysia.gr

 

 

Η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε τα εξής: «Τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας. Σήμερα, όμως, εμφανίζονται ρωγμές στον πυλώνα αυτόν, καθώς κυβερνήσεις και ιδιωτικές ομάδες αποπειρώνται να ασκήσουν πίεση στα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει κοινούς κανόνες και διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης….»

ec.europa.eu

 

Νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, σημειώνοντας πως ειδάλλως η Άγκυρα δεν θα έχει τίποτα να συζητήσει με την ΕΕ και θα πει «αντίο».

Καθημερινή

 

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τους πρώτους μήνες του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων συνέχισε να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών, 14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο σε πανελλαδικό επίπεδο, έναντι 11,7% συνολικά το 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, “η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών….

Παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης για ακίνητα σημειώνεται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, έπειτα από δύο έτη συνεχούς αύξησης…

Τούτο σε γενικές γραμμές σημαίνει πως οι Έλληνες αγοράζουν με μετρητά και ένας μέρος της ζήτησης αφορά ξένους…

www.capital.gr

 

 

Η σύνδεση των πανελλήνιων εξετάσεων με την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Δηλαδή κανονικά να απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών/φοιτητριών στις πανελλήνιες και να ανακοινώνονται δημόσια οι βάσεις που απαιτούν. Με νόμο θα διασφαλίζεται ότι η εισαγωγή των φοιτητών/φοιτητριών θα γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Αυτό μάλιστα πρέπει να το ζητήσουν οι ίδιοι όσοι σκοπεύουν να ιδρύσουν ή πιέζουν προς την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο θα προσέδιδε αξιοπιστία, κύρος, και βέβαια θα σταματούσε το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα σπουδάζει. Μάλιστα, θα μπορούσαν κάλλιστα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μπαίνουν και στο μηχανογραφικό, όπως όλα τα άλλα πανεπιστήμια. Ώστε όσοι θέλουν, να τα δηλώσουν κανονικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

 Protagon.gr

 

 

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των σχολών τους να γίνεται από την ίδια Αρχή και με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως σε όλα τα τμήματα όλων των πανεπιστημίων αναρτάται κάθε πέντε χρόνια η εξωτερική αξιολόγηση, το ίδιο να γίνεται στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Άρα, να μην αφεθεί σε καμία αγορά και κανένα «αόρατο χέρι της αγοράς» να κρίνει την ποιότητα των πανεπιστημίων, αλλά το κράτος να θεσπίσει τα ίδια κριτήρια αποτίμησης, όπως ακριβώς και στα κρατικά πανεπιστήμια.

Protagon.gr

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ανανεώσουμε στο μυαλό μας είναι ο ρόλος της βιομηχανίας. […] Δεύτερον, ας είμαστε ειλικρινείς, το γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο είναι πολύ δύσκολο, θέτοντας πολλούς κλάδους της βιομηχανίας υπό σοβαρή πίεση. Αναφέρω ενδεικτικά: οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που επιφέρουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο ρόλο για το κράτος στην οικονομία, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ο ανταγωνισμός για φυσικούς πόρους και προηγμένες τεχνολογίες που γίνεται πιο έντονος. Εάν θέλουμε αυτές οι προκλήσεις να γίνουν ευκαιρίες για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή βιομηχανία, πρέπει να λάβουμε σήμερα κιόλας τις σωστές στρατηγικές αποφάσεις. Ένας Δανός Νομπελίστας φυσικός είχε πει: «Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά όσον αφορά το μέλλον». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταθούμε ακίνητοι. Το όραμα για τη βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να ξεκινήσει από την αποτύπωση των χαρακτηριστικών και της ποικιλομορφίας της τρέχουσας βιομηχανικής βάσης και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες στις μεγάλες τάσεις που μπορούν να αναγνωριστούν ήδη σήμερα. Για παράδειγμα στους τομείς της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της ψηφιοποίησης ή της αστικοποίησης. Ένα είναι σαφές, ότι η βιομηχανία είναι μέρος της λύσης. Χρειάζεται, συνεπώς, να έρθει η ανταγωνιστικότητά της στην κορυφή της ατζέντας.

Καθημερινή

 

Οι πρώτοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία, μετατρέποντας τις φυσικές πρώτες ύλες σε απλά εργαλεία. Την εποχή εκείνη, τεχνολογία μπορούσε να θεωρηθεί η ανακάλυψη της φωτιάς ή η κατασκευή ενός μαγειρικού σκεύους. Δηλαδή, πράγματα σήμερα που θεωρούμε απλά και δεδομένα, τότε ήταν αναγκαία για την επιβίωση των ανθρώπων. Αντιθέτως, στη σημερινή εποχή, όταν ακούμε τον όρο «τεχνολογία», το μυαλό μας πάει στους υπολογιστές ή στα μηχανήματα. Επιπλέον, η ίδια αξιοποιείται είτε για ειρηνικούς σκοπούς, συνεισφέροντας ανέσεις στη ζωή των ανθρώπων, είτε για πολεμικούς σκοπούς, κατασκευάζοντας όπλα.

Αναλυτικότερα, μέσω της τεχνολογίας διευκολύνεται η επικοινωνία των ανθρώπων, των οποίων η δια ζώσης επικοινωνία καθίσταται ανέφικτη. Αναπτύσσονται οι «σχέσεις» τους μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω άλλων εφαρμογών. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις μπορούν να καλυφθούν άμεσα με μεταφορικά μέσα.

www.offlinepost.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.