Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για την έννοια της εθνικής λογοτεχνίας με αφορμή το βιβλίο της Κ. Ζάνου:

Τραυλίζοντας το Έθνος , Διεθνικός Πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850
(εκδ. Αλεξάνδρεια 2022).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμένων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτήτων -από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο, οι οποίοι βίωσαν την κατάρρευση της Βενετικής Πολιτείας και τη διάλυση του κοινού πολιτισμικού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Επιφανείς μάρτυρες της μακράς μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ’ έναν κόσμο εθνών-κρατών, συνέβαλαν στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού, διαμορφώνοντας καθοριστικά το λεξιλόγιό τους.

Ομιλητές:

Karen Emmerich, Αναπλ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Τμ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Κωνσταντίνα Ζάνου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιταλικών και Μεσογειακών Σπουδών, Τμ. Ιταλικών, Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής, Έδρας «Κ.Π. Καβάφη», Τμ. Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν.

Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Έδρας «Μαριλένα Λασκαρίδη», Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: http://www.laskaridisfoundation.org/stroggyli-trapeza-ti-itan-o-…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.