Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος μαθητών και γονιών το τελευταίο διάστημα ανησυχούσαν όλο και περισσότερο καθώς οδεύουμε προς την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο λόγος φυσικά είναι πολύ απλός: το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος υποψήφιος και να χάσει τις εξετάσεις, σαν σκέψη και μόνο, προκαλεί επιπλέον άγχος. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουνίου.

 

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020 – 2021 των ημερησίων και εσπερινών γυμνασίων, ειδικών γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών γενικών και επαγγελματικών λυκείων, ειδικών λυκείων και ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων – λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 11η Ιουνίου 2021, ημέρα Παρασκευή. Για τη Γ’ τάξη των ημερησίων και εσπερινών γενικών και επαγγελματικών λυκείων, ειδικών λυκείων και ενιαίων ειδικών επαγγελματικών λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020 – 2021 ορίζεται η 2α Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη».

 

Με βάση τα όσα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς και με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά καθημερινά σε υψηλά επίπεδα, η απόφαση αυτή ήρθε να ανακουφίσει σ’ ένα βαθμό τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, από τη στιγμή που θα έχουν στη διάθεσή αρκετές ημέρες προκειμένου να διασφαλίσουν -όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο- ότι θα προσέλθουν απόλυτα υγιείς στο ξεκίνημα των πανελλαδικών. Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότερες αίθουσες ήταν ήδη άδειες από τους μαθητές της τρίτης λυκείου, από τη στιγμή που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνηθίζουν να κάνουν χρήση των απουσιών τους προκειμένου να επικεντρωθούν στο διάβασμά τους.

 

Κάπου εδώ, όμως, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr», οφείλουμε να θέσουμε επί τάπητος τους προβληματισμούς μας για τις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Φέτος, με την κατάσταση που βιώνουμε, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα από ποτέ, να υπάρξουν μαθητές που λόγω κορωνοϊού, να χάσουν την εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων. Αν οι επαναληπτικές εξετάσεις γίνουν το Σεπτέμβριο, όπως είναι προγραμματισμένο, τότε θα πρόκειται πραγματικά για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς δεν θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά, με όλα αυτά που έχουν βιώσει τη χρονιά αυτή, έχουν μεγάλη ανάγκη να τελειώσουν, να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν για τα επόμενα βήματα της ζωής τους.

 

Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε και μάλιστα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει για φέτος σχετική ρύθμιση για τα παιδιά που θα χάσουν κάποιο μάθημα ή μαθήματα λόγω κορωνοϊού, ώστε να εξεταστούν μόνο στα μαθήματα που θα χάσουν και όχι σε όλα, και φυσικά σε κοντινό διάστημα μ’ αυτό των εξετάσεων και όχι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πιο δίκαιη, δεδομένων των συνθηκών.

 

Τα ειδικά μαθήματα

 

Ένα ακόμη ζήτημα που διευθετήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώνεται αφορά τα ειδικά μαθήματα καθώς καθορίστηκε το πρόγραμμα εξετάσεων τόσο των ειδικών όσο και των μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέτασή τους όπως και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

 

Ειδικότερα, την Τρίτη 29 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, την Τετάρτη 30 Ιουνίου στα Γερμανικά, την Πέμπτη 1 Ιουλίου στο Ελεύθερο Σχέδιο, την Παρασκευή 2 Ιουλίου στο Γραμμικό Σχέδιο, στις 5, 6, 7 Ιουλίου σε Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά αντίστοιχα, στις 8 Ιουλίου στην αρμονία, την Παρασκευή 9 Ιουλίου στο μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», το Σάββατο 10 Ιουλίου στη «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» και τέλος τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στη «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία».

 

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2’ με 6’ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

 

Τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

Σχετικά, τώρα, με την υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 μέχρι και την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «υποψήφιοι που δεν δήλωσαν συμμετοχή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες αυτές (αγωνίσματα) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων στα αγωνίσματα, διότι η αίτηση – δήλωση που είχε προηγηθεί ήταν δεσμευτική».

 

Όσοι απόφοιτοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

 

Οι χώροι διεξαγωγής των αγωνισμάτων και το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε επιτροπής, θα ανακοινωθούν από τις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους. Τέλος, επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες που θα αφορούν στα ειδικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης της πανδημίας κατά την προσέλευση των υποψηφίων στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

 

Το ζήτημα των απουσιών

 

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι έπειτα από απόφαση του υπουργείου ρυθμίζεται και το ζήτημα των απουσιών των μαθητών. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απόφαση «οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2020-21».

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.