Ο μικρός οδηγός σπουδών, του Κ.Παπαγιαννούλη

Η Α΄ Λυκείου είναι τάξη γενικής παιδείας, στην οποία δεν εξειδικεύεται το αντικείμενο σπουδών. Από το 2020-2021 η προαγωγή βασίζεται σε προφορικούς βαθμούς καθώς και σε εξετάσεις στις οποίες το 50% των θεμάτων λαμβάνεται από «τράπεζα θεμάτων». Για την προαγωγή απαιτείται γενικός Μ.Ο. μεγαλύτερος ή ίσος του 10.

Η φοίτηση στη Β΄ τάξη του ενιαίου Λυκείου γίνεται σε μία από τις δύο ομάδες προσανατολισμού:
1.Ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών. Σε αυτή την ομάδα διδάσκονται εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, τα Αρχαία προσανατολισμού και τα Λατινικά.
2.Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών. Σε αυτή την ομάδα διδάσκονται εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, τα Μαθηματικά προσανατολισμού και η Φυσική προσανατολισμού.
Από το 2021-2022 η προαγωγή βασίζεται σε προφορικούς βαθμούς καθώς και σε εξετάσεις στις οποίες το 50% των θεμάτων λαμβάνεται από «τράπεζα θεμάτων». Για την προαγωγή απαιτείται γενικός Μ.Ο. μεγαλύτερος ή ίσος του 10.

Η φοίτηση στη Γ΄ τάξη του ενιαίου Λυκείου γίνεται σε μία από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού:
1.Ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών. Σε αυτή την ομάδα διδάσκονται εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, τα Αρχαία προσανατολισμού, η Ιστορία προσανατολισμού και η Κοινωνιολογία η οποία από το 2021-2022 αντικαθίσταται από τα Λατινικά.
2.Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών. Σε αυτή την ομάδα διδάσκονται εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, τα Μαθηματικά προσανατολισμού, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία προσανατολισμού. Όσοι επιλέγουν αυτή την ομάδα προσανατολισμού, θα πρέπει επιπλέον να επιλέξουν αν θα διδαχτούν Μαθηματικά προσανατολισμού ή Βιολογία προσανατολισμού.
3.Ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Σε αυτή την ομάδα διδάσκονται εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, τα Μαθηματικά προσανατολισμού, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Από το 2022-2023 η απόλυση βασίζεται σε προφορικούς βαθμούς καθώς και σε εξετάσεις στις οποίες το 50% των θεμάτων λαμβάνεται από «τράπεζα θεμάτων». Για την προαγωγή απαιτείται γενικός Μ.Ο. μεγαλύτερος ή ίσος του 10.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Προηγούμενο άρθροΛατινικά Β´ Λυκείου: Μαθήματα 2, 3(Κριτήριο αξιολόγησης)
Επόμενο άρθροΤελικά θα επιστρέψουμε στη φυσική τάξη ή μιλάμε για τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα;
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.